Middager som egner seg for fryseren

    Kjøp inn og lag store middagsporsjoner du kan fryse ned, så slipper du å ty til ferdigpizza neste gang du havner i tidsklemma.

    Det er ikke alltid tiden strekker til etter arbeidstid og barnehagehenting, men det er ingen grunn til å ty til ferdigmat hver gang dette skjer.

    Det finnes nemlig masse god mat du kan lage i større porsjoner for eksempel i helgen, eller en annen gang du har godt tid, så kan du fryse den ned til travle dager.

    Er du ekstra lur setter du opp en handleliste basert på middagene du ønsker å lage, så sparer du tid på flere runder i butikken.

     

    Kok kraft 

    – Et godt tips er å koke en stor gryte med kraft. Fyll gryten med vann, bein og grønnsaker, og sett den i stekeovnen på 80 grader natten over. Da har du næringsrik kraft klar neste morgen, sier kokebokforfatter, trebarnsmor og ernæringsekspert Margit Vea.

    Hun driver kokkekurs for både barn og voksne over hele landet. Kraften kan ifølge Vea kokes på alle typer bein.

    – Jeg vil anbefale å bruke vilt, men du kan også bruke kyllinghalser hvis du har det, sier hun.

     

     

     

    Godt utgangspunkt

    Du kan godt brune beina litt i pannen før du har dem i gryten. Da får du en mørkere kraft med noe kraftigere smak.  Når kraften har ferdigkokt, er det meste av jobben gjort.

    – Det eneste du trenger å gjøre er å sile den litt, og så kan du fryse den ned i passende porsjoner. Du har da et fantastisk utgangspunkt for sunne middager på travle ukedager, sier Vea.

     

     

    Spagettisaus eller lapskaus

    Kraften kan for eksempel brukes til å lage suppe av brokkoli, blomkål, gulrot eller andre grønnsaker du liker. Kjør bare kraft og grønnsaker i en blender eller bruk stavmikseren din.

    –  Kraften er også flott å bruke hvis du vil lage lapskaus, sier hun.

    Er det pasta som står på menyen, er det heller ingenting i veien for å bruke den i en tomatsaus til lasagne eller spagetti.

    –  Selv uten kjøtt blir den proppfull av mineraler, sier Vea.

    Kraften egner seg også godt sammen med grønnsaker hvis du vil lage babymaten selv.

     

    Fiskeburger med salat

    Hvis du vil fylle opp med flere alternative middager i fryseren, anbefaler Vea å steke opp hjemmelagede fiskekaker.

    –  De kan du enkelt ta opp av fryseren, tine og servere med råkostsalat av eple, kål og rømme eller salat. Dere trenger ikke en gang å ha potet til, sier hun.

    Du skal ikke se bort fra at fiskeburgeren smaker så godt at dere tar opp en til kveldsmat også.

     

     

    Her er andre middager som egner seg for fryseren:

    • Halvstekt lasagne

    • Kjøttkaker, kjøttboller og karbonader

    • Fiskegrateng og andre gratenger

    • Fiskekaker

    • Chili con carne

    • Gryteretter

    • Hjemmelaget pizza

    • Ferdigstekt kjøttdeig og kylling

    • Kyllingsuppe

    • Gulrotsuppe

    • Grønnsakspai

    • Pannekakerøre