Hvilke kjeler trenger du på kjøkkenet?
Stål, aluminium eller keramisk? Hva kjelen er laget av har faktisk noe å si for resultatet av matlagingen. Her er en guide til hvilke kjeler du trenger på kjøkkenet.
– Mange er nok litt forvirret når det gjelder kjeler og ulike materialer, sier Tone Elin Løkke, kategorisjef for kjøkkenutstyr hos Obs. Hun begynner med å oppklare forskjellen mellom gryter og kasseroller.
– Kasseroller er kjeler med ett langt skaft, mens gryter har ørehåndtak. Hos oss selger vi både gryter og kasseroller i stål, aluminium og keramikk, sier Løkke.
🥘GOD KVALITET OG DESIGN: Les om Spiis-serien til Coop her 🥘
Kjeler med belegg til melkemat
– En gyllen regel er at melkemat, som sauser og grøt, bør lages i en gryte med belegg. En stålgryte uten belegg blir veldig fort varm, og melken brenner seg mye lettere, forteller kategorisjefen.
Stålgrytene fungerer godt på induksjonstopp, mens aluminium er avhengig av å ha en stålplate i bunnen for å kunne brukes på slike platetopper.
– Skal du koke melkeprodukter i en kjele med belegg på induksjonsplaten, uansett om den er i stål eller aluminium, bør du aldri sette platen på full effekt, da kan belegget få varmesjokk og ta skade, sier hun.
Vær også forsiktig med å bruke redskaper som kan lage riper i belegget. Velg heller visper og sleiver i nylon eller tre, sier Løkke, og legger til at keramiske gryter er et godt alternativ.
– Disse kjelene har et keramisk belegg og tåler røffere behandling enn vanlige gryter med quick slip-belegg.
TIPS! Slik behandler du kjelen dine riktig 👌
Stål og jern
Mens kjeler med belegg er perfekt til sauser, supper og grøt, er rene stålgryter praktisk til koking av poteter og grønnsaker. De tåler høy varme og vannet koker raskt.
– Det samme gjelder støpejerngryter. De bevarer også varmen over lang tid, og passer godt til brødbaking, gryteretter og bruning av kjøtt. Ulempen er at de er veldig tunge, sier Løkke.
Så hvilke kjeler trenger du egentlig? Til en normal husholdning anbefaler Tone Elin Løkke å investere i fem eller seks gode kjeler:
-
En liten kjele til eggekoking.
-
En litt større med belegg til å lage saus og grøt.
-
En 3- eller 5-liters gryte til poteter og grønnsaker, gjerne med damprist slik at du bevarer mest mulig vitaminer og smak.
-
En 5 til 7-liters gryte i støpejern, eller med belegg, til koking av gryteretter.
-
En ekstra stor gryte på 10-18 liter til pinnekjøtt, fårikål og fersk suppe.
MYE Å VELGE I: Spiis-serien som er spesialdesignet til Coop har gryter og panner i enten stål eller svart aluminium, med lekkert design.
Vedlikehold av kjeler
De fleste kjeler tåler en runde i oppvaskmaskinen nå og da, men for å bevare belegg og polering anbefaler Tone Elin Løkke at de vaskes med oppvaskkost eller svamp.
– Hvis du er uheldig og noe har svidd seg i en kjele med belegg, så sett kjelen på plata med vann oppi, tilsett oppvaskmiddel og la den stå på svak varmt til vannet perler seg, før du vasker den ren, sier Løkke.
👩🍳 HVA TRENGER DU ELLERS?: Kjøkkenutstyret alle bør ha 👩🍳
Har du fått skjolder etter salt i stålkjelen, så vet hun også råd.
– Aldri tilsett salt i vannet i en stålgryte før det koker, da kan den få stygge flekker. Har uhellet skjedd, kan du dele en sitron i to og gni den på flekkene, la sitronsyren virke noen minutter før du skyller kjelen. Unngå stålull, da blir de polerte kjelene fort ripete.