Lussekatter med TINE Kesam® Vanilje
Med vaniljekesam i lussekattene blir de ekstra saftige og friske! Bruk denne oppskriften på Luciadagen 13. desember.
Lussekatter med vaniljekesam
INGREDIENSER:
Lussekatter
- 150 g smør
- 4 dl helmelk
- 3 g malt safran
- 50 g fersk gjær
- 2 dl Kesam® Vanilje
- 1 stk egg
- 150 g sukker
- ¼ ts salt
- 1 kg hvetemel
Pynt
- 1 pakke rosiner
- 100 g smør
- 2 dl finkornet sukker
FREMGANGSMÅTE:
- Smelt smør i en gryte. Tilsett melk og safran, og varm opp til ca. 37°C. Rør ut gjæren i blandingen og hell den over i en bakebolle.
- Rør inn Kesam, egg, sukker, salt og hvetemel. Elt deigen i en kjøkkenmaskin med eltekrok til den blir smidig og elastisk - ca. 15 minutter.
- Dekk til deigen med et klede, og la den heve i ca. 1,5 time - eller til den har doblet seg i størrelse.
- Sett ovnen på 210°C. Ha deigen på et melet bord, og elt den lett før du deler den i 24 små biter. Form lussekatter av bitene, og legg dem på et bakebrett med bakepapir. Dekk til med et rent kjøkkenhåndkle, og la dem etterheve i 30 minutter.
- Pynt med rosiner og stek i ovnen i 15 minutter, eller til de er gylne.
TOPPING:
- Smelt smør og ha sukker på en tallerken. Pensle smør over lussekattene mens de fremdeles er varme, og dypp dem i sukkeret.
- Avkjøl bollene på en rist.
Som annen søt gjærdeig kan lussekattene fint bakes før Lucia, og fryses ned. Varm dem opp på selve dagen, eller en annen dag du har lyst på noe godt!