Myke fudge-karameller

    Fudge er julens mest populære oppskrift. Det er ikke uten grunn for denne fudgen er vanvittig god. De er myke, kremete og smelter i munn.

    Myke fudge-karameller

    Disse fudge-karamellene er vanvittig gode. De er myke, kremete og smelter i munnen. 

    Det er veldig viktig at du bruker et mattermometer som er elektrisk, for fudge er ekstremt sensitivt for temperatur.

    Det er også viktig at du ikke rører for mye i fudgen når den koker, da blir den kornete. Når du har laget fudge mange ganger vil du få teken på det. Da skjønner du hvor gyllen farge sukker og vann skal ha før du har i fløten og smøret.

    For det er alle disse små tingene som gjør at du får perfekte fudge. Ikke fortvil om det ikke går på første forsøk, da venter du en dag og prøver igjen.

    Glutenfri
    1 time + 4-12 timer avkjøling
    20-25 medium store fudgebiter

    Ingredienser:

    • 3 dl kremfløte
    • 100 g smør
    • 400 g sukker
    • 1 dl vann
    • 10 g salt (2 ts)

    Slik gjør du:  

    1. Gjør klar en liten 15 x 15 cm firkantet form med bakepapir. Sett klar en bolle og en sil.
    2. Varm opp kremfløte og smør i en kjele. Sett til side, eller la det stå på lunk mens du koker opp sukkeret.
    3. I en medium stor kjele, helst en med litt høye kanter, rører du sammen sukker og vann før du setter på varmen på platen. Kok opp, uten å røre, til sukkeret har fått en gyllen farge. Bruk høy temperatur. Du kan vende på kjelen, men IKKE røre i sukkeret mens det koker.
    4. Når sukkeret har fått en fin og litt dyp gyllen farge, kan du trekke kjelen av platen og røre inn litt og litt av det varme fløtesmøret.
    5. Når all fløten er i, kan du sette kjelen tilbake på platen, men skru temperaturen ned til medium. Rør inn salt.
    6. Sett et elektrisk mattermometer nedi karamellen, og skru det på 115 grader. Sørg for at tuppen på det elektriske mattermometet ikke treffer bunnen av kjelen, men at det er ca 1 cm opp fra bunnen. Hvis termometeret treffer bunnen av kjelen vil det vise høyere grader enn det som er reelt.
    7. La karamellen koke på medium varme til den når 115 grader. Rør KUN 1-2 ganger mens karamellen koker. Bruk heller litt tid på å nå 115 grader, enn at du har på høy varme og karamellen svir seg i bunnen av kjelen.
    8. Når temperaturen har nådd 115 grader, kan du sile karamellen over i bollen du har satt frem.
    9. Sett termometeret oppi karamellen igjen og la den avkjøles til 73-74 grader (uten at du rører). Dette vil ta litt tid, men er en viktig del av prosessen.
    10. Når karamellen har en temperatur på 73-74 grader kan du piske med en elektrisk håndvisp på medium/høy hastighet til karamellen lysner og blir tykkere. Den er ferdig når den lager tydelige spor når du pisker og er blitt mattere i fargen.
    11. Hell fudgen over i en liten 15 x 15 cm form, eller en annen liten form du har tilgjengelig.
    12. Sett fudgen i kjøleskapet i minst 4 timer, eller natten over.
    13. Kutt fudgen opp i små terninger.
    14. Oppbevar fudgen i kjøleskapet, den har en holdbarhet på ca. 1 uke.