Dette bør du vite før du kjøper tredemølle

    Med tredemølle i huset kan du glemme dørstokkmila! Her er sjekklisten du trenger før du går i gang.

    Dette bør du vite før du kjøper tredemølle

    Januar er måneden da "alle" skal begynne å trene, men "alle" vet også hvor vanskelig dette er.

    En av grunnene er at når det sludder og blåser ute er det mer behagelig å være inne og se en god TV-serie. Med en tredemølle kombinerer du dette lett.

    - Tredemølle er et kjempebra treningsverktøy. Du kan styre alt selv. Du kan stoppe hvis du får vondt, det kan du ikke ute. Da må du jo hjem uansett, forteller Kjetil Måkestad, som er flere ganger NM-vinner på mellomdistanseløp.

    - Du kan også kontrollere motstanden. For eksempel vil det beste være å løpe oppover hvis du har vondt i kneet. Da kan du få til en stigning på tredemøllen. Men hvis du er ute, er du nødt til å gå ned den bakken igjen, som gjerne ikke er like godt for kneet.

    Det er deilig å bli skikkelig svett, men ikke like digg med svetteluktende treningstøy. For å unngå det bør du vite hvordan du skal vaske treningstøyet ditt riktig

    30 minutter aktivitet

    Ifølge Helsedirektoratets anbefalinger bør voksne og eldre være i minst 30 minutters fysisk aktivitet av moderat til høy intensitet hver dag.

    Moderat intensitet tilsvarer aktiviteter som medfører raskere pust enn vanlig, for eksempel hurtig gange. Høy intensitet tilsvarer aktiviteter som medfører mye raskere pust enn vanlig, for eksempel løping. En tredemølle er en enkel måte å styre dette på. 

    30 minutter om dagen, og minst 150 minutter i uken. Det er det som skal til av aktivitet for at kroppen din skal være fornøyd. Når sola igjen titter frem igjen til våren vil du garantert ikke angre på at du la inn noen treningsøkter i løpet av vinteren.

    Har du lyst til å lage ditt helt egne treningsstudio hjemme bør du tenke på dette!

    Tredemølle hjemme 

    Sjekkliste før du kjøper tredemølle

    1. Hva skal du bruke den til? Har du planer om å løpe fort, er det lurt å kjøpe en bred tredemølle. Tenk da også på sikkerheten. En "dødmannsknapp" er det eneste du ønsker deg hvis du er i ferd med å miste kontrollen

    2. Vær prisbevisst. Skal du bare bruke den til å gå, så kan du gå for en billigere mølle. Regn med å betale fra 4000 kroner og oppover.

    3. Pass på at tredemøllen tåler maksvekten din. Sjekk generell byggekvalitet. En solid tredemølle er ofte tyngre, fordi den er laget av mer solide materialer.

    4. Sjekk at tredemøllen ikke støyer for mye. Hvis du må liste deg rundt på tredemøllen, fordi omgivelsene klager, blir den ikke brukt.

    5. Sjekk at tredemøllen har de innstillingene du behøver. Du bør kunne justere hellingen under løping, og den bør klare den hastigheten du ønsker. Fra 6-7 kilometer i timen vil de fleste foretrekke å løpe fremfor å gå. Tenker du å løpe en del, bør den klare å holde 15 kilometer i timen. Vil du løpe veldig fort, så bør tredemøllen tåle oppunder 20 kilometer i timen.

    6. En god bruksansvisning gjør at du raskt lærer deg funksjonene som ligger i treningsmøllens treningscomputer. Pass på at du får vite hvor du kan laste ned en PDF av den, hvis du mister papirversjonen.

    7. Sett deg inn i hvilke muligheter maskinen har. Treningsmøllen bør kunne lage forskjellige treningsprogrammer hvor hastighet og belastning varieres. De beste tredemøllene har dessuten pulskontroll.

    8. Du trenger ikke mye utstyr utover tredemøllen, men du må ha et par gode joggesko. Dette skal ikke være uteskoene dine. Årsaken er at det vil alltid sitte igjen litt sand og grus under skoene, og det vil du ikke ha inn i tredemøllen din.

     

    Tipsene til deg som er ny på tredemølle:

    • Begynn med å gå. Bli vant til å gå på tredemøllen, og ikke øk hastigheten før du kjenner deg helt trygg.

    • Utnytt muligheten tredemøllen gir til å holde jevn hastighet. Det gjør at du kan lære deg å løpe jevnt.

    • Tren variert. Kroppen din trenger varierte utfordringer, hvis ikke vil fremgangen stagnere. Ta noen kortere løp med høy hastighet, og noen rolige langturer.

    • Tren teknisk. Tredemøllen gir jevnt underlag, og det gir en unik mulighet til å trene teknikk. Test ut kortere løpesteg, litt annerledes kroppsholdning og varier hvor på foten du lander.

    • Ikke løp til du er helt utmattet. Øv deg på å gå av tredemøllen før du er helt utslitt. Fort gjort å falle hvis du er for sliten

    • Se en TV-serie eller hør på musikk mens du løper. Da blir ikke tiden på tredemøllen så lang.

    • Selv om du varierer hastighet og stigning på tredemøllen, så gir den ensformig belastning. Legg derfor inn én tur i uka i friluft - selv om det både er kaldt og vått!

    (Kilder: Helsedirektoratet, www.aktiv trening, www.best-i-test.nu)