Kan bambus erstatte ull?

    Myke plagg laget av bambus er blitt favoritter både for voksne og barn. Kan klær i bambusviskose faktisk være et alternativ til ullplaggene?

    Kan bambus erstatte ull?

    For noen få år siden dukket det opp myke, deilige plagg på markedet laget av det eksotiske bambustreet – eller rettere sagt bambusviskose.

    Klærne blir laget ved at bambustreet blir brutt ned og foredlet ved hjelp av en viskoseprosess, før de blir spunnet ut til silkemyke fibre ideellt for plagg som undertøy og pysjamas.

    Men stoffet er omdiskutert. Hvilke egenskaper har egentlig bambusviskose, og hvor miljøvennlig er det? Vi har snakket med både en kritiker og en forkjemper.

    Er bambus et alternativ til ull?

    Tufte Wear selger plagg i bambusviskose, og daglig leder Per Øyvind Jacobsen mener mye av kritikken mot bambus går på markedsføringen, og ikke selve materialet.

    – Her har kritikken har vært berettiget, i og med at mange produsenter har vært slepphendte med å tillegge bambusviskosen egenskaper som den ikke har.

    Blant annet er det blitt påstått at bambus er like varmt som ull. Men siden ull og bambusviskose er to helt forskjellige materialer, har de også ulike egenskaper. Ull er varmere, og har bedre evne til å varme når den er våt.

    – Bambull, Tuftes tolags ullundertøy med merinoull på utsiden og bambusviskose på innsiden, er et godt alternativ til annet tolags ullundertøy, hvor det ofte blir brukt polyester eller annet syntetisk materiale som innerlag, forklarer Jacobsen.

    TIPS!: Smarte barneklær til innebruk


    VARMT NOK: Tuftes Bambull-sett til barn er blitt populære, mange synes plagg i bambusviskose er mer behagelig enn ull. FOTO: Tufte Wear

    – Når du har bambus på innsiden, er det ikke like varmt som ren ull. Men vi har hatt barnehagetester og solgt over 100 000 Bambull-sett, og ikke fått noen tilbakemeldinger om at barna fryser.

    Tvert imot!

    – Hver uke får vi mail fra foreldre som er kjempeglade fordi barna endelig vil bruke varmere klær, forteller Jacobsen.

    Dessuten viser tilbakemeldinger fra kundene at enkelte med sensitiv hud eller som er plaget med hud- og kontaktallergier kan reagere på ull direkte mot huden.

    – Disse kundene sier de ikke har noen reaksjon ved bruk av vår Bambull, sier Jacobsen.

     

    Går for ull

    En av ullforkjemperne er Tone Skårdal Tobiasson, redaktør i nicefashion.org. Ifølge henne er ren ull det aller beste, også for sensitiv hud.

    – Det er veldig, veldig få barn som ikke tåler ull. Det de ikke tåler, er grov ull. Om de har atopisk eksem eller andre typer hudproblemer kan de bruke fin merinoull, fra 17,5 til 18 mikron eller tynnere, sier hun.

    Ull har også flere fordeler, ifølge Skårdal Tobiasson:

    – Ull har en evne som bambus ikke har, og det er å absorbere og desorbere fuktighet. Det gjør at den skaper et mikroklima på huden og fungerer som en hud nummer to. Forsøk har vist at hudproblemer kan bli bedre ved daglig bruk av ull inn mot huden.

    LES OGSÅ: Ullundertøy er barnas beste venn


    ULL ER GULL: Ull innerst, har vi jo alltid lært. Det er det mange som mener fremdeles!

    Er det miljøvennlig?

    Det er ingen tvil om at bambus som råvare er svært miljøvennlig. Den vokser ekstremt raskt, trenger lite plass og vann, og krever ingen bruk av sprøytemidler eller kunstgjødsel.

    Problemene kommer imidlertid når bambusen skal omdannes til stoffet viskose. Da kreves bruk av kjemikalier som kan være skadelig for helsen til arbeiderne og vannet rundt fabrikkene.

    Tobiasson forteller at det finnes andre måter å bryte ned bambusen til tekstilfibre, for eksempel de mer miljøvennlige prosessene lyocell og modal.

    LES OGSÅ: Dette kan ødelegge ullklærne dine

    Dette er en utvikling som Tufte Wear også er svært opptatt av, og de har også funnet en skånsom måte å gjennomføre viskoseprosessen på.

    Denne høsten er sokker, T-skjorter og boksershortser lansert i en blanding av bambus lyocell, og modal fra bøk– SoftBoost® – en blanding Tufte Wear har enerett på i Nord-Europa.

    – For helse og miljø er det avgjørende hva slags typer kjemikalier og mengder som brukes. Produksjonen av SoftBoost® er en helt lukket prosess, der produksjonsvæsken gjenbrukes, og ingenting slipper ut i miljøet. Dermed setter vi en ny standard når det gjelder miljøvennlig viskoseproduksjon, sier Per Øyvind Jacobsen i Tufte Wear.


    BAMBUS: Å dyrke selve bambusplanten er både enkelt og miljøvennlig. 

    Er bambusviskose antibakterielt?

    Da bambusviskose var nytt på markedet i Norge, ble det påstått at stoffet var antibakterielt.

    Det stemmer ikke.

    – Viskose laget av bambus har blitt testet av det svenske forskingsinstituttet Swerea, og konklusjonen er at den ikke er det spøtt antibakteriell, opplyser Skårdal Tobiasson.

    Her mener Tufte Wears daglige leder at det er på tide med en oppklaring.

    – Vi i Tufte hevder ikke lenger at vår bambusviskose har en antibakteriell effekt. På tross av at det finnes tester som konkluderer med at bambusviskose har antibakterielle egenskaper, valgte vi å fjerne dette fra våre pakninger i 2014. Det vi imdlertid har sett nok testresultater på, er at bambusviskose har en bakteriehemmende effekt.


    SOKKER: Tufte selger også sokker i bambusviskose, og siden materialet har bakteriehemmende effekt, hemmer det også dårlig lukt.  FOTO: Tufte Wear

    Gode tilbakemeldinger på bambus 

    Tufte Wear gjennomførte denne høsten en brukerundersøkelse blant sine kunder, og her er noen av resultatene:

    • 83,68 % av respondentene svarte at de kjøpte plagg fra Tufte fordi de er komfortable.

    • Av respondenter som oppga å være plaget med hudproblemer, svarte 90.25 % at de opplever Tufte sine produkter som «svært gode» eller «gode».

    • Av respondenter med hudplager svarte 50% at de oppfatter Tufte plaggene som bedre enn andre plagg, og ca. 18 % svært mye bedre.

    • Respondentene kunne også velge å krysse av hva de mente var bedre med Tufte-plaggene enn andre plagg, og det dominerende svaret var at plaggene ikke klør.

     Kilde: craftsmanship.net