Eplekake med karamell
Eplekake hører høsten til. Server denne med vaniljeis, du kommer til å elske den!
Eplekake hører høsten til. Server denne med vaniljeis, du kommer til å elske den!
INGREDIENSER:
Karamell:
- 100 g sukker
- 4 ss vann
- 50 g romtemperert smør
- 1 dl kremfløte
- 2-3 klyper salt
Eplekake:
- 125 g romtemperert smør
- 125 g sukker
- 3 egg
- 200 g hvetemel
- 1.5 ts bakepulver
- 1 ts vaniljesukker
- 1.5 ts kanel
- 1.5 ts kardemomme
- 1 klype salt
- 125 g kefir
- 100 g rosiner
- 2 epler (gjerne norske)
- 1 neve hasselnøtter
Karamell- og kremostglasur:
- 100 g kremost, original
- 100 g karamell (den du har laget)
- Evt melk til å tynne ut med
FREMGANGSMÅTE:
- Kle bunnen av en rund 22 cm springform med bakepapir og smør sidene med smør. Sett til side. Forvarm ovnen til 175 grader.
- Start med å lage eplekaken. Pisk smør og sukker hvitt og luftig, det tar ca. 5 minutter på høy hastighet ved bruk av kjøkkenmaskin eller elektrisk håndvisp. Pisk inn ett egg av gangen. Rør sammen de tørre ingrediensene og pisk dem inn i røren sammen med kefir. Kutt det ene eplet i små terninger (du trenger ikke skrelle det, bare vask det), vend det inn i røren sammen med rosinene. Hell kakerøren i formen. Skjær det siste eplet i tynne båter, så tynne du klarer og legg dem oppå røren. Press dem litt ned i røren. Dryss til slutt med hakkede hasselnøtter.
- Stek i ca. 40 minutter eller til kaken er gjennomstekt. Avkjøl kaken på rist.
- Mens kaken steker lager du salt karamell. Rør sammen sukker og vann i en liten stålkjele. Kok opp uten å røre noe mer, og kok helt til sukkeret har fått en gyllen karamellfarge. Trekk kjelen av platen og rør inn smør. Når smøret er rørt inn kan du helle i fløte, litt av gangen. Sett kjelen tilbake på platen og la det småkoke i 4-5 minutter. Smak til med salt. La avkjøle.
- Lag glasuren ved å røre sammen 100 g karamell og 100 g kremost. Hvis du vil ha en litt tynnere glasur kan du røre inn litt melk.
- Drypp glasuren over kaken. Ha gjerne resten av den salte karamellen over i tillegg, eller server den ved siden av.