Slik steker du perfekte pannekaker

    Å trylle fram perfekte pannekaker er ikke hokus pokus, men det er likevel noen tabber du må unngå. Slik får du pannekakene lekre, runde og tynne på 1-2-3!

    Slik steker du perfekte pannekaker

    Har du en god klatt smør i stekepanna når du steker pannekaker? Ikke lurt, opplyser Mari, pannekakeeksperten som driver Creperie de Mari på Grünerløkka i Oslo.

     – Hva skjer da?

     – Du ender med å fritere pannekakene dine og det vil du ikke. Pannekaken blir fettete. Bruk papir og smør et syltynt lag i panna før du har i røren, slik at stekepanna skinner og pannekaken får en fin glød, sier Mari.

    Hun legger til at du må steke pannekaken lenger hvis du har mye smør i panna, og det vil du heller ikke. Pannekakesteking skal være en kjapp affære. Kort tid på høy temperatur i mikroskopisk med smør – da blir de best.

     – Du trenger heller ikke mye sukker og salt, bare litt.

     For mye sukker kan ifølge eksperten gjøre pannekakene litt seige. Mye sukker gjør også at de lettere sitter fast i pannen, pannekakene kan lettere svi seg og får mørkebrune flekker.

    Røra skal ha denne konsistensen

    Trikset bak perfekte pannekaker ligger i konsistensen på røra. Og i roteringen. Snurr stekepanna med kjappe bevegelser, slik at røren blir hurtig fordelt tynt utover, helt til kanten. Har du tatt i litt mye røre i panna heller du bare det overflødige tilbake, anbefaler Mari.

    – Men hva er egentlig perfekt pannekakekonsistens?

    – Røra skal være omtrent like tykk som fersk kremfløte, opplyser eksperten.

    Mange blander røra for tykk. Merker du at din røre er i tykkeste laget, kan du bare tynne den ut. Da anbefaler Mari å tynne både med egg og melk, slik at du får riktig blandingsforhold.

    – Hvis du bare heller i mer melk, risikerer du at eggene i røra forsvinner. Da får du smakløse, kjipe pannekaker, opplyser hun. 

    I DET KREATIVE HJØRNET? Overrask barna med disse kule pannekakene! Stekepannen får du selvfølgelig kjøpt hos Obs. 


    Ikke stek pannekakene for lenge

    Når det gjelder steketid må du prøve deg frem, men Maris tynne crepes tar maks et minutt på den ene siden og maks et halvt minutt på den andre. Løft forsiktig med stekespaden og kikk under. Har pannekaken fått en gyllen karamellfarge, er den klar til å snus. 

    Husk også at selv om oppskriften er tydelig, er et egg ikke bare et egg.

     – Har du store egg, trenger du færre. Er de små, kan du gjerne slenge oppi et ekstra. Kvaliteten på eggene kan også ha noe å si på hvor mange du trenger i røra, tipser Mari, som anbefaler å prøve deg frem med doseringen til du blir fornøyd.

    Både Farris og Kefir er smarte ingredienser i pannekaker som du vil skal vokse litt og få luftige bobler. Særlig de tykke, amerikanske pannekakene vil ha hevingsmiddel, gjerne også litt bakepulver.

    TIPS! Kullsyrevann har mange fiffige bruksområder – bare se her!

    Maris pannekaker skal derimot være paddeflate og syltynne, og hun sverger derfor til egg, melk, mel, sukker og salt. Ingenting annet.

    Skru platen på full guffe. Stek en testpannekake (den må du regne med blir stygg). Juster så varmen noe ned. Hvis 9 er høyest temperatur, vil antakelig en temperatur på 7 være perfekt. Husk å starte brennhett og skru varmen ned – ikke motsatt.

    Slik lager du tynne, franske pannekaker (ca 10 stk)

    • 2 egg
    • 110 gram hvetemel (eller glutenfri melblanding)
    • 3 dl melk
    • 2 ss sukker
    • litt salt

    Bland melet i litt av melken og pisk til røren er klumpfri. Ha i sukker, salt og resten av melken til passe konsistens og visp eggene i til slutt. La røra stå og svelle i minst en halv time.

    Pannekaker til middag og dessert

    Det geniale med pannekaker er at de kan være både middag og dessert. Mari serverer begge deler og har sine favoritter.

     – Jeg liker mine fylt med stekt sopp og karamellisert løk. Kremet kylling er et annet godt tips. Jeg smakte også pannekaker med blåbærsyltetøy til tomatsuppe – en norsk og overraskende god kombinasjon! Valnøtter, honning og geitost er også en nydelig kombo ...

    På den søtere siden går det i både hvit og mørk sjokolade, i pisket krem, for ikke å glemme iskrem – og når hun skal være litt mer avansert: Flamberte pannekaker i en deilig, hjemmelaget appelsinsaus.

    Riktig stekepanne til pannekaker

    – Hvilken stekepanne er best til pannekaker?

    – En panne med tykk bunn! De billigste teflonstekepannene blir ofte for varme, og du ender opp med svært ujevnt resultat hvor du brenner pannekaken før den er gjennomstekt, sier Mari.

    TIPS! Vasker du stekepanna di riktig? Sjekk den beste metoden her!

    Du får kjøpt spesialpanner for pannekaker. De har ekstra lav og buet kant, noe som gjør det lettere å snu pannekaken – men det går fint med andre stekepanner også. Husk at den ikke må være tung. Du skal rotere pannekake etter pannekake kjapt med én arm, uten å slite deg ut. Mari sverger til teflon, det gjør jobben lett. Det er også viktig at stekepanna ikke har hakk og skader.

    – Jeg har en spesiell panne hjemme bare til pannekaker. Ingen får lov til å bruke den til andre ting, forteller hun.