Fløtekarameller
Herlige fløtekarameller er skikkelig julegodt som alle kommer til å elske.
Herlige fløtekarameller er skikkelig julegodt som alle kommer til å elske.
36 stk
45 min
Glutenfri
Vegetar
Ingredienser:
- 400 g sukker
- 1 dl vann
- 75 g lys sirup
- 3 dl kremfløte
- 100 g smør
- 1 ts salt
Slik gjør du:
- Kle en liten firkantet (20 x 20 cm) form med bakepapir.
- Ha kremfløte, lys sirup, smør, og salt i en liten kjele. Varm opp så smøret smelter. Trekk kjelen av platen og la den stå mens du tilbereder resten.
- I en medium stor kjele rører du sammen sukker og vann (før du setter kjelen på varmen). Skru temperaturen på medium/høy og kok opp. La koke til sukkeret får en god gyllen farge. Du skal IKKE røre i sukkeret mens dette skjer. Du kan vende på kjelen, men ikke røre.
- Sukkeret skal bli lysbrunt, ikke for mørkt, men det skal definitivt bli godt gyllent. Trekk kjelen av varmen og hell litt av fløteblandingen i. Nå kan du røre. Det vil boble veldig når du har i fløteblandingen, det er derfor du skal ha i litt og litt.
- Når du har rørt inn all fløten, kan du sette kjelen tilbake på varmen, men skru den ned til medium.
- Sett i et mattermometer, helst elektrisk, og sett det på 118 grader. Da vil termometeret pipe når karamellen når 118 grader. Kok karamellen på medium varme (ikke høy) helt til termometeret sier at karamellen har nådd 118 grader. Det er altså VIKTIG å bruke et termometer. Rør ca. hvert minutt eller hvert annet minutt, men bare veldig kjapt i bunnen så karamellen ikke svir seg. Ikke rør mye.
- Med en gang karamellen har nådd 118 grader (ikke høyere!), heller du karamellen gjennom silen og oppi formen som du har gjort klar. Du kan også helle den varme karamellen i små folieformer.
- La karamellene avkjøles litt før du setter formen i kjøleskapet. La karamellen stivne, det tar ca. 2-4 timer. Ta karamellene ut av kjøleskapet og skjær dem i biter.
- Disse karamellene er myke, så de må oppbevares i kjøleskapet, hvis ikke vil de bli for myke.
- Hvis du vil ha karamellene stivere/hardere kan du koke karamellen til rundt 120-121 grader. Men litt mykere karameller er så deilige at de smelter på tungen.