Slik kler du barna i kulda

    Er ull alltid gull, og når må fleecen på? Barneklær om vinteren kan være et virrvarr! Fin huskeregel: Kle på barna lagvis – de tre lagene er lett å huske.

    Slik kler du barna i kulda

    Unger som er tørre og varme selv om det er kaldt og vått ute, er som regel fornøyde unger. Og det vil vi jo ha!

    Når det gjelder barneklær, er det lurt å kle barna etter lag-på-lag-prinsippet:

    Lag 1: Ulltrøye, ullstillongs og ullsokker

    Ja, ull er gull! Ull svaler i varmen og varmer når det er kaldt, også om den blir våt. Derfor bør du alltid velge ull som de første plaggene inn mot huden, det vil si ei tynn ulltrøye, ullstillongs og tynne ullsokker.

    Stillongs er mer praktisk enn strømpebukse, da er det lettere å bare skifte sokker om barnet blir våt på føttene.

    Og ikke vær redd for å starte for tidlig med ullundertøy – blir det for varmt innendørs, kan barnehagebarna bare ta av seg plaggene over, og løpe rundt i ulltrøye og stillongs.

    Men så finnes det jo barn som reagerer på ull, eller nekter plent å ha det på fordi de sier det klør ... 


    IKKE HOLD HODET KALDT: Det viktigste med ei lue er at den dekker ørene godt. Pels eller ikke. Har du ull under dressen tillegg, er du godt på vei.

    Heldigvis finnes det ullundertøy som er fôret med et tynt lag bomull på innsida, slik at ulla ikke er i kontakt med huden. Om poden fortsatt slår seg vrang, kan du forsøke med tynn fleece i stedet.

    Lag 2: Ullsokker og bukse og overdel i fleece eller ull

    Neste trinn er varmende isoleringslag. Dette må være av materialer som kan binde luft og transportere fuktighet vekk fra kroppen, som fleece eller strikkeplagg i ull.

    Er det ordentlig kaldt, er det bedre med to tynne mellomlag enn ett tykt. Luften mellom lagene gir mer varme, og det er enklere å regulere kroppstemperaturen ved å ta plagg av og på.

    Men ingen regel uten unntak! Eldre, utålmodige barn som kler på seg selv, har lett for å droppe noen plagg om det blir veldig mange lag. Da kan færre og tykkere plagg funke bedre.


    HURRA-MEG-RUNDT: Har barnet bukse og jakke ytterst, er det best å ha bukseseler og høy front og rygg. Ellers kan det bli glipe mellom jakke og bukse, og snø på ryggen er ikke alltid så populært ... 

    Lag 3: Vann- og vindtett yttertøy og vinterstøvler

    Det ytterste laget skal beskytte barnet mot regn, vind, snø og sludd, og derfor må det være vind- og vanntett. Det må også være i et pustende materiale, slik at den lille ikke blir klam og våt av svette.

    På kalde og tørre dager er parkdress fint, eller et todelt sett med vattert jakke og bukse. Buksa må i så fall ha bukseseler og gå høyt opp i front og rygg, ellers blir det lett glipe mellom bukse og jakke.

    Vinterstøvlene må være fôrede og pustende, og store nok til at det er plass til tykke sokker. Pass på å sjekke støvlene med jevne mellomrom. Plutselig kan de ha fått hull i sålen eller blitt for små – særlig gutter vokser ofte i rykk og napp. Og trange sko blir fort kalde!

    Pluss litt til: Hals, lue og vanntette votter

    Barnehagebarn trenger et godt lager av votter, sokker, halser og luer i garderoben. Disse er lette å miste, og særlig vottene blir fort våte og må byttes flere ganger i løpet av en slapsedag. Ullvotter er de varmeste, men også de minst vanntette.


    KJENT SYN: Jada, det tørkes og varmes over en lav sko (eller radiator) vinteren igjennom. Men det fins måter å unngå det på!

    Så bruk gjerne lag-på-lagprinsippet også her, med ullvotter innerst og tynne regnvotter over. Hansker er uansett ikke å anbefale når det er ordentlig kaldt, siden de gir mye større varmetap enn votter.

    Lua må gå godt ned i nakken og dekke ørene, og når det blåser må den være vindtett. Luer foret med fleece er myke og isolerer godt.

    Finlandshetter er også fine, men noen barn synes de gir for lite bevegelsesfrihet. Da er det fint med hals, for å tette igjen glipen mellom lue og ytterklær. Skjerf anbefales ikke, fordi de kan utgjøre kvelningsfare og er lette å miste.

    LES OGSÅ: Sjekk om regntøyet holder vann

    Når må barnet ha på hva?

    Synes du det er vanskelig å vite hvor mange lag som skal på i hvilken temperatur? Her er en tabell som gir deg en omtrentlig oversikt, men husk at barn er forskjellige og det kommer an på om barnet sitter stille eller er i aktivitet.

    Et tips: Sjekk om barnet er passe varmt ved å kjenne nede i nakken. Her skal huden være tørr og varm. Svetter det, kan du fjerne et lag. Kalde hender er også en indikasjon på for lite klær, fordi hendene er det første kroppen nedprioriterer når den får for lite varme. 

    Temperatur

    Bekledning

    10 til 5 ℃

    Ulltrøye, ullstillongs og ullsokker, bukse og genser, vattert jakke om det er surt.

    5 til 0 ℃

    Ulltrøye, ullstillongs og ullsokker, bukse, fleece- eller ullgenser, vattert jakke, utebukse/parkdress og støvler med fôr.

    0 til -5 ℃

    Ulltrøye, ullstillongs, 2 par ullsokker, mellomlag i ull eller fleece på overkropp og underkropp. Vattert jakke og bukse og støvler med fôr.

    -5 til -10 ℃

    Ulltrøye, ullstillongs, tynne og tykke ullsokker, to tynne mellomlag i ull eller fleece på overkropp og underkropp. Polstret jakke og bukse/vinterdress og støvler med fôr.

    -10 til     -15 ℃

    Som over, men med tykkere mellomlag.

     Kilder: barnehage.no, nettavisen.no, nosteblogg.no