For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og få hentemelding innen to timer.

    Eplekake med karamell

    Eplekake hører høsten til. Server denne med vaniljeis, du kommer til å elske den!

    Eplekake med karamell

    Eplekake hører høsten til. Server denne med vaniljeis, du kommer til å elske den!

    INGREDIENSER:

    Karamell:

    • 100 g sukker
    • 4 ss vann
    • 50 g romtemperert smør
    • 1 dl kremfløte
    • 2-3 klyper salt

    Eplekake:

    • 125 g romtemperert smør
    • 125 g sukker
    • 3 egg
    • 200 g hvetemel
    • 1.5 ts bakepulver
    • 1 ts vaniljesukker
    • 1.5 ts kanel
    • 1.5 ts kardemomme
    • 1 klype salt
    • 125 g kefir
    • 100 g rosiner
    • 2 epler (gjerne norske)
    • 1 neve hasselnøtter

    Karamell- og kremostglasur:

    • 100 g kremost, original
    • 100 g karamell (den du har laget)
    • Evt melk til å tynne ut med

    FREMGANGSMÅTE:

    1. Kle bunnen av en rund 22 cm springform med bakepapir og smør sidene med smør. Sett til side. Forvarm ovnen til 175 grader.
    2. Start med å lage eplekaken. Pisk smør og sukker hvitt og luftig, det tar ca. 5 minutter på høy hastighet ved bruk av kjøkkenmaskin eller elektrisk håndvisp. Pisk inn ett egg av gangen. Rør sammen de tørre ingrediensene og pisk dem inn i røren sammen med kefir. Kutt det ene eplet i små terninger (du trenger ikke skrelle det, bare vask det), vend det inn i røren sammen med rosinene. Hell kakerøren i formen. Skjær det siste eplet i tynne båter, så tynne du klarer og legg dem oppå røren. Press dem litt ned i røren. Dryss til slutt med hakkede hasselnøtter.
    3. Stek i ca. 40 minutter eller til kaken er gjennomstekt. Avkjøl kaken på rist.
    4. Mens kaken steker lager du salt karamell. Rør sammen sukker og vann i en liten stålkjele. Kok opp uten å røre noe mer, og kok helt til sukkeret har fått en gyllen karamellfarge. Trekk kjelen av platen og rør inn smør. Når smøret er rørt inn kan du helle i fløte, litt av gangen. Sett kjelen tilbake på platen og la det småkoke i 4-5 minutter. Smak til med salt. La avkjøle.
    5. Lag glasuren ved å røre sammen 100 g karamell og 100 g kremost. Hvis du vil ha en litt tynnere glasur kan du røre inn litt melk.
    6. Drypp glasuren over kaken. Ha gjerne resten av den salte karamellen over i tillegg, eller server den ved siden av.