Påskelam med fløtegratinerte poteter
En klassisk påskelam oppskrift med fløtegratinerte poteter.
Lam er en fin påsketradisjon, og hos Coop får du marinert lammelår med hvitløk og persille. Hvis du kjøper lam som ikke er marinert, kan du enkelt gni steken inn med presset hvitløk og hakkede urter. Fløtegratinerte poteter og myntegelé smaker herlig til.
5-6 personer
Dette trenger du:
Ingredienser påskelam:
1.3 kg surret lammestek
4 klyper salt
2 klyper pepper
1 ss smør
1 ss olje
Ingredienser fløtegratinerte poteter:
1 kg kokefaste poteter
3 dl melk
2 dl kremfløte
2 store hvitløksfedd
½-1 ts malt muskatnøtt
2 ts tørket rosmarin/timian
1-2 ts salt
1 klype pepper
2 ferske mozarellaer
Slik gjør du:
- Smør godt med salt og pepper rundt hele lammesteken. Hvis du kjøper en stek som ikke er marinert, kan du gni den inn med litt olje, presset hvitløk og hakkede urter.
- Varm en panne med smør og olje. Brun steken på hver side.
- Sett et mattermometer inn i steken og stek den på 130 grader over/undervarme til den når en kjernetemperatur på 62 grader (rosa kjøtt). Det tar ca. 2-2.5 time.
- Mens steken står i ovnen kan du lage fløtegratinerte poteter.
- Skrell potetene og skjær dem i så tynne skiver du klarer.
- Kok opp potetskiver, melk, kremfløte, presset hvitløk, salt, pepper, muskat og tørket rosmarin/timian.
- La det småkoke mens du rører i 5 minutter.
- Hell alt over i en ildfast form eller i porsjonsformer.
- Skjær mozzarellaen i tynne skiver og fordel dem over potetene.
- Stek på 200 grader over/undervarme i 20-25 minutter.
- Når steken når 62 grader i kjernetemperatur kan du ta steken ut av ovnen og la den hvile i 20 minutter.
- Server lammestek med fløtegratinerte poteter, myntegelé og gode grønnsaker.