Nupper på ullklærne? Vi har gode råd!

    Har du skapet fullt av ullgensere, bør ikke nuppefjerneren være langt unna. Her er tipsene til å ta godt vare på ullplaggene dine.

    Vi er midt inne i den heftigste ullsesongen, og både vi og unger og svigermødre er pakket inn i ull store deler av døgnet. 

    Klart det sliter på ullklærne, og vi vil jo at de skal holde seg fine lengst mulig! Derfor har vi satt opp ei liste til hvordan du tar godt vare på både dine og barnas ullklær (og tips gjerne svigermor også)!

    1. Slik fjerner du nupper på ullplagg

    Ja, plagg av ekte ull nupper seg, det kommer vi ikke utenom. Men hvor mye et plagg nupper seg, kommer både an på ullkvaliteten og faktisk på hvem som har dem på også.

    – Nupper oppstår fordi fibrene gnisser mot hverandre, særlig om de gnis mot syntetiske stoffer, forklarer kommunikasjonsrådgiver i Pierre Robert, Ranveig Bråtveit.

    – Ei kåpe med syntetisk for over ullgenseren kan gi mye nupper. Nuppene oppstår der hvor det er mye friksjon, som for eksempel under armene, sier hun.

    LES OGSÅ: Ullundertøy er barnas beste venn


    MYE MORO BAK MANGE NUPPER: Nuppene kommer av friksjon, og det er barn eksperter på å lage! Det er jo meninga at vi skal bevege oss i klærne, og nupper kan heldigvis fjernes. FOTO: Istock

     

    Jo renere ullkvaliteten er, jo mindre nupper vil også komme. Men litt må vi nok regne med uansett, så da gjelder det å stelle pent med plaggene og fjerne nuppene etter hvert som de kommer. 

     

    Tips til nuppefjerning:

    🐑  Elektriske nuppefjerner er praktisk. Bare pass på at du ikke presser den for hardt ned mot plagget, da risikerer du å kutte tråder og lage hull.

    🐑  Det finnes også nuppekammer, de er mer skånsomme mot ulla.

    🐑  Du kan bruke vanlig saks eller et barberblad. Bare vær forsiktig så du ikke kutter tråder eller lager hull.  

    LES OGSÅ: Slik kler du barna i kulda

     

    2. Slik oppbevarer du ullplagg


    LAG PÅ LAG: Så lenge ullklærne er tørre, kan de godt ligge tett i skapet. 

    Ull er et materiale som er veldig lett å oppbevare. Det kan brettes uten at det krøller, og er veldig fint å ta med på reise.

    – Ullplagg kan gjerne ligge sammenbrettet i skapet, men pass på at plagget er helt tørt før du legger det bort. Ved fuktighet vil de organiske fibrene bli slitt, akkurat som håret blir slitt når du legger deg med vått hår. Da oppstår det lettere små hull og slitasje, sier Ranveig Bråtveit.

     

    Tips til oppbevaring:

    🐑  Tunge plagg bør helst ikke henge i skapet, siden fibrene da kan dra seg og plagget miste formen over tid.

    🐑  Ved langvarig oppbevaring bør klærne være helt tørre og rene – altså helt uten flekker. Om det finnes matrester i ulla, kan det tiltrekke seg møll og biller om du lagrer klærne i en bod eller på loftet.

    🐑  Bruk gjerne en lufttett boks å lagre plaggene i, da er du sikker på at de holder seg godt. 

     LES OGSÅ: Dette kan ødelegge ullklærne dine

    3. Slik vasker du ullplagg


    PASS PÅ: Det er ikke samme ulla! Sjekk vaskelappen på ullplaggene dine. Og ikke vask i utrengsmål. 

     

    Det er faktisk hyppig vask av ullplaggene som forårsaker den største slitasjen. Derfor er det lurt å heller fjerne flekker med én gang de oppstår, slik at du kan unngå å vaske hele plagget. 

    – Det som er så flott med ull er at du kan henge klærne ut til lufting en dag, og da vil det meste av lukt bli borte siden materialet er organisk. Det kan derfor være lurt å lufte plaggene først, og så ta en lukttest for å se om du bør vaske eller ikke, sier Bråtveit.

    Noen plagg bør selvsagt vaskes oftere enn andre. Det er forskjell på sokker og en tjukk ullgenser du har utenpå. Men unødig vasking bør vi altså unngå. 

    🎍 LES OGSÅ: Kan bambus erstatte ull?

     

    Tips til ullvask: 

    🐑  Husk å bruke ullprogrammet på vaskemaskinen, og vaskemiddel spesielt laget for ullklær. 

    🐑  Ullklær kan gjerne sentrifugeres. Om du henger opp tunge, våre ullklær, kan de miste fasongen.

    🐑  Skulle du være så uheldig at et ullplagg krymper, kan det være mulig å dra forsiktig og riste det tilbake i sin opprinnelige form. Legg plagget flatt og dra det forsiktig uten for harde rykk og napp.  Men dette gjelder kun ved minimal krymping. Om plagget har tovet seg, er det ingen vei tilbake.