For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og få hentemelding innen to timer.

    Slik får barnet faktisk lyst til å gjøre lekser

    Vil ikke gjøre lekser! Den har nok mange foreldre hørt ... Gjør heller leksestresset om til en hyggestund – og lær barna gode leksevaner i samme slengen.

    Slik får barnet faktisk lyst til å gjøre lekser

    – Det bør være ro i huset når leksene skal gjøres, forteller Anne Liv Kaarstad Lie, førstelektor i pedagogikk.

    Urolig stemning gjør det ikke lett å lære noe. Når leksene skal presses inn mellom aktivitetsskole og fritidsaktiviteter, blir det lett stress og mas. 

    Prøv å gjøre det til en hyggelig post i hverdagen, hvor du får en mulighet til å dele noe med barnet ditt, i stedet for å stresse over alt det ikke får til.

    Lev deg inn i oppgavene

    Kaarstad Lie underviser i pedagogikk og elevkunnskap i grunnskolelærerutdanningen, og er opptatt av hvordan elevene kan få motivasjon og mestringsfølelse gjennom læring.

    Når du skal hjelpe barn med leksene, bør du sette alt annet til side en liten stund. Gi barnet all oppmerksomheten, så blir det lettere for den lille å konsentrere seg om det som skal skje, råder pedagogen. 

    LES OGSÅ: Slik unngår du allergi i familien

    – Om du som voksen klarer å leve deg inn i oppgavene, og gjerne filosofere litt rundt tekster og spørsmål, kan det bli en koselig stund hvor dere kan undre dere sammen, mener pedagogen.


    KJEEEEDELIG: Javel, mattestykker kan være både kjedelig og vanskelig. Hjelp til med å sette opp stykkene, slik at dere er kommet litt på vei. 

    Heller kvalitet enn kvantitet

    Joda, tenker du kanskje. I en ideell hverdag, så ... Men selvsagt vil dere ikke alltid ha tid til dette.

    – På dager med veldig dårlig tid kan det være bedre å hoppe over noen av leksene, og heller bruke nok tid på de resterende oppgavene, råder Kaarstad Lie.

    – Det er ikke bare at leksene skal gjøres, det er enda viktigere at de blir forstått. Så kan dere heller gå grundigere til verks når dere har bedre tid. Sett gjerne av en dag eller to i uka hvor dere har tid til å finne roen og kose dere sammen, sier hun.

    Hvor mye skal du hjelpe med leksene?

    – Du trenger ikke være så opptatt av at barnet skal løse alt alene. Det kan være fint å finne ut av ting sammen, og du kan godt komme med svar, synes pedagogen.


    HJELP TIL: Du skal ikke gjøre leksene for barnet, men ta deg tid til å forklare godt og vis eksempler hvis han står fast. 

    Du kan også hjelpe til med å skape god struktur. 

    – Du kan for eksempel hjelpe til med marger, oppsett av matematikkstykker, rettskriving, og så videre. Men prøv å gjøre det på en hyggelig måte, så det ikke blir pirk, sier Kaarstad. 

    En ting om gangen

    Det vanskeligste for barneskolebarna er ofte å fokusere på noe som ikke umiddelbart virker kjempegøy.

    Å trene barnet ditt i å holde oppmerksomheten på én ting, er en stor hjelp videre i livet. Forsøk å fokusere på én oppgaveøkt av gangen, fra spørsmål til svar, den varer gjerne bare 3–5 minutter, sier pedagogen.

    Det som er barns store utfordring, er at de begynner å tenke på andre ting og lar seg distrahere. Det er ikke noe feil med læringsevnene deres, det er mer en oppmerksomhetssvikt.

    En av årsakene til dette kan være at barna i dag læres opp til å skulle få med seg så mange ting, tror pedagogen.

    – De er faktisk flinkere enn oss voksne på multitasking, og å oppfatte mange ting samtidig.

    Den viktige mestringsfølelsen

    Vi foreldre er verdensmestre i å bekymre oss, særlig for den førstefødte. Får poden nok mat, nok søvn, hvorfor klarer ikke barnet å lese ordentlig ennå? Men også på dette feltet er bekymringen ofte unødig.

    – Husk at du bare ser ett barn av kanskje 30 andre i klassen. Det er mange flere enn du kanskje tror som synes det er vanskelig å få til alle tingene de skal lære på skolen. Dette er ganske vanlig, beroliger Kaarstad Lie.


    BRA JOBBA: Ros er selvsagt viktig! Greit å lære tidlig i livet at det lønner seg å stå på.

    Det er mange barn som må stå på litt ekstra. Om barnet ditt er et av disse, krever det at du som forelder setter av mer tid også.

    – Husk på at det går som regel bra! Du trenger ikke å være verdensmester for å klare å komme inn på høyskole i dag, eller kanskje få deg et fagbrev.

    LES OGSÅ: Gode leggerutiner for barna

    Hun forklarer at det barna trenger mest av alt, er motivasjon og mestringsfølelse. Det er langt viktigere enn selve resultatene. Å hjelpe barnet ditt med leksene slik at det føler at det får dem til, er derfor det beste du kan gjøre for at barnet skal klare seg på skolen.

    – Vi må også huske på at læring er fantastisk! Det er utrolig motiverende for elevene å mestre, det gir selvtillit og god selvfølelse, avslutter Kaarstad Lie.