Den beste julekalenderen lager du selv
Trenger du inspirasjon til å lage barnas favorittkalender, uten å blakke deg på kalendergaver? Få bloggernes beste tips her!
1. desember blinker seg stadig nærmere, og det betyr forventningsfulle unger med ivrige fingre som skal rive papiret av den første pakken eller åpne luka i adventskalenderen.
Ikke et vondt ord om ferdiglagde kalendre, altså, de har reddet mang en desembermåned for travle foreldre. Men har du ambisjoner om selvlaget pakkekalender i år, så har vi flere gode tips til deg!
SOKKEKALENDER: Sokker og strømper trenger ungene uansett. Kjøp like godt 12 par og legg en kalendergave i hver av dem! Så har dere nok sokker for en stund også ...
Start med julekalenderen i tide
Linn Omre Jakobsen, mammablogger på frubever.bloggnorge.com, har alltid laget julekalendere til sine små.
I år skal Linn lage julekalendere til sine egne fire gutter, pluss en ekstra til et familiemedlem. Da blir det mange gaver som skal pakkes inn, 120 stykker for å være nøyaktig.
Så hva gjør hun for at dette skal bli hyggelig oppgave, og ikke slitsomt?
– Å planlegge og starte i god tid er nøkkelen. Alt blir stress om en begynner i siste liten. Jeg holder øynene åpne året igjennom og prøver å handle litt ting på salg, for eksempel om jeg kommer over småleker som er nedsatt. Nettshopping er også enkelt og greit.
Tips: Inviter andre foreldre på julekalenderverksted, hvor dere kan lage julekalendere sammen, og bytte gaver dere har mange av.
OG NÅR DU FØRST ER I GANG: Juleverksted med barna
KOSEKVELD: Lag heller kos ut av det enn stress! Inviter andre foreldre eller besteforeldrene til en kalendergavedugnad.
Hva skal du putte i kalenderen?
Å finne ut hva du skal ha i julekalenderen, er kanskje det som volder mest hodebry. Og det blir ikke akkurat enklere ettersom barna blir eldre.
– Jeg har barn fra to til åtte år, og de får egentlig ganske like ting, forteller Linn.
– Jeg varierer i forhold til hva de er opptatt av. Han ene er veldig glad i Peppa Gris, og jeg har funnet både klistremerker, nøkkelringer og andre Peppa Gris-artikler til ham. Til den eldste går det mye i Pokemon. Du kjenner jo barna dine best selv, og vet hva de er opptatt av.
Tips: Samarbeid med besteforeldre, så slipper du å finne alle gavene selv!
LETTVINT OG FINT: I stedet for å pakke inn, kan du dekorere små kremmerhus og legge gavene under. Og håp at ingen faller for fristelsen å smugkikke under i løpet av desember ...
Bland nyttig og unyttig
Det fine med hjemmelagde julekalendere, er at gavene blir mye mer varierte. Linn går for en blanding av fornuftige, underholdende og spiselige kalendergaver.
– Det er ting de uansett trenger, som vanter, reflekser og ullsokker, til opplevelser og helt unyttige ting som leker og godteri.
Hun er ikke så nøye med at de bare skal få godteri på lørdager i adventstiden.
– Det er det som er gleden ved en adventskalender. De skal ikke vite hva de får, og det skal være like spennende hver dag, mener hun.
TRENGER DU FLERE TIPS?: Julekalender med lave skuldre
OPPLEVELSER: Skriv små lapper og legg i konvolutter om hyggelige ting dere kan finne på sammen.
Pris på kalendergaver
Pris er også et tema. Det er jo ikke meningen at en skal bruke opp hele julebudsjettet allerede i november.
– Jeg bruker ikke mye penger på julekalenderne, sier Linn.
– Nå har jeg jo med litt dyre ting også, som ullklær. Men det måtte jeg ha kjøpt uansett. Og ellers er det småting som ikke koster mye, som en liten sjokolade eller en refleks.
🎁 Tips til ting å ha i julekalenderen 🎁
-
Såpebobler
-
Drikkeflaske og matboks
-
Badesåpe, sjampo og badebomber
-
Morsomme barneplaster
-
Kino- og teaterbilletter
-
Viskelær, fargestifter og andre skolesaker
-
Ullundertøy og ullsokker, eller andre klær de likevel trenger
-
Sprettball
-
Lue, votter, hals og hansker
-
Hjemmelagde «billetter» til morsomme aktiviteter, som f.eks. snøballkrig eller tur i skogen med bål og pinnebrød.
-
Reflekser
-
Tyggegummi
-
Klistremerker
-
Hjemmelagde julekaker eller karameller, se oppskrift her
-
Datapakke til mobil (for de eldre barna)
ENKELT OG GREIT: Mammablogger Linn lager en eske med papirposer til hvert barn.
Enkle løsninger
Linn lager kalenderen enkel ved at barna får hver sin eske, med en papirpose for hver dag. Slik slipper hun å måtte henge opp alle sammen, og posene kan gjenbrukes neste år. Her kan du lese mer om Fru Bevers pakkekalender.
MAGISK JULEBOKS: Samme boks, men med en ny gave i hver dag!
Mammablogger Heia Mamma gjør en enda enklere variant med en «magisk juleboks», som hver morgen inneholder en ny gave. Dermed trenger hun heller ikke å pakke inn gavene eller kjøpe inn alle på forhånd.
Har du lyst til å være mer kreativ, er det mange mer avanserte versjoner. Blogger Marianne de Bourg viser hvordan du kan lage julekalender av planker, greiner, tøfler og andre ting.
Tips: Gjør kalenderen mer miljøvennlig ved å pakke inn gavene i avispapir, tegneserier, magasinsider o.l., og bruk restegarn som hyssing.