Våre beste grilltips
Se hvordan du løfter grillmaten til nye høyder.
Lange, late sommerkvelder med god mat og knitring fra kull. Endelig er grillsesongen her!
Mye av nøkkelen til grillsuksess ligger i gode forberedelser og tålmodighet. Om ventetiden skulle bli for lang, kan du bruke det velkjente trikset - ventepølser. Da slipper du sultne og gretne gjester – og en like sulten og gretten grillkokk.
Vær forberedt
Du kan spare deg selv for mye stress ved å gjøre litt av jobben på forhånd. Det meste av tilbehøret kan gjerne lages i god tid før middag og settes i kjøleskap. På den måten kan du konsentrere deg om grillmaten når den tid kommer.
Frisk, grønn salat med vinaigrette smaker nydelig til grillmat. Kutt eller riv opp salaten på forhånd, men vent med å tilsette dressingen til rett før dere skal spise. På den måten holder salaten seg frisk, samtidig som du slipper å styre med den samtidig som du griller.
Syltede grønnsaker kan lages flere dager i forveien. Prøv deg på hjemmelaget sylteagurk eller syltet rødløk – eller lag noen mer fantasifulle varianter med reddik, gulrot og kanskje blomkål? Her er det virkelig bare fantasien som setter grenser. Alt kan syltes!
GRUNNOPPSKRIFT SYLTELAKE:
- 1 dl eddik
- 1 dl vann
- 1 dl sukker
Skjær opp det du skal sylte og ha det i et syltetøyglass eller lignende. Kok opp syltelaken og pass på at alt sukkeret er oppløst. Hell laken over i glasset og la blandingen avkjøles litt på benken før du setter glasset i kjøleskapet.
Tips: Tilsett gjerne ekstra smak i syltelaken, som for eksempel hele hvitløksfedd, pepperkorn eller skiver av fersk ingefær.
KOS deg med en spennende marinade
En god marinade kan ta grillmåltidet fra godt til fantastisk! For å lage perfekte, hjemmelagede marinader, trenger du egentlig bare å huske KOS:
Krydder – ulike smakstilsetninger som tørket krydder, urter, løk og hvitløk.
Olje – bør ha nøytral smak og tåle høy varme, f.eks. rapsolje.
Syre – eddik, vin, sitronsaft, surmelk, yoghurt eller lignende.
Prøv deg fram med dine favorittsmaker, og ikke vær redd for å eksperimentere litt. Med denne huskeregelen skal det heldigvis mye til for at det går fryktelig galt!
Kjøttet skal helst ligge i marinaden minst et par timer, og gjerne natten over. Det kan være lurt å lage marinaden uten salt, da salt over tid kan trekke fuktighet ut av kjøttet og gjøre det tørt og hardt. Salt heller rett før du griller.
Sukker og honning i marinaden kan gjøre at kjøttet blir fortere brent. Om du ønsker et innslag av søtt, kan det være lurt å vente med dette og heller pensle kjøttet med denne typen marinade mot slutten av steketiden.
Grill utenfor boksen
Man skal absolutt ikke kimse av grillribbe og sommerkoteletter, men noen ganger kan det være gøy – og godt – å prøve noe litt annerledes.
Grønnsaker er supert tilbehør, men kan også være stjernen på grilltallerkenen. Sopp, squash og paprika smaker nydelig, og du kan gjerne prøve deg fram med rotgrønnsaker og andre favoritter. Gi gjerne grønnsakene litt ekstra kjærlighet på forhånd, og prøv marinader du ellers ville brukt på kjøtt.
Grillet hjertesalat er overraskende godt. Topp den med urtesmør og parmesan med en gang du tar den av grillen så smøret og osten smelter.
Vil dere vil ha en søt avslutning på måltidet? Frukt som ananas, fersken og banan smaker nydelig etter en runde på grillen. Hvis du vil gjøre litt ekstra ut av det, kan du kutte opp forskjellig frukt i biter og la alle rundt bordet lage sitt eget fruktspyd som legges på grillen. Serveres med iskrem eller yoghurt og honning!
TIPS: Har du prøvd grillet sitron? Varmebehandlingen får frem mer av sødmen og gir den en nydelig, dyp smak som passer spesielt godt til fisk og sjømat.
Grill perfekt!
Grill perfekt er en komplett grillserie fra Coop med nøye utvalgte råvarer. Blant produktene finner du både fisk, kylling, storfe og vegetaralternativer.
Serien består av klassikere som burgere og pølser, i tillegg til spennende produkter for deg som vil prøve noe nytt på grillen.
For at du skal få best mulig resultat, får du også tips til tilberedning, oppskrifter og tilbehør på pakkene.
God grillsommer fra alle oss i Obs!