Slik velger du riktig skolesekk

    Med riktig skolesekk kan barnet ditt unngå rygg- og nakkeplager. Her får du kiropraktorens råd før skolestart.

    Slik velger du riktig skolesekk

    ‒ Mange barn i skolealder sliter med ryggplager. Å velge en skolesekk som sitter godt på ryggen, er et enkelt, men viktig grep for å unngå dette, forteller kiropraktor Susanne Rise.

    Først og fremst må man velge en ransel som passer barnet. Det kan være fristende å kjøpe en skolesekk barnet kan vokse inn i, men det er viktig at stropper og reimer kan justeres så den passer barnet fra første stund.

    ‒ En god sekk er en komfortabel sekk. Den skal ligge inntil ryggen. Blir den hengende fra skuldrene, er det lett for barnet å få en unaturlig og belastende svai i ryggen, sier Rise.

    140-Sport Kids_miljøbilder_2021_53.jpg

    Foto: Beckmann

    Bær skolesekken med hoftene

    Størrelsen på skolesekker er som regel organisert etter klassetrinn, men barn er forskjellige. Noen er store eller små, andre har lange eller korte rygger. Derfor er det viktig å ta med barnet i butikken når du skal kjøpe sekk, og prøv gjerne sekken med noe vekt oppi.

    ‒ Bunnen av sekken skal ikke være mer enn 10 centimeter nedenfor midjen, og hoftebelte er et stort pluss, sier Rise.

    Har sekken belte rundt midjen, bærer barnet mer av vekten med hoftene. Det reduserer risikoen for å bære for mye og feil. Reim rundt brystkassa gjør at sekken henger tettere og riktigere på ryggen, og at belastningen fordeles jevnere.

    SLIK VELGER DU riktige joggesko til barna.

    Ikke mer enn 15 prosent av kroppsvekten

    ‒ Har sekken for stort volum, er det fristende å bære rundt på mye unødvendig. Barn skal ikke bære mer enn 10–15 prosent av sin egen kroppsvekt, sier Rise.

    Polstrede skulderreimer og god passform sørger for at sekken ikke gnager mot utsatte områder, som over skuldrene og i korsryggen.

    ‒ Pass på at skulderreimene ligger helt inntil skuldrene, og at sekken ikke er for bred. Barnet skal kunne bevege armene fritt selv om det har på skolesekken, sier Rise

    Beckmann gutt.jpg

    Foto: Beckmann

    I tillegg er det lurt å tenke på at en skolesekk skal brukes hardt og i all slags vær, dermed er regntrekk og stort lokk praktisk. Sekken trenger solide glidelåser og spenne, som tåler å røskes og hales i av utålmodige barnehender.

    Like viktig er det at sekken har mye og godt synlig refleks. På mørke høst- og vinterdager er det avgjørende å være godt synlig på skoleveien.

    Når trenger barnet ny skolesekk?

    ‒ Sekken er for liten når bæresystemet ikke passer lenger. Enten ryggplaten blir for smal eller kort til å ligge inntil barnets rygg, skulderreimene er for smale til å være behagelige eller tilpasningsmulighetene er oppbrukt, sier Rise.

    De fleste bytter sekk når de skal opp i 3. eller 4.-klasse og deretter etter barneskolen.

    ‒ Tenk mer på komfort og tilpasning enn på hvor kul sekken ser ut. Barnet skal bruke den hver dag, så det er viktig at den passer, sier Rise. 

    Gjør kunnskap lett å bære. Her får du 4 gode tips fra Beckmann: 

    1. Følg med - Selv om du stilte inn sekken til første skoledag er det viktig å sjekke den jevnlig. En stropp kan ha blitt strammet eller løsnet på av ulike grunner. Ikke bare hjelper du barnet med en god holdning, du hjelper dem også til å lage gode vaner for senere når du ikke lenger får sjekket hvordan de bærer sekken.
    2. Stram remmene - Det viktig å justere og stramme remmene slik at sekken sitter godt på ryggen uansett aktivitet, og for at vekten skal fordeles riktig. Juster innstillingene etter tøy, og etter som barnet vokser. Vis også barnet hvordan dette gjøres.
    3. Spør barnet - Selv om sekken ser ut som den sitter riktig, er det ikke sikkert det føles slik. Spør barnet ditt om den er komfortabel å bære. Hvis det ikke er tilfelle, finn ut hva som er ubehagelig og se hva som må justeres.
    4. Fordél vekten - Plassér de tyngste elementene inn mot ryggen og nederst. Vis barnet kompresjonssnoren inni sekken for å trekke innholdet nærmere ryggen. Dette er viktig for å sikre mest mulig lik belastning, og at innholdet ligger stabilt når barnet beveger seg.

    Beckmann jente.jpg

    Foto: Beckmann