Slik sparer du tid og penger med ukemeny
Ikke bare sparer du tid, penger, kalorier og miljøet på å lage en ukemeny, men du sparer deg selv for det evinnelige spørsmålet «Hva skal vi ha til middag?»
– Mat er for mange familier den største forbruksutgiften. Og er det én post i budsjettet du kan spare mye penger på så er det nettopp mat, sier forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl.
Å kunne handle billig avhenger av at man har en plan, mener hun. Altså at du planlegger hva du skal ha til middag hver dag i en uke om gangen.
– Dette vil du spare mye penger og tid på, i tillegg vil du kaste langt mindre mat, hevder hun.
Dermed sparer du både miljøet og lommeboka samtidig.
La familien bestemme ukemeny
Den klassiske tabben når du handler, er å stikke innom butikken rett etter jobb uten en plan.
– Den største fellen er å dra på handletur på tom mage. Handler man uten mål og mening, ender vi fort opp med vognen full av unødvendige varer. Mange har nok opplevd å kjøpe dobbelt opp av noe man så må kaste fordi det går ut på dato, sier hun.
Planlegging er nøkkelen til et sunt matbudsjett, og det trenger ikke være mye arbeid, mener Sandmæl. Selv bruker hun litt tid på søndager, og planlegger da sammen med familien ukas måltider.
– For å lage en ukemeny setter jeg meg ned med familien og ser i en kokebok for inspirasjon. Alle velger en rett hver. Det beste med å involvere familien er at alle vet hva som er til middag hver dag, slik at ingen kan klage eller si at de ikke liker maten. I tillegg får vi variert mat, mener hun.
Variert kosthold med ukemeny
– God planlegging gjør også kostholdet generelt sunnere og mer variert. Ofte spiser vi det samme, fordi kreativiteten ikke er så stor når man er ute og handler. Da vil du bare handle fort og komme deg hjem, sier Sandmæl.
Barn liker gjerne det de kjenner smaken på. Forskning viser at barn faktisk må smake hele 30 ganger på en ny matvare før de liker den. Da er det kanskje ikke så rart at favorittene er pasta, pølser, pizza og taco? Det er derfor ekstra viktig med variert mat med små barn i huset.
Du vil også spare kalorier på å planlegge ukas middager, fordi du putter mindre snacks og godteri i handlekurven når innkjøpene er godt planlagt.
Handle alt du trenger en gang i uka
Ofte stikker vi innom butikken og handler rett etter jobb, men de fleste råder oss til å gjøre storhandelen en gang i uka. Det blir det færre spontankjøp og bomkjøp, noe som blir både billigere og enklere.
– Etter du har laget ukemenyen kan du dra og handle. Det viktigste er å prøve å begrense deg til å handle én gang i uken. For de som vil spare enda mer tid er et tips å legge opp ukemenyen slik at du har rester til dagen etter, sier forbrukerøkonomen.
Siljes beste tips til en god ukemeny
-
La familien være med på å bestemme hva ukemenyen skal bestå av.
-
Hent inspirasjon fra kokebøker eller på nettet.
-
Ta hensyn til at noen uker er mer hektisk enn andre og tilpass menyen med tanke på tid.
-
Lag budsjett og bestem deg for hvor mye du skal bruke på mat.
-
Ha oversikt over hva du har i skapet, slik at du unngår å kjøpe dobbelt.
-
Lag en god handleliste og handle alt du trenger en gang i uken.
-
Vær prisbevisst når du handler. Følg med på tilbud, og se gjerne på kilopris i stedet for stykkpris.