For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og få hentemelding innen to timer.

    Den beste iskaffen lager du selv

    Liker du sort, søtt, shaket eller kremet? Uansett hvilken iskaffe du foretrekker, er den lettere å lage enn du kanskje tror!

    Den beste iskaffen lager du selv

    – Iskaffe kan være så mangt. Det er ikke en standardisert drikk, så her finnes mye godt som fint kan tilberedes på kjøkkenbenken, forteller Bjørn Grydeland fra Norsk Kaffeinformasjon. 

    – Den klassiske shakeratoen lages med espresso og isbiter. Den blandes i en shaker, og isen og kaffen vil da danne et tykt skum. Shakerato kan drikkes med eller uten sukker, og gjerne serveres i flotte cocktailglass.

     

    De fleste typene iskaffe du får på kaffebar er basert på espresso. Men ikke fortvil om du mangler en espressomaskin, vanlig sort kaffe kan nemlig også brukes! Det som skaper forskjellene mellom de enkelte variantene er i grove trekk om den blandes med en blender eller shaker, om du bruker hele eller knuste isbiter, og om melk er en hovedingrediens i tillegg til kaffe. 

    Et hett – eller skal vi si iskaldt – tips er å lage isbiter av kaffe som blir til overs, som du kan lage iskaffe av senere. Da både sparer du tid og slipper at iskaffen blir vannet ut!

     

    Her er oppskrifter på noen deilige, iskalde kaffevarianter:

    Frappé

    • Dobbel espresso eller sterk, sort kaffe

    • 2 ts hvitt sukker

    • 1 ts kanelsirup

    • 1/3 dl fløte

    • 10–12 isbiter

    Ha isbiter, espresso, sukker og kanelsirup i shakeren, og rist kraftig i ca 30 sekunder. Hell i fløten i til sist. Om du ikke har en shaker, kan bruke et stort syltetøyglass i stedet.

    Iskaffe latte

    • 8–10 kaffeisbiter

    • 2 dl melk

    • Brunt sukker etter smak

    Ha kaffeisbitene i et glass, hell over melk og smak til med sukker. Etter hvert som kaffeisbitene smelter, vil kaffesmaken bli sterkere og sterkere. 

     Iskaffe med sukkerfri sjokoladesaus

    Denne iskaffen kommer fra lindastuhaug.no. Sjokoladesausen kan gjerne lages på forhånd og oppbevares i kjøleskapet.

    Sjokoladesaus

    • 2 dl vikingmelk

    • 30 g sukrin gold

    • 15 g kakao

    Visp sammen ingrediensene i en stor bolle som tåler sterk varme. Sett i mikrobølgeovn i 4–6 minutter, til alt er smeltet og har fått en fyldig konsekvens. Du kan også koke massen i en kjele i 10–15 minutter.

    MER TØRST? Her er 7 digge sommerdrikker du også kan kjøle deg ned med.

    Iskaffe

    • 1,5–2 dl kaffe

    • 1 dl melk

    • Isbiter

    • søtning etter smak

    Kjør ingrediensene i en blender til slush-konsistsens. Ha sjokoladesaus i et glass og hell iskaffen over.  

    Bringebær på blåbærtur

    • 6–8 kaffeisbiter

    • 3 dl kaffe

    • 1 dl fløte (kan droppes)

    • 2 ss vaniljeis

    • 2 ss bringebær

    • 1 ss blåbær

    • 4-6 ruter mørk sjokolade

    • 1/3 moden banan

    •  Litt vaniljesirup evt sukker som smakstilsetning

    Dette er en såkalt «blended» latte, som har konsistens som en smoothie. Alle ingrediensene kjøres til en jevn masse i blender. Frys gjerne ned bær og banan i biter før den skal brukes.  

    (Kilder: Norsk kaffeinformasjon, lindastuhaug.no, detsoteliv.no)