For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og få hentemelding innen to timer.

    Burger på 3 timer

    Får du noen skikkelige burgersnobber på grillbesøk? Eller har du bare lyst til å imponere familien litt ekstra? Hjemmekvernet burger med briochebrød og karamellisert løk blir garantert en suksess!

    Burger på 3 timer

    Får du noen skikkelige burgersnobber på grillbesøk? Eller har du bare lyst til å imponere familien litt ekstra? Hjemmekvernet burger med briochebrød og karamellisert løk blir garantert en suksess!

    Briochebrød

    Gode bakverk tar tid, så du starter med å lage briochedeigen. Disse brødene inneholder både egg og smør, og er derfor ekstra luftige, lette og saftige. Oppskriften gir 10–12 burgerbrød, og kan også brukes til å lage pølsebrød.

    Ingredienser:

    • 3 dl helmelk
    • 20 g fersk gjær
    • 1 stort egg til deigen
    • 1 egg til pensling
    • 40 g sukker
    • 450 g mel
    • 1 ts salt
    • 80 g romtemperert smør

    Slik gjør du: 

    1. Bruk en kjøkkenmaskin med bakebolle og eltekrok. Varm opp melken til ca. 30 grader, og bland melk og gjær i bakebollen. Tilsett så egg, sukker, mel og salt. Kjør på lav hastighet i ca. 5 minutter.
    2. Skrap godt ned fra sidene i bollen og kjør på middels hastighet til deigen er blank og elastisk – ca. 10 minutter.
    3. Skru ned til lav hastighet og tilsett smøret, ca. en spiseskje av gangen. Øk hastigheten til middels når alt smøret er tilsatt, og kjør deigen i 5–10 minutter til. Deigen skal slippe sidene av bollen, samle seg rundt eltekroken og være blank, elastisk og smidig.
    4. Dekk bollen med plastfolie eller et kjøkkenklede, og la den heve på kjøkkenbenken ca. 1 time, eller til den er omtrent dobbelt så stor.
    5. Del deigen inn i 10–12 like store emner og rull dem til jevne kuler. Press dem litt ned og legg dem på et stekebrett med bakepapir. Dekk med et kjøkkenhåndkle og la brødene heve i 30 minutter.
    6. Visp sammen 1 egg og 1 teskje vann. Pensle brødene med blandingen.
    7. Brødene stekes på 200 grader i 15–20 minutter. Husk at alle ovner er forskjellige, så følg med. De skal bli dypt gyllenbrune på utsiden, men fortsatt være luftige og myke på innsiden.

    Karamellisert løk

    Når bakingen er under kontroll, kan du gyve løs på den karamelliserte løken. God karamellisert løk tar tid, men vi lover at det er verdt det!

    Ingredienser:

    • 2 ss olivenolje
    • 4 løk
    • 1 ss salt
    • 120 ml vann
    • 120 ml tørr rødvin

    Slik gjør du: 

    • Kutt løken i tynne skiver. Varm opp olivenolje i en stor panne over medium varme. Tilsett løken og rør rundt. La løken steke i ca. 30 minutter, og rør innimellom.
    • Etter 30 minutter tilsetter du halvparten av vannet. Pass på å skrape opp løk som har satt seg fast i bunnen av pannen. Stek i 30 minutter til, til løken er gyllenbrun.
    • Tilsett resten av vannet, skrap bunnen av pannen og la det steke videre i 30 minutter.
    • Tilsett halvparten av vinen, skrap pannen og la det stå i nye 30 minutter.
    • Tilsett resten av vinen og la blandingen stå i 15 minutter til, til løken har fått en dyp brunfarge og karamellisering.

    Burgeren

    Neste punkt på lista er kjøttet! Det er litt ekstra jobb å kverne kjøttet selv, og det er kanskje ikke noe man tar seg tid til hver eneste gang lysten på burgere melder seg. Men om du har tid og overskudd, anbefaler vi deg å prøve det!

    Denne oppskriften gir 4 skikkelig store burgere. Når du skal velge hvilken type kjøtt du bruker, er det lurt å tenke på fettinnholdet. Høyrygg har en god balanse mellom fett og kjøtt. Andre stykningsdeler som gjør seg godt i burger, er bryst, mørbrad og flatbiff.

    Ingredienser:

    • 1 kg storfekjøtt (f.eks. høyrygg)
    • 10–15 gram salt

    Til steking:

    • 4 skiver gruyere eller annen ost

    Slik gjør du:

    1. Skjær kjøttet i terninger på ca. 2 × 2 cm. Det er svært viktig at både kjøtt og kjøttkvern er kaldt, så legg gjerne begge deler i fryseren en halvtime/time før du skal kverne.
    2. Strø saltet over kjøtterningene før du kverner, slik at det blir jevnt fordelt i deigen. Ikke legg for mye kjøtt i maskinen av gangen, og ikke press hardt eller kna deigen etter at den er kvernet. Jo mindre kjøttet bearbeides, jo bedre burger.
    3. Form 4 store burgere. Bruk tommelen til å lage en liten fordypning midt i burgeren, slik at den ikke krymper så mye under tilberedning. La dem gjerne ligge i kjøleskapet en times tid (eller lenger) før de skal grilles.
    4. Sørg for god temperatur på grillen. Legg burgerne på, og la dem ligge helt i fred i 3–4 minutter, slik at du får en god stekeskorpe.
    5. Snu burgerne og legg på ost. La burgerne steke videre i 3–4 minutter, til kjøttet er gjennomstekt og osten er smeltet.
    6. Server med briochebrød, karamellisert løk og gjerne ruccola og aioli.

    Bon appetit!