Lag lapskaus på tre måter

    Lapskaus smaker aller best når du gir den litt ekstra tid og kjærlighet, men du kan fint lage den på en halvtime også.

    Lag lapskaus på tre måter

    Norsk tradisjonsmat er i vinden som aldri før, og hjemmelaget lapskaus er en av de virkelige klassikerne. Lapskaus er typisk vintermat som varmer godt, og den passer like godt på en hverdag som til fest.

    – Tradisjonelt er det mest vanlig å bruke svin og da særlig svineknoke, men det er store regionale forskjeller, sier Bjørn Tore Teigen, egg- og kjøttfaglig ansvarlig i matprat.no. På Vestlandet og i Nordland hvor de generelt spiser mer lam enn resten av befolkningen, er det ikke overraskende mest vanlig å bruke lettsaltet lam i lapskausen.

     

     

    Lapskaus på en halvtime

    Å lage lapskaus trenger ikke å ta spesielt lang tid, men jo lenger den får putre i gryta, jo mer smakfull blir den. Men det finnes raskere varianter til hverdags.

    – I mange butikker får du kjøpt ferdig stekt svineknoke som bare skal varmes opp. Kombinerer du det med en pose ferdige kappede rotgrønnsaker, har du fiks ferdig lapskaus på under en halvtime. Det er jo et godt alternativ på travle hverdager, sier Teigen. Du kan også bruke restekjøtt eller pølser for å spare tid.

    En annen hverdagsmiddag som er like lettvint er alt-i-ett-gryte med spagetti.


    Til hverdags og fest

    Til et festmåltid eller en god søndagsmiddag, anbefaler Teigen å lage lapskausen fra bunnen av.

    – Ekstra godt blir det hvis du velger svineknoke, men da må du beregne litt ekstra tid. Den skal helst småkoke i halvannen time, og deretter hvile litt, før du fjerner fett og skjærer opp kjøttet i mindre biter. Til gjengjeld får du en fantastisk kraft som du koker grønnsaker og poteter møre i. Et raskere alternativ er å bruke lettsaltet sideflesk uten svor som du skjærer i biter, sier Teigen.

     

    Ferske eller frosne grønnsaker?

    Noe av det fine med lapskaus er at du kan bruke norske grønnsaker som du finner i butikken. Kortreiste og smakfulle, og perfekte til gode hverdags- og festmåltider. Gulrot, persillerot, kålrot, sellerirot og purreløk, er alle selvskrevne ingredienser i en god lapskaus.

    – Du kan selvfølgelig også bruke frosne grønnsaker om du vil, jeg synes det er et fullgodt alternativ. Men ferske grønnsaker kan være ekstra smakfulle og gir lapskausen en fin konsistens, begge deler funker fint.

     

    Eksotisk vri

    Det er heller ikke noe i veien å bruke storfekjøtt selv om det tradisjonelt ikke er så vanlig i Norge.

    – Det mest velegnede storfekjøttet er høyrygg, bog uten bein eller bibringe. Fettet tilfører deilig smak, og kjøttstykkene blir utrolig møre og gode når de får ligge og godgjøre seg i gryta. Kapp kjøttet i like store biter, og brun det først for ekstra smak. Svin og lam trenger du ikke å brune.

    Har du lyst å prøve deg på en litt mer eksotisk variant enn den norske, anbefaler Teigen den spanske versjonen av lapskaus, Estofado de carne, som lages med storfekjøtt.

    – Den smaker fantastisk, og er et spennende alternativ som absolutt er verdt å prøve. Det er litt eksotiske krydder som nellik og kanel, og i Spania kommer du sjelden unna løk, hvitløk, persille og en klunk vin.

     

    Lapskaus holder seg godt i kjøleskapet

    Som med mange gryteretter smaker også lapskaus ekstra godt dagen etter. Lag gjerne en ekstra stor porsjon når du først er i gang, tipser Teigen.

    – Lapskaus holder seg fint i 3-5 dager i kjøleskapet, så det går bra å spise restene av søndagsmiddagen onsdagen etter. Du kan også fryse den, bruk gjerne porsjonsposer. Da har du flere deilige middager som du enkelt kan varme opp på travle dager.

     

     

    Oppskrift på klassisk mørk lapskaus

    Rykende varm lapskaus faller garantert i smak hos liten og stor. Her har du en klassisk variant med storfekjøtt


    Dette trenger du til 4 porsjoner:

    • 600 g storfekjøtt av høyrygg eller bog uten bein

    • 2 ss smør til steking

    • 4 dl vann

    • 1 stk buljongterning

    • 6 stk potet i terninger

    • 3 stk gulrot i terninger

    • 1 skive kålrot i terninger

    • 1 stk persillerot i terninger

    • 1 ts salt

    • ½ ts grovmalt pepper

     

    Slik gjør du:

    1. Skjær kjøtt i terninger. Ha smør i en varm stekepanne. Vent til smøret slutter å bruse, og brun kjøttet i små porsjoner.

    2. Ha kjøttet i en gryte, hell over vann og ha i buljongterning. Tilsett potet- og grønnsaksterninger, og la det småkoke på middels varme til grønnsakene er godt møre.

    3. Rør minst mulig slik at lapskausen ikke blir grøtet, men se til at den ikke svir seg i bunnen. Smak til med salt og pepper.

    4. Server med grovt brød eller flatbrød og tyttebær.

     

     

    Estofado de carne – spansk lapskaus

    Mange av Spanias mest populære retter er tradisjonell husmannskost. Dette kan være restemat som over tid har blitt til gastronomiske perler med mye sjel og enda mer smak i.

     

    Dette trenger du til 4 porsjoner:

    • 750 g bog av storfe uten ben

    • 1 stk grønn paprika

    • 1 stk tomat

    •  2 stk løk

    • 2 stk gulrot

    • 1 båt hvitløk

    • 1 ss bladpersille

    • ½ ts pepper

    • 2 stk laurbærblad

    • ¼ ts malt kanel

    • ¼ ts malt nellik

    • 2 ts salt

    • 3 ss olivenolje

    • 1 dl vann

    • 2 ½ dl tørr hvitvin

     

     

    Slik gjør du:

    1. Skjær kjøttet i ca. 3 x 3 cm store terninger. Rens grønnsakene og skjær de opp i store biter. Bland kjøtt og grønnsaker i en gryte.

    2. Hakk hvitløk og persille og bland det sammen med alt krydderet, olivenoljen, vannet og vinen. Hell krydderblandingen i gryta.

    3. Legg på lokk og la det koke forsiktig opp. Senk varmen og la det trekke på svak varme i ca. 1 time til kjøttet er mørt. Pass på at det ikke koker tørt.

    4. Serveres med stekte poteter

     



    Superrask pølselapskaus – barnas favoritt

    Lapskaus er enkelt å lage, det er nesten umulig å mislykkes med denne retten. Denne varianten med pølser blir raskt barnas favoritt.

     

    Dette trenger du til 4 porsjoner:

    • 300 g kjøttpølse

    • 4 skiver bacon

    • 2 ss margarin

    • 1 l vann

    • 8 stk potet i terninger

    • ½ stk grovhakket løk

    • 2 stk gulrot i terninger

    • 2 skiver kålrot i terninger

    • 1 stk persillerot i terninger

    • 1/ ts salt

    • ¼ ts pepper

     

    Slik gjør du:

    1. Kok opp vann i en kjele og ha i potet- og grønnsaksterninger.

    2. Del baconskiver og pølse i små biter. Ha margarin i en varm stekepanne. Når margarinen slutter å bruse, stek bacon- og pølsebiter til det har fått en gyllen farge.

    3. Tilsett bacon- og pølsebiter i kjelen med grønnsaker når grønnsakene er såvidt møre. La det trekke noen minutter til alt er varmt. Smak til med salt og pepper.

    4. Server med flatbrød.