Slik lykkes du med julebaksten

    Med riktig utstyr og noen smarte triks går julebaksten som en lek, og blir den hyggestunden den er ment å være.

    Slik lykkes du med julebaksten

    Enten du lager én type julekake eller alle sju slagene, er det viktig med riktig utstyr. Ellers kan det bli både tungvint og mislykket.

    Her er hva du trenger til de vanligste julekakene, pluss noen gode tips til å gjøre baksten både bedre og enklere.

    Serinakaker


    SMÅKAKER: Det var først på 1800-tallet, da det ble vanlig å ha komfyr, at det ble vanlig å lage julekaker. Serinakaker er enkle å lage. FOTO: brodogkorn.no

    Du trenger: Rørebolle, sleiv og bakepensel.

    TIPS: La deigen stå kaldt i to-tre timer før den bakes ut. Da blir den fast og bedre å arbeide med. Så kan du jo lage andre kaker i mellomtiden.

    Berlinerkranser


    JULEFARGER: Hvis du blander rødt perlesukker med det hvite, får kakene ekstra julepreg. Får du ikke tak i rødt perlesukker, kan du farge det hvite med rød konditorfarge. FOTO: brodogkorn.no

    Du trenger: Rørebolle, visp og sleiv, bakepensel, deigskrape, bakeunderlag, kjøkkenvekt.

    TIPS: Til disse kakene og mange andre, er det et smart tips å røre ferdig smøret på forhånd. Da går det raskere å røre det sammen med andre ingredienser.

    TIPS: La gjerne kakene stå litt kaldt etter at de er stekt. Da stivner de litt og blir lettere å flytte fra stekeplaten.

    Sirupsnipper


    BRUNE OG GODE: Sirupsnipper minner om pepperkaker, og for mange er det en selvfølge med en boks sirupsnipper til jul. FOTO: brodogkorn.no

    Du trenger: Kjøkkenvekt, målebeger, kjevle, baketrinse, rørebolle, sleiv, sikt, bakepensel.

    TIPS: Deigen blir lettere å arbeide med hvis den er skikkelig avkjølt. Lag den gjerne dagen før, og la den stå kjølig innpakket i plast. 

    Sandkaker


    FYLL MED NOE GODT: Både sandkaker og krumkaker egner seg ypperlig som «dessertboller», fylt med multekrem eller andre bær med krem. FOTO: brodogkorn.no

    Du trenger: Sandkakeformer, kjøkkenvekt, målebeger, rørebolle, slikkepott.

    TIPS: Trykk et tynt, tynt lag med deig i formene, og pass på at deigen ikke går over kanten. Deigen eser opp under steking.

    TIPS: Vent med å hvelve formene til sandkakene er nesten avkjølt, men ikke helt. Da går det lettere å få dem ut av formene. Snu formene opp ned på et bakebrett eller annet, og kakk forsiktig på bunnen.

    Krumkaker


    LANG HISTORIE: Kaker laget i jern, som krumkaker, er de eldste vi kjenner til. Jernkaker kan vi ha laget så lenge som i 1000 år. 

    Du trenger: Krumkakejern, krumkakepinne, rørebolle og pisk, slikkepott, kjøkkenvekt og kakerist.

    Hvis du skal lage krumkake-kurver, trenger du et glass eller kopp til å legge dem over med en gang de er ferdigstekte. Da får de form som en kurv. (Glasset/koppen må stå med bunnen opp).

    TIPS: Det er viktig å være nøye med vekten på eggene til krumkaker. Vei derfor eggene på forhånd. Det vanligste er å bruke samme vekt på eggene og de andre ingrediensene (smør, sukker, hvetemel). Da får du en god, tynn røre som gir tynne, sprø kaker.

    NB: Når fylte krumkaker skal spises, fyll dem rett før servering. De blir nemlig veldig fort myke når de er fylt.

    Goro


    HVORFOR GORO?: Navnet goro er en forkortet versjon av det opprinnelige navnet «gode raad». FOTO: brodogkorn.no

    Du trenger: Gorojern, rørebolle og visp, kjevle, kakerist.

    TIPS: For å få kakene like store, kan du lage en mal i papp, av samme størrelse som gorojernet.

    TIPS: For lettvinthets skyld går det an å legge små klatter deig rett i gorojernet, i stedet for å kjevle den ut.

    LES OGSÅ: Sju slag med én deig

    Fattigmann


    FOR FATTIGMENN?: Nei, faktisk ikke! Kaker bakt i smult var ikke for fattige folk. På dansk heter den «klejner» og på svensk «klenät», en teori er at det er blitt forstått som fattigmann eller stakkar. FOTO: brodogkorn.no

    Du trenger: Frityrkoker – eller jerngryte hvis du ikke har dette, rørebolle og visp, sikt, kjevle, kaketrinse, bakkelsspore, bakeunderlag.

    TIPS: Både fattigmann og smultringer skal kokes i smult. Det kan være lurt å bake begge disse kaketypene på samme dag, for da kan du bruke smulten til begge deler.

    LES OGSÅ: Lag årets koseligste pepperkakehus

    Smultringer


    AMERIKANSKE: Hjortetakk har vi bakt i  lange tider, men smultringene som vi kjenner i dag kom sannsynligvis med nordmenn som retunerte fra Amerika på 1800-tallet og hadde smakt donuts ....

    Du trenger: Frityrkoker eller jerngryte, smultutstikker, smultringutløfter, rørebolle og visp, kjevle, sleiv, kjøkkenvekt, målebeger.

    TIPS: Sett kakene kaldt til de skal stekes, da holder de fasongen bedre.

    TIPS: Smultringer kan godt fryses, i fryseposer.

    Kilder: matprat.no. aktivioslo.no, brodogkorn.no, forskning.no

    Foto: brodogkorn.no