Fyller du oppvaskmaskinen riktig?

    Hvilken vei skal bestikket stå? Står tallerkenene for tett? Oppvaskmaskinen er kilde til mye uenighet ...Her er 6 punkter som kan få slutt på diskusjonen!

    Fyller du oppvaskmaskinen riktig?

    I jula venter det mange store middager, og det kan være greit å unngå å diskutere oppvaskmaskinen når julefreden først har senket seg ...

    Til å gi oss fasiten har vi Katrin Ohlander, kommunikasjonssjef i Bosch Hvitevarer og maskinstable-ekspert.

     

    1. Skal det skylles?

    Katrin mener vi kommer langt med sunn fornuft, også i kontroversielle spørsmål som hvorvidt oppvasken skal skylles først eller ikke.

    – Naturligvis skal det ikke være store klumper med matrester igjen på tallerkenene. Disse må bort, ellers kan maskinen bli tett. Men ellers skal du ikke trenge å skylle.


    SKYLL MED MÅTE: Tallerkener med mye middagsrester bør skylles, men overdreven skylling er unødvendig.

    Grunnen til at du ikke skal skylle er for å belaste miljøet minst mulig, og meningen er at maskinen skal klare å få oppvasken ren på egenhånd. 

    Et forsøk fra TV2 hjelper deg viste imidlertid at antallet mikroorganismer var mye høyere på en ferdig oppvask som ikke var blitt skylt først, enn på den som var blitt skylt.

    Og Mattilsynet er enig i at skylling er tingen. Så her er det ikke et entydig svar. Men ingen skiller seg vel på grunn av skylling? Eller?

    Vel, ifølge en undersøkelse fra Bosch irriterer så mange som 6 av 10 seg over andres oppvaskmaskinvaner. Og slike daglige irritasjoner går lett utover samlivet. Så møt hverandre på halvveien, og skyll – men med måte.

    2. Hvor ofte bør oppvaskmaskinen settes på?

    –  Ved å sette ting riktig inn i oppvaskmaskinen, unngår du å kjøre maskinen for ofte. Du sparer dermed både penger og miljøet, sier Ohlander.

    Her er det imidlertid ofte delte meninger. 

    Det er de som setter sin ære i å stable maskinen fullest mulig for å minimere antallet maskiner i uka, og de som bare vil få oppvasken unna så alt er mest mulig rent og ryddig.

    I et miljøperspektiv har altså første gruppe rett. Men går det lang tid mellom hver maskin, har det også noe å si for om en skal skylle eller ikke. For jo lengre oppvasken blir stående, jo vanskeligere blir det å fjerne størknet saus fra bestikket.

    I jula kommer imidlertid de store middagene tett, så her gjelder det å stable godt for å få mest mulig ut av hver vask. 

    LES OGSÅ: Kjøkkenutstyret alle bør ha


    HÅNDVASKES: De gode kokkeknivene bør definitivt ikke i oppvaskmaskinen.
     

    3. Hva bør du ikke vaske i oppvaskmaskin?

    Noen vasker alltid gryter og panner for hånd, mens andre stapper alt i maskinen for å slippe ekstraarbeid. Er det egentlig greit å vaske sølvtøy og krystallglass, kokkekniver og støpejernsgryter i maskin?

    –  Treredskaper blir fort ødelagt av maskinoppvask. Dyre kokkekniver må også vaskes for hånd. Mens Fiskars-kniver og lignende skal tåle en tur i maskinen, sier Ohlander.

    Når det kommer til de andre gjenstandene, må du rett og slett lese på forpakningen for å vite om de tåler maskinvask. Eller bruke en mer populær metode: Putte det inn og se om det går bra. Og stålsette deg for kjeften som kommer når det ikke gjør det.


    RIKTIG GJORT: Sånn, ja! Bestikket opp og god avstand mellom tallerkenene. Toppkarakter i oppvaskinnsetting!

    4. Bestikket opp eller ned?

    Her er svaret soleklart: Bestikket skal stå med skaftet ned, og spisedelen opp.

    Siden vannet renner nedover, er det skitnest i bunnen av kurven. Og med spisedelen opp er den mest tilgjengelig for vannstrålene, og vil både vaskes og skylles av bedre. Skarpe kniver kan du derimot vurdere å sette med bladet ned, slik at du ikke skjærer deg på dem.

    Ellers er hovedregelen at at du skal sette de store og skitneste tingene nederst og glass i hylla over. Nyere modeller kommer også med en hylle til bestikk helt øvers, hvor bestikket plasseres liggende.

    LES OGSÅ: Slik behandler du kjelene dine riktig

    5. Hvordan plassere tallerkenene?

    Plasseringen av tallerkener har faktisk noe å si for om de blir rene eller ikke.

    – Tallerkenene må ikke være plassert for tett, sier Ohlander. Det må være litt luft imellom, og vannstrålene må kunne komme til hver tallerken.

    For god vanngjennomstrømning er det best å plassere store tallerkener bak og til siden, så de ikke sperrer for vannstrålene.

    Ohlander råder også alle til å se igjennom bruksanvisningen til oppvaskmaskinen din. For der står det både tips og bilder til hvordan du får plass til mest mulig i din spesifikke maskin.


    TAKK, MEN NEI TAKK?: Mange fortrekker å sette inn i oppvaskmaskinene selv, selv om gjestene tilbyr hjelp. Selvgjort er velgjort. I hvert fall nå som du vet hvordan!

    6. La gjestene slippe til?

    Mange liker ikke når middagsgjester hjelper til med å sette inn i oppvaskmaskinen, og kan få ødelagt kvelden av en maskin som plutselig er blitt satt på og klinger og klanger mer enn vanlig.

    Men da går det faktisk an å si ifra på en hyggelig måte, at de kan sette fra seg oppvasken på benken.

    – Jeg pleier ikke å la gjester sette inn i oppvaskmaskinen hos meg. Det vil jeg gjøre selv, sier Ohlander.

    – Eller min sønn eller mann, men de har jo lært seg hvordan de gjør det riktig.

    Katrin er altså velsignet en familie som hører på fornuft. Men hva om du ikke er så heldig, og partneren bare nekter å lære seg riktig stablemetode?

    Vårt beste forslag til en fredeligere hverdag, er å delegere denne oppgaven en gang for alle. Den som er mest opptatt av oppvaskmaskinstabling får enerett på å gjøre det, og så kan resten av familien slippe unna med god samvittighet.

    Kilder: Bosch, tv2.no, p4.no