For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og få hentemelding innen to timer.

    Sju kakeslag med én deig!

    Blir ikke julebaksten lekende lett nå, så vet ikke vi!

    Sju kakeslag med én deig!

    Sju slag til jul? Nei, det er slett ikke alle som rekker det i ei hektisk førjulstid. 

    Men hvis du drømmer om velfylte kakebokser med god utvalg, har vi en hurtigløsning til deg:

    Du bruker samme grunndeig til alle kakene. Så kan du tilsette det lille ekstra som gjør dem forskjellige: Kakaopulver, mandelessens, kokosfett, syltetøy, osv.

    Her er oppskriften på hvordan du kan imponere med sju slag nam-nam:
    Sjakkruter, tyske skiver, fylte riflekjeks, sukkerstjerner, smørkranser, syltetøyhjerter og syltetøyhalvmåner.

    OBS! Oppskriften er tenkt slik at 1 porsjon grunndeig går til til sjakkruter, stjerner og tyske skiver,  og 1 ny porsjon grunndeig til de 4 andre slagene.Men det er en veldig stor deig, så du kan også bare dele 1 porsjon grunndeig til 7 slag.


    GRUNNDEIGEN: Smør, mel og melis. Det er julekaker i sin enkleste form. FOTO: brodogkorn

    Grunndeig til sjakkruter, sukkerstjerner og tyske skiver:

    DU TRENGER: 

    750 g meierismør
    1 kg hvetemel
    330 g melis

    Ekstra ingredienser til smørkranser, riflekjeks, syltetøyhjerter og syltetøyhalvmåner:

    Til 1 porsjon grunndeig:
    4 egg
    1 ts vaniljesukker

    SLIK GJØR DU:

    • Legg smøret i romtemperatur til det mykner. 

    • Sikt sammen mel og melis. Tilsett smøret og elt deigen godt sammen.

    • Dekk deigen med plastfolie og sett i kjøleskapet ca. 1 time.

    • Form og tilsett eventuelt de ekstra ingrediensene.

    • Stek kakene midt i ovnen ved 175 °C i ca. 10 minutter. Avkjøl på rist.

    LES OGSÅ: En deig, tre kaker

     
    SJAKKRUTER: En klassiker på mange kakebord i jula! Her er det bare å spise seg matt ...

    Sjakkruter

    DU TRENGER EKSTRA: Kakaopulver og vaniljesukker.

    • Bruk en fjerdedel av grunndeigen. Elt inn 1 ts vaniljesukker i deigen. Ta så halvparten av deigen og elt inn 2 ss kakaopulver.

    • Trill deretter ut to hvite og to brune fingertykke pølser.

    • Legg en brun og en hvit pølse ved siden av hverandre, og så en hvit pølse over den brune og en brun over den hvite slik at det dannes et sjakkrutemønster. Skjær i tynne skiver. Legg på en stekeplate med bakepapir.

    • Stek kakene.


    PYNT SOM DU VIL: Du kan enten holde kakene helt enkle, pensle med egg og sukker, eller male med konditorfarge eller lage melistrekk. Bare fantasien setter grenser! FOTO: brodogkorn

    Sukkerstjerner:

    DU TRENGER EKSTRA: Perlesukker og egg til pensling.

    • Bruk en fjerdedel av grunndeigen. Kjevle deigen tynt ut, 2-3 mm (det er viktig at deigen er godt avkjølt før du starter å kjevle ut).

    • Stikk ut stjerner. Pensle med sammenvispet egg, og dryss med perlesukker. Legg på en stekeplate dekket med bakepapir.

    • Stek kakene.


    ENKELT OG GREIT: Tyske skiver vinner kanskje ikke prisen for mest spennende utseende, men jammen er de gode!

    Tyske skiver:

    DU TRENGER EKSTRA: 1 eggeplomme, mandelessens, eventuelt hakkede mandler.

    • Bruk en fjerdedel av grunndeigen. Pisk lett 1 eggeplomme og tilsett denne pluss 3 dråper mandelessens, og kna deigen godt med hendene. Du kan også tilsette litt finhakkede mandler.

    • La deigen hvile kaldt en stund før du triller ut tykke pølser, ca. 3-4 cm i diameter.

    • La pølsene hvile kaldt før du skjærer dem opp i 1/2 cm tykke skiver. Legg på en stekeplate dekket med bakepapir.

    • Stek kakene.

    LES OGSÅ: Piff opp kakemiksen

    SMØRKRANSER, FYLTE RIFLEKJEKS, SYLTETØYHJERTER OG SYLTETØYHALVMÅNER:

    DU TRENGER EKSTRA:  4 sammenpiskede egg, 1 ts vaniljesukker. 


    SMØRKRANSER: Kakesprøyta gir fine riller, men du kan selvsagt lage dem glatte også, om du foretrekker det. 

    Smørkranser

    • Sprøyt deigen ut gjennom kakesprøyte til små kranser på en kald stekeplate dekket med bakepapir.

    • Stek kakene.

    Fylte riflekjeks

    DU TRENGER EKSTRA: Kokosfett, kokesjokolade, melis, egg.

    • Sprøyt deigen ut gjennom kakesprut i 2,5-3 cm lange stenger på en stekeplate med bakepapir. Stek stengene og avkjøl på rist.

    • Smelt 50 g kokosfett i en skål i vannbad sammen med 50 g mørk kokesjokolade, 1 egg og 3-4 ss melis.

    • Smør fyllet mellom to og to ferdigstekte kjeks.
      KIKKHULL: Lag en liten åpning på den ene kaka, slik at syltetøyet kan «titte ut». Fristende!

    Syltetøyhjerter

    DU TRENGER EKSTRA: Bringebærsyltetøy, egg til pensling.

    • Del grunndeigen i to og kjevle begge deler tynt ut, ca. 2-3 mm. Husk at deigen må være godt avkjølt før du begynner å kjevle. Kna inn litt ekstra mel for å gjøre deigen enklere å kjevle ut.

    • Stikk ut små hjerter med pepperkakeform. Legg så en toppet dessertskje med bringebærsyltetøy på ett hjerte og dekk med et annet hjerte.

    • Pensle med sammenvispet egg. Legg på en stekeplate med bakepapir.

    • Stek kakene.


    MÅNELYST: Godsaker fylt med deilig syltetøy. 

    Syltetøyhalvmåner

    DU TRENGER EKSTRA: Bringebærsyltetøy, egg til pensling.

    • Kjevle en tynn leiv av grunndeigen, 2-3 mm. Husk at deigen må være godt avkjølt før du begynner å kjevle. Kna inn litt ekstra mel for å gjøre deigen enklere å kjevle ut.

    • Stikk ut runde kaker, ca. 5-6 cm i diameter. Legg en toppet dessertskje med bringebærsyltetøy på kaken. Brett den i to og trykk sammen kantene med en gaffel. Pensle med sammenvispet egg. Legg på stekeplate med bakepapir.

    • Stek kakene.

    Kilde: Opplysningskontoret for brød og korn, brodogkorn.no