Brødbaking for nybegynnere
Baking er enklere enn du tror! Her får du noen tips til hvordan du kan komme i gang med å lage ditt daglige brød.
Det er få ting som slår lukten av hjemmebakt brød som sprer seg i huset. Og er det egentlig noe som smaker bedre enn en lun skive med godt pålegg?
Hva trenger du?
Du trenger ikke masse råflott utstyr for å komme i gang med brødbakingen. Du kommer langt med en bakebolle, brødform og godt humør.
Om du ønsker å slå på stortromma, kan en kjøkkenmaskin med eltekrok spare armmusklene dine for litt anstrengelser – særlig om du har planer om å bake mye.
Og, du? Det hjemmebakte brødet holder seg best innpakket i et kjøkkenhåndkle i brødboksen.
Det grunnleggende
Du trenger faktisk bare 4 ingredienser for å bake et helt enkelt brød:
- Mel
- Gjær
- Vann
- Salt
Melet kan være fint, grovt eller en blanding. Det finnes utallige fremgangsmåter og oppskrifter, og den aller enkleste får du her.
Å lykkes med eltefritt brød krever nemlig ikke særlig mye – annet enn god tid. Deigen skal bare røres sammen, kose seg på kjøkkenbenken og bakes. Det finnes mange varianter, og du kan gjerne bake brødet i en jerngryte for ekstra sprø skorpe.
5 tips til brødbaking:
- Prøv og feil! Resultatet blir ikke alltid perfekt første gang – men så lærer du noe nyttig til neste gang.
- Tilsett gjerne nøtter og frø i brødet – enten i deigen eller på toppen. Eller kanskje du vil teste ut en variant med soltørkede tomater og oliven? Det er bare fantasien som setter grenser.
- Elt lenge nok! Når du elter, danner det seg glutennettverk i deigen. Disse sørger for at vann, luft og fukt holder seg inne i brødet, slik at det blir saftig og luftig. Unntaket er eltefritt brød, som ikke krever elting i det hele tatt.
- La brødet avkjøles på benken før du skjærer i det. Vi vet det er fryktelig vanskelig å vente, men dette gjør at brødet holder formen bedre og ikke smuldrer opp.
- Ha det gøy!
PS: Har du lyst på en litt sprøere oppskrift? Prøv knekkebrød!