Hva bør i kjøleskapet – og ikke?

    Slenger du maten vilkårlig inn i kjøleskapet? Det lønner seg å oppbevare matvarene riktig, for lenger holdbarhet og bedre smak.

    Tomat: Det er ikke noe i veien for å ha tomater i kjøleskapet, men særlig gode blir de ikke. Modningen av tomatene stanser hvis du legger dem kaldt, og de smaker mindre. Ha dem helst i en skål på kjøkkenbenken. Om de blir myke, bruk dem i saus eller wok.

    Agurk: Har du opplevd at agurken blir bløt og ekkel i kjøleskapet? Da har den fått en kjøleskade fordi temperaturen er på grensen av hva den tåler, som er rundt 8 grader. Alltid oppbevar den i plastikken. Hvis du vil ha agurken i kjøleskap, legg den på øverste hylle som ofte er varmest.

    Oljer: Olivenoljer og andre oljer skiller seg i kjøleskap. Unngå direkte sollys og sett dem gjerne i en hylle i et skap.

    Honning og sirup: Disse to liker seg best i kjøkkenskapet. I kjøleskapet stivner de og blir lite samarbeidsvillige. Honning krystalliseres også kjappere, og får en kornete konsistens.

    Poteter: De færreste eier en potetkjeller, men har du et kaldt lager trives de best der, i 5–12 grader. Mørkt skal det være, poteten liker ikke lys. Den er heller ikke glad i kjøleskap. Står potetene for kaldt vil stivelsen omdannes raskere til sukker og du får en søt, kornete potet. Ha potetene over i en papirpose, de råtner raskere i plastpose. Vask dem først når du skal tilberede dem. 

    Gulrøtter: Disse trives godt et par-tre uker i kjøleskapet. Det er smart å kutte av stilkene før du lagrer dem, hvis du kjøpte gulrøttene med stilk. Da holder de lenger.

    Bananer: Noen liker bitre bananer, da må de for all del lagres i kjøleskap. Men vil du ha dem søte, gode og gule lar du dem bo på kjøkkenet. Aller best trives bananer rundt 15 grader, men de tåler fint noen dager i romtemperatur. Først når skallet er brunflekkete, er den moden. Ikke kast bananen selv om den er overmoden, den er fremdeles god i smoothie, pai eller banankake. 

    Løk: Den skal også bo kjølig, men helst ikke i kjøleskap. Et par dager går fint, men den vil etterhvert bli myk og trist av fukten. Løk du har åpnet bør du oppbevare i kjøleskapet, i plast. Løk og poteter er en nydelig kombinasjon, men ikke rå. De må bo hver for seg, ellers dør begge raskere. Løken bør holdes separat fra alle andre grønnsaker, og poteten vil også helst bo for seg selv.

    Hvitløk: Hva som er best for hvitløken er ekspertene uenige om. Tørt og mørkt er et mantra som går igjen, og de fleste anbefaler å unngå kjøleskapet. Hvitløk begynner raskt å spire i kjølen, og selv om den fremdeles er spiselig kan smaken bli noe bitter.

    Brokkoli: Både brokkoli, blomkål og rosenkål trives i kjøleskap. Det samme med soppen. Ta gjerne soppen ut av plastikken og oppbevar den tørt i en papirpose.

    Epler: Epler og pærer trives i kjøleskapet, men helst ikke sammen med andre grønnsaker eller frukt som bananer. De inneholder etylen som gjør at naboene råtner raskere. Husk at litt umoden frukt modnes videre etter plukking, så hvis du vil ha søtere epler la dem godgjøre seg i romtemperatur.

    Avokado: Den modnes kjappere i romtemperatur, så her må du se avokadoen an. Ved kjøling varer den lenger, så hvis den er myk og klar kan du med fordel oppbevare den i kjøleskap. Har du en kjølig matbod, er dette det beste stedet for den sunne, grønne.

    Egg: Disse har ikke vondt av å bo i kjøleskap, men det er ikke nødvendig. De holder seg like godt i romtemperatur.

    Brød: Ikke finn på å legge brødet i kjøleskap. Der blir det tørt og kjipt raskere enn nødvendig. Da er det bedre å fryse brødet og ta opp ved behov.

    Mango: Litt umoden mango og kiwi smaker best hvis de får modne i romtemperatur. Når de er spiseklare, men du vil vente: Putt dem i en boks i kjøleskapet.

    Les også: Slik deler du mangoen uten å søle.

    Paprika, squash og aubergine: Squash og paprika liker seg i kjøleskap, mens aubergine helst vil ha det litt varmere. Sistnevnte liker seg dårlig i nærheten av pærer, epler og annen frukt som skiller ut etylen.

    Sitrusfrukter: Du kan fint ha en skål med velduftende sitrusfrukter på kjøkkenbenken. Sitronen har lang holdbarhet og trenger ikke være i kjøleskap. Den er litt sårbar for kulde. Det samme gjelder for lime, mens appelsiner tåler kaldere temperaturer og holder seg fint i kjøleskapet.  

    Les også: Sånn forlenger du matens holdbarhet

     

    8 gode tips for å unngå matsvinn: 

    1. Planlegg innkjøpene dine og lag handleliste.

    2. Oppbevar maten riktig, så lever den lenger.

    3. Ikke kast mat fordi den er utgått på dato. Lukt og smak om den fremdeles er ok.

    4. Husk at overmodne, bløte tomater er kjempegode i sauser og supper.  

    5. Frys brød og urter som du ikke skal bruke på en stund.

    6. Oppbevar grønnsaker og restemat i tette bokser.

    7. Husk at slapp salat våkner i kaldt vann.

    8. Rydd i kjøleskapet, så vet du hva mat du har – og hva du trenger.

     

    Kilder: Opplysningskontoret for frukt og grønt, Bama, Matportalen, thekitchn.com, matvett.no.