Et smart alternativ

    Skal du velge ekte bunad eller gå for en festdrakt som tåler litt ketchup?

    Et smart alternativ

    17.mai er en stor dag for de minste med sang, lek og is hele dagen. Men hva skal de ha på seg? Aller flottest er det kanskje med bunad, men ekte bunader er en stor investering, særlig til rabagaster som vokser fort. Så er det greit å kjøpe en forenklet versjon av nasjonaldrakten vår til barna?

    – Jeg gikk selv i en rimelig, hardangeraktig sak da jeg var liten, forteller bunadsekspert Camilla Rossing.

    – Men vi hadde også ordentlige bunader i familien, som gikk i arv mellom søskenbarna. Det er fint om barna får oppleve følelsen av å gå med en ekte bunad, og de fleste bunader kan sys inn og ut slik at de kan brukes over flere år. Vi i Norsk Institutt for Bunad og Folkedrakt arrangerer også kurs for deg som ønsker å lære å sy bunaden selv.

    Dyr bunad

    Dessverre er ikke dette oppnåelig  for alle. Mange har verken tid til å sy selv, stor familie å arve fra, eller råd til å kjøpe en bunad som blir for liten annet hvert år.

    En bruker i forumet på babyverden.no svarer slik på spørsmål om barna har ekte bunad:

    -Nei, her får de festdrakter. Har ikke råd til å kjøpe bunad til 10.000 kr (...). Hadde ikke hjulpet om vi kunne sydd den om heller, det blir fort 1000–2000 kr per gang, ny skjorte koster fort 2000+ (...), og i tillegg hadde de måttet være forsiktige, så de ikke ødela den dyre bunaden. Nei, festdrakter, lek, is og masse moro.

     

    Rimelige festdrakter

    En bunadsinspirert festdrakt kan kjøpes til under femhundrelappen, mens en ny barnebunad vil koste deg mellom 3000 og 10 000 kroner, avhengig av hvilken bunad det er. Sølvet kommer da i tillegg, og til dette må du beregne ytterlige 2500 kroner.

    De minste barna kan også synes at en stor ullstakk er ubehagelig å ha på seg, og da kan en festdrakt i bomull være å foretrekke, slik at feiringen blir en hyggelig opplevelse for både store og små.

    Det viktigste er jo at barna selv føler seg fine på årets beste dag, og har på seg noe de får lov til å huske og løpe sekkeløp i, og søle både is og ketchup på.

    Utvalget av festdrakter for barn er større enn aldri før, så du trenger heller ikke være redd for at barnet ditt har på seg akkurat det samme som resten av barnetoget. Tidligere gikk det mest i sorte bukser og stakker med røde liv og vester, men nå kan du velge mellom flere varianter i farger som blå, lilla og sølv.

    Festdrakter til barna 2019

     

    Tilbehørstips til festdrakten

    Om du går for en «billigvariant» av bunaden, kan det være fint å oppgradere den med tilbehør som varer en stund. For eksempel med en liten sølje. Om du har planlagt at datteren din skal få ekte bunad til konfirmasjonen, kan den minste sølja som skal brukes i halsen til denne bunaden, bli en investering for fremtiden.

    Ifølge Rossing er det ellers ikke nødvendig med så mye tilbehør til de små:

    – De trenger en sølje, kanskje mansjettknapper og et skjerf. Sølja er viktigst. I tillegg er det fint å flette håret på småpikene. Men generelt er det slik at jo enklere, jo bedre.

    Og som vi alle vet, er det slett ikke sikkert det er sol på den store dagen. Da er det godt å ha ullskjorte og ullstrømpebukser under drakten. Det finnes også fine caper som gjør at de små kan holde både stilen og varmen.

    Festdrakt Obs 2019


    Har festdrakten fått flekker?

    Uansett hva du velger, er en ting sikkert: 17.mai-klærne vil bli flekkete i løpet av dagen. Da er det kjekt å vite hvordan flekkene best skal fjernes.

    Et generelt flekkfjerningsråd er at jo fortere du vasker bort flekken, jo fortere går den bort. Men det kan fort legge en demper på stemningen om mor springer etter de små med kluten hele dagen.Ta deg heller tid til å gni inn litt vaskemiddel på gjenstridige flekker på slutten av dagen – Milo på ull og silke og vanlig vaskemiddel på andre materialer. Så kan du vaske plagget på vanlig måte så fort du har anledning, og være sikret at festdrakten er pen og ren til neste år også.

    – En bunadsstakk av ren ull kan bare tørkes av med en våt klut, så den er det lett å få bort flekkene på, sier Røssing.

    TIPS! Slik fjerner du flekker fra ulltøy.