For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og få hentemelding innen to timer.

    Fårikål – den perfekte festmaten til mange

    Så lenge du har stor nok gryte er det null stress å lage fårikål til hele vennegjengen.

    Fårikål – den perfekte festmaten til mange

    – Du må bare sørge for å ha en eller flere ekstra store gryter, helst 10 liter. Da går det helt fint enten du skal ha fire eller førti gjester, sier Bjørn Tore Teigen, egg- og kjøttfaglig ansvarlig i matprat.no. Til fire personer bør du til sammen beregne cirka 800 g benfritt lammekjøtt og 500 g hodekål, så ganger du bare det opp til antall porsjoner du ønsker.

    Skal du lage fårikål til mange gjester, kan du spare deg for mye tid ved å lage den kvelden i forveien. Teigen mener fårikålen smaker enda bedre når den får stå litt ekstra.

    – Ja, det er lurt både rent praktisk og for smakens skyld. Det er bare å varme opp grytene før gjestene kommer, så er fårikålen klar til servering. Det smaker best med nykokte poteter til.

    Og hvorfor ikke lage litt ekstra når du først er i gang?

    – Du kan fint oppbevare fårikål i kjøleskapet opp til en uke. Veldig mange synes smaker aller best etter 2-3 dager når smakene får tid å sette seg ordentlig. Du kan også fryse den, tipser Teigen.

    Tips! Skal du lage fårikål til mange? Bruk en 10 liters kjele eller to 5 liters kjeler. De rommer cirka 10 porsjoner.

     

     

    Fårikål er Norges nasjonalrett

    Om ikke fårikål er alle nordmenns livrett, er den ved flere anledninger blitt kåret til Norges nasjonalrett og den spises i hele landet, fra nord til sør. 

    – Hvorfor er fårikål så populært i Norge?

    – Det er det flere grunner til, men først og fremst smaker fårikål utrolig godt. Så er det sesongvare med ferskt høstlam og norsk kål og poteter. For mange er det tradisjon å spise fårikål på høsten, enten som søndagsmiddag med familien eller som et festmåltid med gode venner.

    Selv om mange fårikålpurister mener man skal være trofast mot originaloppskriften, synes ikke Teigen det er noe i veien for å eksperimentere med litt andre smaker.

    – Det er flere som for eksempel tilsetter allehånde som gjør fårikålen mer smaksrik. For litt ekstra spice, kan du ha i litt chili, og du kan gjerne tilsette timian eller laurbærblad. Det er bare å prøve seg fram, hvitløk og løk kan også fungere fint i fårikålen.

    Slik unngår du tørrkoking

    – Hva slags lammekjøtt egner seg best til fårikål?

    – Det er best å bruke kjøtt med litt fett fremfor magert kjøtt. Fettet smelter mens kjøttet trekker, og tilfører kraften masse god smak. Bog og nakkestykker er perfekt i fårikålen. Du kan også brune kjøttstykkene i stekepanne før du legger dem i gryta, det tilfører også smak.


     

    Et annet tips er å bruke en rist i bunn av gryta på samme måte som når du lager pinnekjøtt.

    – Det er den beste garantien du har for at det ikke koker tørt. Når du har lagt ned rista og fylt på vann, legger du kjøtt og kål lagvis oppover sammen med salt og pepper og andre ting du eventuelt ønsker å tilsette. Du kan også ha på litt hvetemel mellom lagene for jevning, men det er ikke nødvendig. Så er det bare å sette på lokk og la det putre i cirka to timer til kjøttet er mørt eller løsner fra beinet.


    Bobler eller kulturmelk

    God mat smaker best med god drikke, og det finnes flere gode alternativer – med eller uten alkohol.

    – Det er ganske fet mat, så det er best med drikke som renser opp i munnen. For de voksne er øl og dram en glimrende kombinasjon. Bobler, som prosecco eller cava, har også den samme opprenskende effekten. Lettøl, Farris og alkoholfri sider passer også fint. På Sørvestlandet er det faktisk flere som drikker kulturmelk og kefir til Fårikål, så det er mange alternativer som funker bra, sier Teigen.


    FÅRIKÅL OPPSKRIFTER


    Klassisk norsk fårikål

    Fårikål er både husmannskost og festmat, og har flere ganger blitt kåret til Norges nasjonalrett. Dette er den klassiske norske oppskriften.

    Du trenger (4 porsjoner):

    • 1,5 kg fårikålkjøtt

    • 1, 5 kg hodekål

    • 4 ts hel pepper

    • 2 ts salt

    • 3 dl vann

     

    Slik gjør du: 

    Del hodekålen i båter.

    Legg kjøtt og kål lagvis i en gryte, bruk gjerne rist i bunn som med pinnekjøtt.

    Legg kjøttet med fettsiden ned. Strø salt og pepper mellom lagene.

    Pepperkornene kan eventuelt legges i en egen pepperholder.

    Noen liker å jevne fårikålen. Strø da litt hvetemel, ca 1-2 ss per 4 porsjoner mellom lagene. Hell på vann. Kok opp og la fårikålen trekke på svak varme til kjøttet er mørt og det løsner fra beinet, ca. 2 timer. Server rykende varm med kokte poteter.


    Pecheno Jagne Zelka - spicy fårikål fra Makedonia

    Også i Makedonia er kål og lam viktige råvarer i matkulturen. Prøv denne oppskriften hvis du vil prøve en ny vri på fårikålen.

    Du trenger (4 porsjoner):

    • 2 kg grytekjøtt av lam med bein

    • 1 hodekål

    • 3 gulrøtter

    • 3 poteter

    • 1 løk

    • 3 grønn chili i skiver

    • 2 dl kraft

    • 2 ss smør


    Slik gjør du:

    Ha lammekjøttet i en støpejernsgryte med lokk som kan settes i stekeovn. Rens og skjær kål, gulrøtter, poteter og løk i litt store stykker.Legg dem over i gryta sammen med lammekjøttet. kutt chilien i skiver og fordel den over og hell på kraft. Legg klatter med smør på både grønnsaker og kjøtt. La det smørdampe i stekeovn på
    250 °C i ca. 2 timer.