Helstekt kalkun

    Det er mange som spiser kalkun på nyttårsaften, og spørsmålet er alltid hvordan man får en kalkun som ikke er tørr? Slik lager du saftig kalkun.

    Helstekt kalkun

    Det er mange som spiser kalkun på nyttårsaften, og spørsmålet er alltid «hvordan får jeg en kalkun som ikke er tørr?» Det er to triks. Bruk et mattermometer. Det er den eneste måten du kan vite hvor mange grader kalkunbrystet har, og dermed vite når du skal ta kalkunen ut av ovnen. Det andre trikset er å steke kalkunen til brystet har en kjernetemperatur på 65 grader, ta ut kalkunen, skjære ut bryststykkene og steke resten av kalkunen litt til. For det er så og si umulig å få saftig bryst om lårene også er gjennomstekt. Det er to forskjellige typer kjøtt, og dermed vil bryststykkene bli ferdige før lårene. Så når dere koser dere med første runde kalkun rundt bordet, kan lårene få steke litt til. Da er de klare til serveringsrunde nr. 2.

    6 personer / Glutenfri / 12 timer / 60 min jobb

    INGREDIENSER:

    • 4 kg kalkun
    • 6 liter kaldt vann
    • 2 dl salt
    • 100 g smeltet smør
    • 3 klyper salt
    • 2 klyper pepper
    • 3 dl vann
    • ½ sitron

    FREMGANGSMÅTE:

    1. Tin kalkunen hvis du har kjøpt den fryst. Det beste er å tine den i kjøleskapet og ikke i romtemperatur. Det vil gi en mye saftigere kjøtt. Det tar et par dager i kjøleskapet, avhengig av hvor stor kalkun du har kjøpt.
    2. Kvelden før du skal lage kalkunen kan du legge den i en stor kjele (fjern innmaten om den ligger i hulrommet på kalkunen). Rør sammen 6 liter kaldt vann og 2 dl salt og hell dette over kalkunen så saltlaken dekker kalkunen. Bruk så mye vann og salt som du trenger for å dekke. Sett kjelen med kalkunen inn i kjøleskapet og la den stå natten over. Dette gir en enda saftigere kalkun.
    3. Ta kalkunen opp av saltlaken og tørk skikkelig av den. Det beste er om du får tørket den helt tørr.
    4. Skru ovnen til 130 grader over/undervarme.
    5. Legg kalkunen i en ildfast form og hell 3 dl vann i bunnen av formen.
    6. Smelt smør og hell det over kalkunen. Krydre med salt og pepper. Del sitronen i fire og legg båtene inni åpningen.
    7. Sett et mattermometer inn i den tykkeste delen av kalkunbrystet (fileten) og sett kalkunen inn i ovnen. Det er vanskelig å si akkurat hvor lang steketiden blir, men beregn ca. 2 timer. Det viktigste for å få en saftig kalkun er å bruke mattermometer og ikke klokka.
    8. Hver halvtime kan du pensle over kalkunen med fettet som ligger i bunnen av formen.
    9. Når termometeret viser 65 grader kan du ta kalkunen ut. Skru ovnen på grillfunksjon og høy varme. Fjern mattermometeret og sett kalkunen tilbake i ovnen til skinnet har fått en fin og gyllen farge. Skru temperaturen på ovnen ned til 180 grader.
    10. La kalkunen hvile i 20 minutter før du skjærer brystene/filetene av.
    11. Sett så kalkunen inn igjen i ovnen, uten bryststykkene, for at lårene skal bli ferdige.
    12. Stek i ca. 20 minutter eller til lårene er gjennomstekt.
    13. Server gjerne første runde med kalkunbrystene, og andre runde med kjøttet av resten av kalkunen. Det brune kjøttet på resten av kalkunen er mye enklere å få saftig, så om du oversteker lårene litt gjør det ingenting.