Gode leggerutiner for barna

    Noen leggerutiner kan virke mot sin hensikt, ifølge barnepsykolog.

    Gode leggerutiner for barna

    – Mange barn sover for lite, og foreldre misforstår lett barnets økte aktivitetsnivå om kvelden til å tro det ikke er trøtt, sier barnepsykolog og forfatter Elisabeth Gerhardsen. Hun oppfordrer oss til å legge barna tidlig og følge rutinene selv når det er helg. 

    Ifølge Elisabeth Gerhardsen kan søvnmangel virke inn på barns humør, konsentrasjon, væremåte og immunforsvar. Det får konsekvenser for blant annet hvor mye de tåler før de går i vranglås, og ikke minst hvor lett de klarer å følge med på f.eks undervisning.

    – Barn som er urolige fra før blir gjerne mer urolige av å sove for lite, og barn med variabelt humør blir gjerne mer oppfarende eller grinete. Selv barn som tilsynelatende takler lite søvn godt vil få et dårligere utgangspunkt helsemessig og sosialt om de stadig sover for lite. 

    Trygghet gir god søvn 

    Trygghet er et nøkkelord for at barna skal klare å slappe av. Elisabeth forklarer at det er viktig å trygge barnet uten å forsterke frykten:  

    – Det kan være en vanskelig balansegang. Det betyr for eksempel at du ikke presser et redd barn til å være alene på et mørkt rom, men at du heller ikke skal trøste barnet på en måte som gjør at barnet tror du også innerst inne er redd. Om du kikker under senga for å se at det ikke er krokodiller der, har du på en måte forsterket angsten.

    – Når barna bør legge seg handler i stor grad om når barnet står opp, sier Elisabeth. Men den gamle regelen om at åtteåringer skal være i seng kl 20, for så å øke med et kvarter for hvert år er ikke så dum. 

    Legg barna tidlig nok 

    Når barna ikke får sove til fastsatt tid tenker ofte foreldrene at barnet trenger mindre søvn, og forskyver derfor leggetiden. Men dette er ifølge psykologen ofte helt feil.

    Du bør heller prøve å legge barnet en halvtime tidligere, ikke senere. Hvor trøtt barnet er varierer nemlig i løpet av kvelden.

    – Et barn som er sigent kl 19 kan være sprell våkent kl 19:30, for så å bli trøtt igjen kl 20. Legger du dette barnet kl 19:30 vil det ligge og vri seg en halvtime. Hadde du derimot lagt det litt før kl 19, ville det antagelig sovnet greit. Uttrykket «Det går et søvntog hver time» passer godt på barn under skolealder.

    Hun mener det ikke er slik at jo tidligere du legger de små, jo tidligere våkner de.

    – Min erfaring er at de fleste sover lengre, ikke kortere av å legge seg tidligere. De får bedre søvnkvalitet, og får endelig sovet så lenge som de faktisk trenger.

    Søvnregler – ikke for alle 

    Mammablogger Marte fra Casa Kaos har to barn på seks og syv, og hennes erfaring er en litt annen.

    – I Norge har vi et regelsett som det er forventet at vi skal følge. Men disse reglene passer ikke for alle! For barn er jo forskjellige og det glemmer vi litt.

    –  Som nybakt mor googlet jeg søvn- og leggerutiner og var veldig opptatt av å gjøre alt riktig. Men det fungerte ikke. Jeg har et barn som trenger veldig lite søvn, og når jeg la ham på det anbefalte klokkeslettet, var han oppe og hoppa klokka halv fem.

    Ferber-metoden

    På helsestasjonen ble Marte anbefalt Ferber-metoden for å venne eldstegutten til å sovne av seg selv. Den går ut på å la babyen gråte et økende antall minutter, før en går inn og trøster.

    – Så vi kjørte Ferber-metoden. Men gutten fant ikke roen og hadde veldig vanskelig for å sove alene. Det var mye skriking og han våknet ofte, så jeg har tenkt i ettertid at jeg heller skulle ha fulgt hjertet og min egen fornuft enn å høre på helsesøster. Men som førstegangsmamma er man jo redd for å gjøre feil. 

    I dag har hun forskjellige strategier på sine to små. En av ungene trenger masse søvn og sovner med en gang hun får hodet på puta, mens han andre gjerne må turne i senga og henge litt i taklampa og få ut siste rest av energi. Før han endelig klarer å slappe av i kroppen etter lesing og fjorten nattasanger. 

    Tips til gode leggerutiner

    • Prøv å gjøre den siste timen før legging så rolig som mulig, uten for mye herjing.

    • Faste rutiner er bra for å roe barnet ned. For eksempel å spise kveldsmat, ta på pysj, pusse tenner, lese på sengekanten eller gjøre noe annet hyggelig og rolig, før den voksne går ut.

    • Start leggeritualet i god tid, slik at dere ikke må stresse for å rekke leggetiden.

    • Forsøk å unngå krangling og kjefting før leggetid. Negative tanker gjør det vanskeligere å sovne.

    (Kilde: nhi.no)