Sjekk alt du kan lage av kaffe!

    Om en varm kopp kaffe ikke frister i sommervarmen, kan du få kaffesmaken på mange andre måter. Hva med iskaffe? Eller kaffeis?

    Sjekk alt du kan lage av kaffe!

    – Jeg elsker kaffe og bruker den i alt mulig. Kaffen gir den bitterheten som er viktig i matlaging og gir alt en ekstra piff, sier Markus Storm Dalseg, kokk og matfaglig ansvarlig ved De 3 Stuer.

    Han har iskremmaskin på hytta og er nesten like glad i is som kaffe. De to er heldigvis en nydelig kombinasjon.

    Bare prøv selv:

    Kaffeis

    Du trenger (2-4 porsjoner):
    10 eggeplommer
    6 dl fløte
    4 dl melk
    175 g sukker
    1 vaniljestang
    90 g kaffebønner
    Revet sitronskall fra 1 sitron


    KAFFEDRØM: Kaffe i kald og kremet form kan fort bli en ny favoritt. Start dagen før for ekstra kraftig kaffesmak. Foto: Istock

    Slik gjør du:
    Start dagen før for ekstra mye kaffesmak. Du kan godt lage alt samme dag, kok da gjerne opp bønnene med melken.

    Dag 1:
    1. Visp eggeplommer og sukker i en stålbolle.

    2. Snitt vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene med en kniv. Riv skallet av en sitron, bare det gule. Bruk et zestjern hvis du har. Kok opp melk, fløte og sitronskall.

    3. Spe fløteblandingen i eggeblandingen i en tynn stråle mens du pisker.

    4. Sil over i en kjele og rør om på svak varme med en slikkepott til det tykner. Ikke la blandingen overstige 85 ˚C.

    4. Ha i kaffebønnene, avkjøl og la trekke i kjøleskapet over natta.

    Dag 2:
    1. Sil iskremblandingen og kjør i en ismaskin.

    2. Vil du ha ispinner, dropper du ismaskinen. Sil blandingen, hell den over i ispinneformer og sett i fryseren.

    🍦 Her er flere tips til fantastisk, hjemmelaget iskrem 🍦

     

    Kaffesorbet

    Du trenger (til 2 porsjoner):
    300 g sukker
    3 dl espressokaffe 
    7,5dl vann
    ¼ ts salt

    Slik gjør du:

    1. Lag sukkerlake ved å koke opp vann og sukker.

    2. Bland i espresso og salt.

    3. Hell blandingen over i en bolle og sett i fryseren. Pisk med en visp hver halvtime til du får en perfekt sorbet-konsistens.

     
    KALD KAFFE: Kaffesmaken er like god kald som varm. Foto: Istock

    Kaldpresset kaffe

    Denne metoden gir en mildere og litt sunnere iskaffe.

    Du trenger (til 3-4 glass):
    120 g grovkvernet kaffe
    8 dl vann

    Slik gjør du:

    1. Ha kaffe og vann i et stort glass med lokk. La stå i kjøleskapet over natta.

    2. Hell igjennom en sil dekket med kjøkkenpapir.

    3. Server med isbiter (og melk, om du vil.)

    👌 TIPS! Finn kjøkkenmaskinen som passer for deg 👌

     🍨 TIPS! 3 digge desserter du kan lage i blenderen! 🍨

    Krydret iskaffe

    Du trenger (til 1–2 glass)
    2 dl mandelmelk (evt. 1 dl fløte og 1 dl lettmelk)
    2 dl nytrukken kaffe
    1 klype kanel
    1 klype stjerneanis
    1 ts brunt sukker
    6 isbiter

    Slik gjør du:

    1. Kjør mandelmelk, sukker, krydder og kaffe i en blender i ca. 20 sekunder.

    2. Ha isbiter i to høye glass og sil kaffen over.

    Her er flere tips til fantastisk iskaffe!


    ISHIMMEL: Sleng gjerne ei lita kule is øverst i milkshaken med revet sjokolade over, så blir det luksus-shake! FOTO: Istock

    Kaffe-milkshake 

    Du trenger (til 1 glass):
    2 dl melk 
    1 dl espresso
    2 gode skjeer med kaffeisen i oppskriften over (eller bare vanlig vaniljeis)

    Slik gjør du:

    Kjør alt i en blender til en tykk, fin konsistens. Tilsett litt mer is om du vil ha enda tykkere konsistens.