17.mai pavlova
Pavlova er en marengskake med krem og masse friske bær. Det finnes en del varianter av pavlova, men denne er klassisk.
![](https://www.obs.no/cdn-cgi/image/width=1280,format=auto/globalassets/obs-2.0/artikler/17.-mai/ida-gran-jansens-pavlova-til-17.-mai.jpg?ref=187D0F2197)
Pavlova er en marengskake med krem og masse friske bær. Det finnes en del varianter av kaken, men dette er en ganske klassisk versjon. Trikset er å få den sprø utenpå og marshmallowaktig inni uten at den blir for seig. Å tilsette hvitvinseddik og maisenna er med på å gi et godt resultat. Du vil ikke smake eddiken, så ikke vær redd for det. Stek pavlovaen i 1 time og 15 minutter før du skrur ovnen av, setter ovnsdøren litt på gløtt og lar pavlovaen stå i ovnen natten over. Det er jo perfekt. Da er det eneste du trenger å gjøre på 17.mai å piske krem og pynte med bær.
8 personer / 80 min / glutenfri
INGREDIENSER:
- 4 eggehviter
- 200 g sukker
- 2 ts maisenna
- 1 ts hvitvinseddik
- 3 dl kald kremfløte
- 2 ss sukker
- 2 ts vaniljesukker
- Bringebær
- Blåbær
- Jordbær
FREMGANGSMÅTE:
- Forvarm ovnen til 150 grader over/undervarme. Legg et bakepapir på et stekebrett.
- Skill eggehvitene fra plommene og ha hvitene i en ren bolle. Sørg for at det ikke er noe eggeplomme i hviten, da vil ikke marengsen bli like stiv. Bruk gjerne en kjøkkenmaskin med ballongvisp, men du kan også bruke elektrisk håndvisp.
- Visp på middels hastighet til eggehvitene skummer godt. Hell i litt og litt sukker mens maskinen går. Når alt sukkeret er i, skrur du opp hastigheten og lar maskinen kjøre i 2-3 minutter eller til marengsen er blitt stiv og tykk og holder formen. Tilsett maisenna og hvitvinseddik og visp i 5 sekunder.
- Ha marengsen på stekebrettet og bre den utover til ca 20 cm i diameter.
- Sett brettet inn i ovnen, og skru med en gang ovnstemperaturen ned til 120 grader.
- Stek marengsen i 1 time og 15 minutter før du skrur av ovnen. Sett en tynn gjenstand mellom stekeovndøren og ovnen så du får en liten glippe, og la pavlovaen stå i ovnen natten over. Da forhindrer du at den sprekker opp for mye, samtidig som overflaten på pavlovaen tørker ut.
- Dagen etter, rett før servering, pisker du sammen kald kremfløte, sukker og vaniljesukker til en myk, men stiv krem.
- Pynt pavlovaen med krem og masse friske bær.