Dette bør barna ha i slalåmbakken

    Slalåm med ungene blir mye morsommere hvis utstyret er riktig. Her er tipsene.

    Svette unger, kalde unger, dårlig bevegelighet eller såre barneføtter. Nei, det vil vi ikke ha i slalåmbakken! Da gjelder det å være forberedt både når det gjelder klær og utstyr. 

    Øystein Skiri er salg- og konseptsjef for sport og fritid i Obs, og vi spurte ham om råd til hva vi bør passe på når familien skal kose seg i slalåmbakken. Her er hans beste tips: 

    • Skiene må være i en størrelse barna klarer å håndtere. De skal ikke vokse inn i dem, heller ut av dem. Skiene skal være cirka ti centimeter kortere enn barna selv, og rekke dem mellom nesen og haken, alt etter ferdighetsnivå.

    • Skiene bør også være myke og lette for at barna skal kunne svinge med dem – det er veldig viktig!

    • Med eller uten staver? Barna trener opp balansen når de ikke bruker staver, men det er greit å kunne støtte seg på og stave seg frem med. Så ta i hvert fall stavene med!

    • Støvlene er ikke noe barna skal vokse inn i. De skal sitte ordentlig på foten for å unngå at foten sklir inne i dem. Mål foten, og ta ut innerstøvlen og pass på at det er plass til en finger bak, ikke mer. Om støvlene ikke sitter ordentlig på, så er det vanskelig å svinge. De skal heller ikke være for trange.

    • Unngå lag på lag med sokker og stillongs. Det skaper klumper, som igjen kan hindre blodtilførselen og gi kalde føtter. Kjøp egne alpinsokker, gjerne med ull.

    TIPS: Velg riktig skiutstyr til barna


    VARME KLÆR: Elan har masse skiutstyr som du finner på Obs – ikke noe å si på fargeutvalget, i hvert fall!

    Klær etter temperatur

    Klærne er også viktige – ikke bare slalåmski og tilbehør: 

    – For de aller minste går det fint å bruke vinterdressen de allerede har. Det eneste man mister er muligheten til å regulere temperaturen, siden den ikke er todelt. Fra barna er omlag seks år er det mest todelte sett, og da kan man velge mellom skall- og vatterte modeller av både bukser og jakker, sier Skiri.

    Hva dere bør velge handler både om temperatur og aktivitet.

    – Med skallmodellene, som er vindtette, kan man regulere varmen med antall lag av klær under, og eventuelt ta av eller på underveis. Vatterte modeller er mer å foretrekke når det er veldig kaldt. I mange minus blir det kaldt å sitte i en stolheis, for eksempel, sier han.

    LES OGSÅ: Slik kler du barna i kulda

     Skiri anbefaler ullundertøy innerst, og siden et lag med tynn fleece.

    – Om du bruker skallbukse, vil jeg anbefale fleecebukse, også. Med vattert bukse ville jeg ha sett an temperaturen. Det er ikke behagelig for barna å bli svette og for varme, og heller ikke å miste bevegelighet hvis man har for mye klær på seg, sier han.


    ULIKE MODELLER: Elan har både twintip- og carvingski til barn. 

    Husk slalåmhjelmen!

    Det er viktig å holde hodet varmt, så bruk lue fram til hjelmen er på. Er det veldig kaldt, fins det tynne luer uten dusk eller buff som får plass under hjelmen. Dagens hjelmer er både lette og varme, og sitter bedre på hodet uten lue under.

    – Hjelm er selvsagt viktig å bruke for å beskytte barnas hoder. Den er ofte så godt vattert at du ikke trenger å bruke lue. Husk også at slalåmbriller er bra, både fordi de beskytter mot vær og vind, men også fordi de som oftest er farget, noe som gjør at det er lettere å se kontraster i flatt lys, sier Skiri.

    NÅR VI SNAKKER FART OG MORO: Velg riktig akebrett til barna

    På hendene kan du velge mellom votter eller hansker, og uansett hva du velger er det viktig at den går godt over håndleddet.


    GODT UTSTYRT: Hjelmen må selvsagt sitte ordentlig, og det må støvlene også. Hos Obs finner du stort utvalg av Alpina-støvler. 

    – Verken hansker eller votter skal ha glippe mellom jakken og hanske. Fordelen med votter er at det er varmere, men det er lettere å gripe ting med hansker, så de fleste bruker det.

    Til slutt anbefaler han å anskaffe en buff. Her kan du velge mellom ull, fleece og polyester.

    – Fordelen med buff er at du også kan beskytte barnets ansikt mot vær og vind om det er veldig kaldt, avslutter han.