Velg riktig akebrett til barnet ditt
Med riktig type brett aker barnet ditt tryggere. En toåring trenger for eksempel en helt annen brett-type enn en sjuåring.
Finnes det noe morsommere enn å suse nedover hvite bakker på akebrett, og kjenne det herlige suget i magen?
Alle barn elsker å ake. Og vinter er aketid for både små og store. De aller minste sklir forsiktig ned den lille bakketoppen, mens de store hiver seg fryktløst utfor på det bratteste.
Som forelder passer du selvfølgelig på at barna ikke aker ved en bilvei eller andre farlige steder, men hva med utstyret? Hvilke barn trenger hva? Det er så mye å velge mellom: Akebrett, rumpebrett, akematter, akeplate...
Her er hva du må tenke på for å sende barna trygt av gårde i akebakken.
Velg akebrett etter barnets alder
De aller minste barna (0-3 år) bør bruke små, stabile akebrett og selvsagt alltid ake under overvåkning av de voksne, sier Silja Notø, Product & Marketing Manager i Hamax som produserer blant annet kjelker og akebrett for barn.
Enkelte akebrett har midjerem, som holder barnet på plass når foreldrene trekker brettet, men som ikke skal være festet når barnet aker selv.
Andre akebrett for de små er av typen rumpeakebrett og akemadrass. Disse er ikke alltid så enkle å håndtere for små barn, så et akebrett av typen Baby Bob hvor barnet sitter godt på et slags sete, kan anbefales.
Øvrige brett er i all hovedsak beregnet for barn fra 3 år og oppover. Disse er også merket med et «forbudsskilt» med 0-3 år med en rød strek over.
Det er veldig stor forskjell på barn og deres koordinasjonsevne, også mellom gutter og jenter, så her blir det bare nokså generelle anbefalinger. Jeg vil si at barn fra 3-4 år fint kan ake med akebrett uten ratt (de bruker da bremsene og bena til å styre med).
Større barn, fra 4 år og oppover, har som regel såpass god koordinasjon at de kan bruke akebrett med ratt.
Neste steg er rattkjelker, såkalte snowracers. Her må rett og slett foreldrene avgjøre når barna er modne til å styre og bremse på én gang!
Selv enkle akeprodukter (madrasser, rumpeakebrett etc.) kan gå veldig fort, så det er viktig at man ikke undervurderer fart og helst bruker hjelm, sier Silja Notø.
Slik unngår du skader på akebrett
Les bruksanvisningen eller pakningsvedlegget på akebrettet! Sjekk hva som er maksimum belastingsanbefaling, og ikke overstig denne.
Pass på at barnet ditt sitter slik det er meningen på akebrettet. Med andre ord: Ikke baklengs, liggende med hodet først eller annet.
Mange foreldre setter seg bak barnet på akebrettet, og aker med, for å holde styringen (og kanskje fordi det er gøy..?) Men gjør du det, bør du være ekstra forsiktig.
Hvis dere støter borti noe eller velter, kan det bli et veldig press på barnet bakfra. Vær også obs på at hvis dere sitter på rattkjelke og barnet får rattet i magen, kan det i verste fall gi skader på indre organer.
Hodeskader kan oppstå i akebakken som andre steder. Det kan være lurt å bruke hjelm. I Sverige ser du nesten ikke barn som aker uten hjelm på hodet.
Du behøver ikke nødvendigvis kjøpe en egen hjelm, bruk gjerne sykkelhjelmen.
De aller minste barna sitter gjerne mye stille på akebrettet, enten de aker eller blir trukket avgårde på brettet. Husk at de trenger mer klær enn deg, som beveger deg mer. Og husk ull innerst! I akebakken er det dessuten bare en fordel å være skikkelig polstret!
(Kilder: nhi.no, hamax.no, klikk.no)