Lag 7 middager på én ettermiddag

    Hvis hele familien gjør en morsom dugnad på kjøkkenet noen timer på søndag, har dere ordnet gode middager til hele uka, fiks ferdig i fryseren.

    Lag 7 middager på én ettermiddag

    Vi er mange som går i butikken nesten hver dag, rasker med oss noe og stresser for å få maten ferdig. Det er ikke bare slitsomt, det er dyrt, tungvint og tidkrevende også.

    Vi har et godt forslag: Bestem på forhånd hva du og familien skal ha til middag hver dag i kommende uke, skriv en handleliste og kjøp inn alt som trengs. Så gjør alle en innsats på kjøkkenet sammen.

    Tror du det tar veldig lang tid? Prøv å måle hvor mye tid du bruker på den daglige handlingen gjennom hele uka, og sammenlikne med timene på kjøkkenet på søndag!

    Middagstips fra Antisupermamma

    – Vi planlegger alltid middagene og annet for hele uka, og handler en gang i uka, sier blogger Kristine Storli Henningsen.

    – Vi lager gjerne middag for flere dager når vi først er i gang. Skal vi for eksempel ha en gryterett til middag, lager vi alltid en diger porsjon og fryser ned det vi ikke spiser samme dag.

    På bloggen Antisupermamma skriver Kristine om livet med mann og tre sønner. Hun er også forfatter og har blant annet skrevet boka Antisuper – å leve best mulig som et helt vanlig menneske.

     LES OGSÅ: Sunne middager som barna elsker


    TRAVEL FAMILIE: Med tre gutter og hektisk hverdagsliv trenger Kristine Storli Henningsen å tenke praktisk for å få hverdagen til å gå opp. Foto: Privat

     

    Dette innebærer å glemme perfeksjonismen, kutte ut alt som er unødvendig i hverdagen og være effektiv når det gjelder det som MÅ gjøres – blant annet middagslaging.

    Det vanligste familien lager opp og fryser ned, er gryteretter, pizza og kyllingfilet.

    – Vi steker kanskje 20 kyllingfileter i langpanna, spiser halvparten og fryser ned resten. Så varierer vi tilbehøret etter hva vi har lyst på. Å slenge sammen en salat mens kyllingen varmer seg i ovnen eller stekepanna tar minimalt med tid.

    LES OGSÅ: La barna hjelpe til på kjøkkenet

    – Vi kjøper gjerne pizzadeig som bare skal kjevles ut før den stekes. Hvis vi har det som trengs til topping, putter vi på det og legger alt i fryseren. Eller vi mikser toppingen og legger den på når pizzabunnen er ferdig oppvarmet.

    Familien er glad i fiskekaker, men siden de bor i Spania for tida, er det ikke så enkelt å få tak i det.

    – Men vi lager dem enkelt ved å kjøre fisk, egg, melk, krydder og kanskje litt mel i kjøkkenmaskin. Helt enkelt, ikke noe fiksfakserier, forteller Kristine.

    – Maten skal være god og rimelig sunn, men å stå og lage middag fra bunnen av hver dag – det er uaktuelt, sier Antisupermamma.

    👇 Sjekk forslag til ukemeny og smarte tips lenger ned i saken! 👇

     
    GOD PLANLEGGING: Det begynner med ei detaljert og god handleliste, slik at dere ikke mangler noe når dere setter i gang. FOTO: Scanpix

    Før dere starter på middagene

    Kjekt å ha:

    • Plastbokser med lokk, passe store til en middagsporsjon.

    • Fryseposer til for eksempel kjøttkaker og fiskekaker.

    • Aluminiumsformer hvis dere skal lage retter som lasagne og fiskegrateng.

    • Tomme melkekartonger til pannekakerøre.

    • En bred, farget tape og en tusj til å merke de forskjellige boksene med navnet på retten og datoen den er frosset ned.

     

    LES OGSÅ: Middag er som egner seg for fryseren

     

    Gjør det enkelt

    Planlegg flere middager av samme type råvare:

    🍝 Kjøp dobbel porsjon kjøttdeig, så har dere til kjøttkaker og spagetti eller lasagne og pizza.

    🐟 Kjøp dobbel porsjon fisk, så har dere til både fiskekaker og fiskesuppe.

    🥕 Kjøp firedobbel porsjon rotgrønnsaker, har dere til både grønnsaksterninger (suppe og gryterett) og rotmos (for eksempel kjøttkaker og fiskekaker).

    Mange retter kan dere lage fullt ferdig og fryse ned, andre lager dere delvis og plusser på med litt tilbehør den dagen retten skal spises.

     


    PRAKTISK: Når det gjelder å planlegge uka, er fryseren din beste venn! Derfor har vi laget gode frysetips til deg, merket med ❄️. FOTO: Scanpix

     

    Ukemeny med smarte tips:

    Mandag: Fiskesuppe

    ✅ Skalldyr legges i suppa like før den serveres, den regelen gjelder enten det er fryst eller fersk suppe. Skalldyr blir seige hvis de blir liggende i varm væske.

    ❄️ Hvis suppa skal fryses, ta kjelen av ovnen litt før fisken er helt ferdigkokt. Da unngår du at den faller fra hverandre i suppa. 

    ❄️ Når du fryser ned suppe, ikke fyll plastboksen helt opp. La det være igjen et par cm opp til lokket. Mat i flytende form utvider seg litt når den fryses.

    ❄️ La suppa avkjøle på kjøkkenbenken først, så en times tid i kjøleskapet før du legger den i fryseren. Det gjør at det ikke så lett dannes iskrystaller i fiskekjøttet.

     

    Tirsdag: Pølselapskaus

    ✅ Litt oksebuljong i kokevannet gir ekstra god smak på lapskausen!

    ❄️  Grønnsakene får litt ekstra varmebehandling når de blir varmet opp igjen, så pass på at dere ikke overkoker dem før de fryses.

    ❄️ Kokte poteter kan bli litt grøtete når de blir fryst. Du kan også lage lapskausen med bare pølser og grønnsaker, eller tilsette kokte potetbiter når lapskausen varmes opp.

     
    SMART: Lag masse pannekakerøre når du først er i gang, og frys ned til senere. FOTO: Scanpix

     

    Onsdag: Pannekaker

    ❄️  Pannekakerøre er ypperlig å fryse i tomme melkekartonger. Hell røra oppi kartongen med den øsen du vanligvis bruker til å helle røren i stekepannen med, og merk hvor mange øser som skal til før kartongen er fylt.

     

    Torsdag: Fiskekaker med rotmos

    ✅ En smart måte å få barn til å spise sunne grønnsaker som de ikke liker, er å blande disse inn i rotmos sammen med gulrot, poteter og annet som de gjerne spiser.

    ❄️ Legg matpapir eller bakepapir mellom fiskekakene, da er det lett å få dem fra hverandre hvis de ikke er helt tint når de skal stekes.

     

     LES OGSÅ: Spar tid og penger på ukemeny

     

    Fredag: Kyllinggryte

    ❄️  Har du glemt å sette boksen med gryteretten til tining om morgenen? Sett den litt i varmt vann, etter noen minutter er det lett å få den over i en gryte og den varmes raskt opp.

     

    Lørdag: Spagetti

    ❄️  Du kan godt koke og fryse ned pasta. Pass bare på å avslutte kokingen litt før pastaen er helt ferdig, den får jo en ekstra varmebehandling når den varmes opp igjen.

    ❄️  Det er viktig at du fryser ned pastaen med én gang den er avkjølt. Både pasta og ris inneholder sykdomsfremkallende bakterier som ikke drepes ved koking, og disse kan utvikle seg videre hvis matvarene blir stående for lenge i romtemperatur. 

     

    Søndag: Kjøttkaker og rotmos

    ✅ Pass på å ha alt du trenger til kjøttkakene, ved siden av kjøttdeigen. Løk, hvitløk, sennep, muskat, ingefær, en skvett alkoholfri øl – det er mye spennende å tilsette som gir ekstra smak.

    ✅ Hvis du blander litt medisterdeig med kjøttdeigen, blir kjøttkakene ekstra saftige og fyldige.

    ❄️ Legg matpapir eller bakepapir mellom kjøttkakene, da er det lett å få dem fra hverandre hvis de ikke er helt tint når de skal stekes.

    (Kilder: matprat.no, klikk.no, studenttorget.no, godfisk.no, Opplysningskontoret for frukt og grønt)