Slik fjerner du de vanskeligste flekkene fra ull

    Det er ikke så vanskelig å vaske ull som du kanskje tror. Her er de beste tipsene til å fjerne vanskelige flekker fra ull.

    Slik fjerner du de vanskeligste flekkene fra ull

    Ull er gull på kalde dager, men ikke så gull når du skal vaske av vanskelige flekker som ketchup og blåbær. Men fortvil ikke, vi har snakket med noen som vet råd for å få ren ull.

    – Er du så uheldig å få makrell i tomat eller andre flekker som sitter godt på ullplagget, så la kaldt vann renne gjennom flekken så raskt som mulig. Kaldt vann er mer effektivt enn du tror, forklarer Grete Sexe, en av to eiere av Englebarn.no, en konseptbutikk med fokus på bærekraftige og etiske klær til barn og voksne.

    Les også: Derfor bør du velge ullundertøy til barn. 

    Ull bør vaskes sjelden

    Regel nummer én når det kommer til ulltøy, er imidlertid at du skal vaske det sjeldent.

    – Ull inneholder lanolin (ullfett) som er et naturlig middel som bryter ned bakterier. Heng i stedet tøyet ut til lufting og vask det kun når det er flekker eller det ikke virker «friskt» lenger, sier Sexe.

    – Ull bør vaskes med såpe som er beregnet for ull, rett og slett fordi vanlige vaskemidler inneholder enzymer og blekemidler som kan ødelegge ullfibrene. Det kan føre til hull i plaggene, forklarer hun.

    Ull kan vaskes i vaskemaskin

    Mange tror at ull ikke kan vaskes i maskinen, men ifølge Sexe er det en feil oppfatning.

    – Skal du først vaske ull, så vask det i maskinen. De fleste moderne maskiner er skånsomme og har et godt ullprogram. Etter selv å ha gjort noen feilvaskinger, er min erfaring at sentrifugen må ned på 400 omdreininger og at maskinvask er best for ulla, sier Sexe.

    Det er nemlig bevegelsene som gjør at ulltøyet eventuelt krymper i maskinvasken, ikke høy temperatur. Så lenge ulltøyet ligger stille, tåler det fint kokvask. Beveger du på ulltøyet, går det derimot ikke så bra.

    – Du kan fint koke ull, men hvis du rører rundt samtidig får du dukketøy, sier hun.

    Hennes egen vaskemaskin har 1300 omdreininger på ullvasken, og det er ifølge Sexe for høyt. Men så lenge du skrur ned omdreiningene, er maskinvask skånsomt mot ullplaggene, og når det blir lett sentrifugert får du ut mye mer skyllevann og såperester enn ved håndvask.

    Unngå håndvask av ull

    Ullvasken bør henges opp så raskt som mulig, jo lenger den blir liggende i maskinen, desto lettere tover den seg sammen.

    – Selv om ull kan kokes, er ikke ullfibrene glad i store temperatursvingninger. Det kan føre til at fibrene knekker og tøyet tover seg, forklarer Sexe. 

    Håndvask der man gnir og drar for å få ut såpe og vann, er ofte hardere mot ulla enn en skånsom maskinvask.

    – Det du kan gjøre med en vanskelig flekk som ikke går bort med kaldt vann, er å ta et stykke gallesåpe og gni på flekken samtidig som vannet renner gjennom. Voila, og flekken er borte, lover hun.

    Selv har hun testet mange ulike ullsåper, uten at de har funnet ut at en er bedre enn den andre.

    De beste tipsene til vask av ull

    • Banan: Fjern bananrestene så godt du kan før du gnir sitronsåpe eller sitronsaft direkte på flekken. La det virke i 30 minutter før du skyller plagget godt og vasker på 30 grader i maskin.

    • Fett: Ta oppvaskmiddel på flekken og la det virke i en ½ time. Lavendelsåpe gjør også susen hvis du har fettflekker som lukter, for eksempel fra tran. Skyll godt og vask på 30 grader i maskin.

    • Frukt og bær: Legg plagget i lunkent salmiakkvann. Skyll deretter godt under rennende vann og vask plagget i maskinen på 30 grader.

    • Avføring: Skyll plagget godt i lunkent vann, gni på gallesåpe og la det virke i 15 min. Skyll godt og vask på 30 grader i maskin.

    • Grønske og kulepenn: Drypp uttynnet sprit på flekken og skyll godt i kaldt vann før du vasker ullbodyen på 30 grader i maskinen.

    • Gamle flekker: Gni Nylonvask på flekken og la det virke i 15 minutter før du skyller godt og vasker på 30 grader i maskin.