Slik stryker du skjortene smartest
Til deg som er lei av den evinnelige strykingen: Her er supertipsene som gjør at skjortene dine ikke står til stryk!
Det beste resultatet får du om du er systematisk og stryker i riktig rekkefølge:
– Kragen først og fronten sist, sier moteviter John Ødegård Jensen, tidligere medlem av Homsepatruljen. Han anbefaler følgende metode:
- Begynn med kragen og den øverste ryggstolpen. Disse er ofte stivet opp, så de holder seg pene lenger.
- Fortsett med de vanskeligste delene, nemlig ermene og mansjettene. Start med å legge ermet på strykebrettet og ha sømmen i nederkant. Stryk så over ermet og vær nøye med at det ikke er noen brett på undersiden, siden du stryker doble lag. Når armen er slett, stryker du enkelt mansjetten på innsiden slik at den får en rund og fin form.
- Gå så over ryggen.
- Fronten og knappestolpen tar du helt til slutt, fordi det er disse som synes når du har på deg jakke.
Det beste er å stryke skjorta mens den fremdeles er litt fuktig. Da er det lettest å få stoffet ordentlig glatt. Ifølge Jensen er det verdt å legge litt penger i et godt dampstrykejern, gjerne et strykejern med separat vanntank.
– For mye damp er bra når man stryker!
Slik stryker du bunadsskjorta
Noe av det vanskeligste å stryke er bunadsskjorta som er god og krøllete siden forrige 17. mai, og bare tåler lave temperaturer på strykejernet. Men Heimen Husflid har følgende profftips til hvordan du får bunadsskjorta glatt og fin:
Start i god tid, gjerne et par dager før du skal bruke skjorta. Dynk først skjorta godt og legg den i en plastpose noen timer, eventuelt over natta. Bruk ullprogrammet på strykejernet og start med å stryke på vrangsiden. La skjorta henge og tørke til neste dag, og stryk så over skjorta en gang til på rettsiden. På denne måten vil skjorta holde seg glatt lenger.
Og for at bunadsskjorta skal holde seg best mulig, anbefales det å vaske den fortest mulig etter bruk og la den henge ustrøket i klespose til du skal bruke den neste gang.
LES OGSÅ: Festdrakter til barn
Stryking på farten
Jensen har også råd for de gangene du oppdager at skjorta er rynkete fem minutter før du må gå ut døra.
– Om skjorta skal brukes under en blazer, kan du komme unna med å bare stryke kragen og fronten. Men da må du huske å ikke ta av deg jakka.
Et annet av Jensens gode tips er å strekke ut stoffet i ermene før du henger skjorta opp etter vask:
– Tre armstykket over armen din, sprik med fingrene og dra ermet stramt, slik at du får strukket stoffet godt ut. Ofte blir ermene veldig krøllete i vaskemaskinen, og tørker de slik, er det mer jobb med strykingen etterpå. Så ta deg tid til å strekke og riste rynkene ut av stoffet før plagget henges opp.
Stryking av dype skrukker
– Herreskjorter er nesten alltid i 100 prosent bomull, forteller Jensen, som har en karriere som stylist og moteredaktør for herremagasinet MANN bak seg.
– Bomull tåler høy varme, så du kan prøve å skru temperaturen opp et hakk for de dypeste rynkene. Om du fremdeles ikke får glattet dem ut, kan du legge et fuktet kjøkkenhåndkle mellom stoffet og strykejernet, og rett og slett presse ut skrukkene. Men pass på at skjorta ligger helt flatt og strukket ut, ellers kan du risikere å presse skrukker inn i stoffet som blir enda vanskeligere å få ut.
Dropp stryking med isbit-trikset
Men det finnes også mer uortodokse metoder for å få bukt med skrukkene. Om du har tørketrommel er isbit-trikset verdt å prøve, ifølge klikk.no. Dette går ut på å tromle klesvasken sammen med et par isbiter, for å la dampen fra de smeltende isbitene rette ut rynkene for deg.
Legg noen isbiter inn i tørketrommelen sammen med klærne, og la den gå noen minutter på den varmeste innstillingen. Antall isbiter kan være fra en til fire, avhengig av antall plagg. Det viktigste er å ikke legge i for mange, da vil klærne bare bli våte i stedet for rynkefrie.
(Kilde: klikk.no, Heimen husflid)