Sjokoladesnurrer med seig nøttekaramell i bunnen
Dette er kanskje noe av det beste innen gjærbakst. Det er så vanvittig godt med nøttekaramell som dekker bunnen av bollene.
Dette er kanskje noe av det beste innen gjærbakst. Det er så vanvittig godt med nøttekaramell som dekker bunnen av bollene. Dette er virkelig et høydepunkt når det kommer til søtsaker. Hos Obs finner du bakebrett som er supre å bruke til boller, spesielt det bakebrettet som er 26x30 cm.
9 snurrer / 2,5-3 timer / Gluten
INGREDIENSER:
Deig:
- 450 g hvetemel
- ½ pakke ferskgjær
- 75 g sukker
- ½ ts salt
- 1 ts kanel
- 2.5 dl melk
- 1 egg
- 75 g romtemperert smør
- 1 egg til pensling
- 70 gram melkesjokolade
Seig nøttekaramell:
- 50 g smør
- 2 ss brunt sukker
- 2 ss lønnesirup
- 50 g pekannøtter
- 80 g melkesjokolade
FREMGANGSMÅTE:
- I en kjøkkenmaskinbolle med eltekrok kan du helle hvetemel, sukker, ferskgjær, salt, og kanel.
- Pisk egg og melk sammen i en liten kjele og varm opp til ca. 30—35 grader.
- Hell den lunkne melken sammen med de tørre ingrediensene og elt deigen i 10 minutter på lav hastighet. Det er VIKTIG at du elter deigen lenge nok for å få et bra sluttresultat. Deigen vil virke ganske tørr, men fortvil ikke, den vil bli smidig etter at smøret er eltet inn.
- Etter 10 minutter med elting kan du tilsette smørterninger, litt av gangen. La maskinen elte deigen under hele prosessen.
- Når du har tilsatt alt smøret skal deigen elte i 10 nye minutter. Deigen vil være klissete i starten, men når det har gått 10 minutter vil den ha forandret seg til en myk og smidig deig.
- Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken og form den til en stram ball. Ha deigen over i en bakebolle som er smurt med litt nøytral olje eller litt smør. Dekk til og la heve til dobbel størrelse, ca. 1 time.
- Mens deigen hever kan du lage seig nøttekaramell.
- Smelt smøret i en kjele og hell i lønnesirup og brunt sukker. Kok opp la småkoke i 30 sekunder før du trekker kjelen av platen.
- Dekk en liten langpanne (ca 36x25 cm) med bakepapir og hell karamellen i. Fordel den utover. La karamellen avkjøles før du heller i hakkede nøtter og hakket sjokolade.
- Når deigen har doblet seg i størrelse kan du hvelve den ut på kjøkkenbenken.
- Kjevle deigen ut til et rektangel og fordel ca 70 gram hakket melkesjokolade utover.
- Rull deigen til en stram pølse.
- Skjær ca. 9 emner ut av pølsen og plasser snurrene, ganske tett, men med litt mellomrom mellom hver i formen med nøttekaramellen i bunn.
- Dekk til og la heve i ca. 30—40 minutter.
- Pensle snurrene med egg.
- Forvarm ovnen til 200 grader over-/undervarme.
- Stek bollene i 13-15 minutter.
- Avkjøl og nyt!