Sunne middager som barna elsker
Fargerikt, fint dandert og synlige råvarer er suksessformelen for å få barn til å spise nesten hva som helst til middag.
I Ekeberg idrettsbarnehage spiser de middag til lunsj fem ganger i uken, og kokk Markus Løvdal har god kunnskap om hva barna liker best.
– Det mest populære her er laks i en eller annen variant, med forskjellig tilbehør. Det er også sunt og enkelt å tilberede. Grønnsakspureer er for eksempel godt til fisk. Hjemmelagde kjøttboller i tomatsaus er også en hit blant barna her, forteller Markus, som har jobbet i barnehagen i to år.
Suppe er sunn middag
Menyen i idrettsbarnehagene er satt sammen av en ernæringsfysiolog i samarbeid med barnehagen, for å sikre at barn i aktivitet får i seg det de trenger mest av. De serverer fisk to ganger i uken, kjøtt to ganger i uken og en dag med vegetar.
– Vi serverer mye supper, som blomkålsupper, gulrotsupper, potetsupper og tomatsuppe. Det liker barna godt, og ikke minst er det sunt. De liker aller helst glatte supper uten klumper, så sjampinjongsuppe synes de er litt ekkelt, smiler han.
Unngå gryter
Barn liker å få maten servert fint dandert på tallerkenen, og de setter pris på fargerik mat.
– De er heller ikke store fans av gryteretter. De vil gjerne vite hva som er i, og de vil velge maten selv. Derfor serverer vi som regel alle ingrediensene i ulike skåler, så får de forsyne seg selv, sier Markus, som daglig serverer 120 barn inkludert barn og voksne i barnehagen.
Han anbefaler også at de ikke får så store porsjoner.
– La de forsyne seg litt av gangen, og heller ta flere ganger. Det blir fort uoverkommelig hvis de får en stappfull tallerken.
Gjem grønnsakene
Grønnsaker kan gjemmes på mange ulike måter, i pureer, supper eller i rundstykker. Men sett gjerne fram oppkuttede gulrøtter og kålrot i et glass så de kan forsyne seg av det før middag, i stedet for kjeks.
– Er du redd for at de får i seg for lite grønnsaker, kan du jo også lage en brokkolijuice i juiceren for eksempel. Alt fungerer der. Ellers er faktisk skålene med brokkoli og blomkål de som blir raskest tomme her.
Barn liker å vite hva de får i seg, og synes gjerne det er spennende å vite hva grønnsakene heter og hvor de kommer fra. I barnehagen har de hengt opp en stor plansje med ulike grønnsaker og bilder av dem, så krysser de av for hver de har spist. Det samme kan man gjøre med for eksempel fisk.
Lær barna å lage sunn middag
Markus anbefaler også at barna av og til får være med i matlagingen. Det gjør han ofte selv med sitt eget barn på fem år.
– Har du et barn som er litt kresent eller ikke vil ha mat akkurat i dag, så la de være med. De vil gjerne klare selv, det gir mestringsfølelse og de blir mer interessert. Det er dessuten lurt å tenke på at de må ha raske retter, de har ikke så lang tålmodighet når det gjelder matlaging. Enkle, gode ting, som grønnsakssuppe fungerer bra, forklarer han.
Bruk fornuften
Barn har flere smakssanser enn voksne, og smaken endres gjerne fra dag til dag. En ting liker de den ene, den andre dagen kan de ikke fordra det.
– De kan like brokkoli på mandag, men hate det på tirsdag, smiler Markus.
En annen ting å tenke på, er å gi barn mat som kroppen holder på.
– Hvis de får i seg mye karbohydrater og proteiner, så blir de ikke så lett sultne igjen. Mye grønnsaker er bra, sier Markus, som mener det viktigste er å bruke sunn fornuft.
– Det er viktig at barna har det morsomt rundt måltidet, så vi tvinger ikke i dem maten, men forsøker å få dem til å smake litt om ikke annet.
Slik får du matglade barn
-
Spis sammen. Det er viktig at de voksne spiser det samme som barna.
-
Gå på skattejakt i maten: Hva kan det oransje være? Kan du finne noe annet?
-
La barna være med å lage maten og presentere for dem som skal spise.
-
Få dem til å smake, før de sier om de liker eller ikke.
-
Vær bevisst på at smakssansene forandrer seg mye i småbarnsalderen.
-
Skap en god atmosfære og hyggelig fellesskap rundt måltidene.
Sunne og barnevennlige middager
Disse rettene er de mest populære blant barna i Ekeberg idrettsbarnehage:
LANGE MED CHILI OG INGEFÆR I SOYASJY
Du trenger:
- 1 kg lange
- 1 chili
- 1 bit ingefær
- 100 gram smør
- 1 dl soyasaus
Slik gjør du:
- Legg fisken i en langpanne.
- Ha chili, ingefær og smør på fisken.
- Hell over soyasaus.
- Sett i ovnen i cirka 15 minutter på 200 grader
- Server med poteter eller grønnsaker til.
TOMATSUPPE MED MAKARONI
Du trenger:
- 1 boks hermetiske tomater
- 1 løk
- 1 dl tørket timian
- 1 dl tørket basilikum
- Ca 2 l vann
- 2 ts salt
- 2 ss sukker
- Makaroni
Slik gjør du:
- Fres løken mør.
- Ha i resten av ingrediensene.
- Kok opp og kjør med stavmikser.
- Kok makaroni, og ha oppi mot slutten av koketiden.
- Ca 20-30 minutter på middels varme.
BACALAO MED TORSK
Du trenger:
- 1 kg torsk
- 1 løk
- 1 hvitløk
- 1 rød paprika
- 3 store poteter
- 2 bokser hermetiske tomater
Slik gjør du:
- Kutt alt i grove biter.
- Legg det lagvis i en panne.
- Dekk til med hermetiske tomater.
- Sett i ovnen på 180-200 grader i ca. 20-30 minutter.
KJØTTBOLLER I TOMATSAUS
Du trenger:
- 1 kg kjøttdeig
- 1 kg karbonadedeig
- 3 fedd hvitløk
- Salt/pepper
- 1/2 løk
- Estragon
- 2 egg
- Olje
Slik gjør du:
- Bland kjøttdeig og karbonadedeig og alle de andre råvarene i en elter eller med hendene.
- Rull like store boller, legg dem på et stekebrett i midten av ovnen på 180-200 grader i 10-15 min.
- Tomatsausen lager du på samme måte som tomatsuppen.