Kjøttkaker med ertestuing og brun saus
Klassikeren hjemmelagde kjøttkaker i brun saus er blitt servert til matglade nordmenn i flere generasjoner.
Norsk tradisjonsmat som disse saftige kjøttkakene er ikke så vanskelig å lage som du kanskje tror! Server barnefavoritten kjøttkaker sammen med en fargesterk grønn ertestuing og kokte poteter.
Oppskrift på kjøttkaker med ertestuing og brun saus
Totaltid 30 minutter.
Til 4 porsjoner trenger du:
-
800 g poteter
Kjøttkaker
-
1 dl griljermel
-
1 ½ dl melk
-
1 ts salt
-
1 ts pepper
-
500 g karbonadedeig
-
1 egg
-
Smør til steking
Brun saus
-
2 ss hvetemel
-
5 dl sjy (vann og stekefett fra pannen)
-
2 ss kalvefond
-
1 ts soyasaus
Grønn ertestuing
- 400 g frosne erter
- 2 dl vann
- 4 ss smør
- 0,5 ts salt
- 0,5 ts pepper
Slik lager du kjøttkaker med ertestuing og brun saus
-
Skrell og kok potetene.
Kjøttkaker
-
Bland sammen griljermel og melk i en bolle. La blandingen trekke i 10 minutter. Tilsett salt, pepper, karbonadedeig og egg, og bland raskt sammen. Form deigen til kaker og stek dem i en stekepanne på middels varme i smør.
Brun saus
-
Pisk sammen mel og sjy i en kjele, og kok opp. Smak til sausen med fond, soyasaus, salt og pepper. La kjøttkakene trekke i sausen i 5 minutter.
Grønn ertestuing
-
Kok opp de frosne ertene i en gryte
-
Hell av vannet og mos ertene med stavmikser eller i en foodprocessor.
-
Tilsett smør og smak til med salt og pepper.
Visste du dette?
I 1972 stemte folket på fårikål som Norges nasjonalrett, i skarp konkurranse med kjøttkaka. I 2014 holdt både fårikålen og kjøttkaka fortsatt stand med henholdsvis 45% og 36% oppslutning i en spørreundersøkelse utført av Ipsos MMI (Kilde: Forskning.no)