Slik bruker du kjelene dine riktig
Du gjør vel ikke disse grytetabbene? Aluminium, slippbelegg eller støpejern. Alle skal behandles forskjellig.
Stell pent med kjelene dine, så steller de pent med deg – i form av mange, mange gode måltider. Men det finnes noen grytetabber du bør unngå!
– Kast de gamle kjelene du har som minner fra mor eller bestemor, råder Espen Vesterdal Larsen, som er daglig leder i Kulinarisk Akademi Hovedavdeling.
– Ofte mangler de både håndtak og lokk.
Espen mener ethvert hjem bør ha: To gode stekepanner, fem kjeler med lokk i ulike størrelser, én støpejernsgryte og et par gode siler/dørslag.
– Da kan du lage det aller meste, til alt fra to til ti personer.
Han minner også om at en stekepanne har begrenset levetid.
– De fleste har stekepanna altfor lenge. Deretter skaper den frustrasjon og sinne. En stekepanne bør skiftes ut jevnlig uansett merke.
Eksperten råder deg til å kjøpe en panne med god tykk bunn.
– Den holder temperaturen bedre, og man unngår da at produktene kokes i stedet for stekes.
Kjeler av rustfritt stål
Kjeler av rustfritt stål er fine til å koke supper, pasta, grønnsaker, fisk og annet i – kort sagt mat som kokes i vann.
Mat som lages på annen måte, og spesielt melk og melkeretter, kan lett brenne seg i en stålkjele.
Disse kjelene er robuste, de tåler skrubbing og de kan vanligvis vaskes i maskin.
Gourmetkokker, hobbykokker og alle som liker å følge trender, kan glede seg over Coop Spiis' kjeler i elegant stål:
– Stålkjelene våre er spesielt flotte og gjør seg godt på et kjøkken. Til disse kan du bruke redskaper av stål, sier kategorisjef Tone Elin Løkke hos Obs.
STÅL ELLER ALUMINIUM: Kjelene i Spiis-serien på Obs får du i ulike materialer. Kjeler i stål tåler høy varme, mens aluminium passer godt til tilberedning av f.eks melkemat som grøt.
– Det er viktig at kjeler og panner uten slippbelegg vaskes godt! Og nei: det holder ikke med oppvaskmiddel. Med jevne mellomrom bør de skrubbes for å få fjernet belegg som setter seg i bunnen, sier Vesterdal Larsen.
Kjeler av rustfritt stål selges også med slippbelegg. Da kan du lage det meste av mat i dem, men de må behandles litt mer forsiktig. Vask dem for hånd, helst uten vaskemiddel, og unngå å skrubbe for hardt.
Kjeler av aluminium
Kjeler av aluminium kan brukes til det meste, men ikke velg dette hvis du skal lage mat med mye syre – det reagerer med aluminiumet. Derimot er aluminiumskjeler med slippbelegg veldig fine å lage retter som er basert på melk eller mel, siden det er mindre sjanse for at disse svir seg når du bruker denne type kjele.
I motsetning til kjeler av rustfritt stål, tåler ikke aluminiumskjeler så godt hardhendt behandling. De skal helst ikke vaskes i maskin, og det er best å bruke kjøkkenredskaper av tre eller plast for å unngå riper.
I Coops Spiis-serie – som du nå får kjøpt i alle Obs-butikker – kan du velge mellom kjeler i stål eller aluminium. Til begge disse seriene får du tilpassede redskaper.
– Kjeleserien vår i sort aluminium har alle glasslokk med damphull og silikonkant. Til disse anbefaler vi nylonredskaper som ikke skraper opp belegget på innsiden, sier Tone Elin Løkke, kategorisjef hos Obs.
Kjeler av støpejern
Kjeler av støpejern er tunge, men det finnes ikke noe bedre hvis du skal brune og steke kjøtt, som får en fin og jevn stekeskorpe. Jernkjeler tåler høy temperatur. De holder også lenge på varmen, noe som er fint når du lager mat med lang trekketid.
Jern kan ruste, derfor er det viktig å tørke kjelen med en gang du har vasket den. Det beste er å bruke bare vann til oppvask, siden oppvaskmidler kan tørke ut overflaten i kjelen.
Det er også lurt å smøre den inn med matolje en gang iblant.
Wokpanne
En wokpanne av støpejern passer best hvis du skal sette den på komfyren. Jernet gir jevn varme som holder seg godt, på samme måte som med andre jernkjeler.
Skal du bruke wokpanna over gass eller åpen ild, vil en panne av tynt metall gi best resultat. Det er denne typen som brukes i Østen, der man har woket mat i hundrevis av år. Men husk å røre hele tiden; mat skal wokes kort tid over sterk varme, og kan lett svi seg.
En wok skal du røresteke i – ellers kan maten fort svi seg på grunn av den høye temperaturen.
Leirgryte (Rømertopf)
I en leirgryte kokes maten i sin egen væske, som gjør den både saftig, velsmakende og næringsrik. Her kan du tilberede hele kyllinger, steker og annet. Enkelt er det også: Du legger gryte og lokk i vann et kvarters tid før bruk, tømmer av vannet, putter oppi alt av kjøtt/fisk, grønnsaker og krydder, setter gryta i kald ovn og skrur så på temperaturen – og så er det bare å smøre seg med tålmodighet. Leirgryte betyr langtidssteking.
Det anbefales at gryten vaskes med mye rennende varmt vann etter bruk. En leirgryte kan også fås med slippbelegg, det gjør oppvasken enklere.
Kjeler med slippbelegg
Det finnes flere typer slippbelegg av vekslende kvalitet, men felles for dem er de minsker risikoen for at maten skal svi seg i kjelen eller stekepannen.
Kjelen er også lett å vaske opp. Det siste kan jo være en fordel, for kjeler med slippbelegg skal vaskes opp for hånd. Helst bør du også droppe oppvaskmiddel, siden dette over tid kan tørke ut kjelen.
GOD KVALITET: Til tross for den lave prisen, er det god kvalitet på den nye Spiis-seriens kjeler og panner.
Du kan gjerne smøre også disse kjelene inn med et tynt lag matolje en gang iblant, for å sikre at de ikke tørker ut.
Belegget kan ødelegges ved at du bruker skarpe kjøkkenredskaper i dem. Bruk bare redskaper av plast eller tre. Belegget kan også ødelegges hvis du setter kjelen tom rett på sterk varme.
Bakepulver og vaskepulver
Har du fått fastbrente matrester i bunnen av en kjele, kan du prøve dette kjerringrådet:
Strø bakepulver i kjelen til det dekker bunnen helt. Hell i litt varmt vann slik at det blir en grøt. La denne stå i en times tid eller mer.
Har blandingen blitt tørr, kan du bare helle på litt mer varmt vann til den blir myk igjen. Skrap grøten forsiktig ut med et redskap av plast (ellers kan det bli riper), og vask til slutt.
Et annet råd er å ha en spiseskje oppvaskmiddel eller vasketablett i kjelen, fylle på med vann, og la dette småkoke i ti minutters tid.
(Kilder: matlidenskap.com, kjerringraad.com, matprat.com, dinside.no)