For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og få hentemelding innen to timer.

    Regnværsboller med vanilje i svingene

    Regner det ute? Har du lyst til å være inne og lage noe skikkelig godt? Da er disse knutene med vanilje perfekte! Luftige, store og vanvittig gode boller.

    Regnværsboller med vanilje i svingene

    Regner det ute? Har du lyst til å være inne og lage noe skikkelig godt? Da er disse knutene med vanilje perfekte! Luftige, store og vanvittig gode boller.

    9-12 stk
    Gluten
    3 timer

     

    Ingredienser fyll:

    • 100 g romtemperert smør
    • 2 ss sukker
    • 3 ss vaniljesukker

    Ingredienser deig:

    • 450 g hvetemel
    • 50 g sukker
    • ½ pakke tørrgjær/fersk gjær
    • ½ ts salt
    • 1 ts kanel
    • 2 ts kardemomme
    • 2 dl melk
    • 1 stort egg
    • 75 g romtemperert smør i terninger
    • 1 egg til pensling

    Slik gjør du: 

    1. Rør sammen fyllet og sett det til side.
    2. Ha hvetemel, sukker, tørrgjær/fersk gjær, salt, kanel og kardemomme i en kjøkkenmaskinbolle.
    3. Varm melk og egg til ca 35-36 grader. Hell melk-/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. (Hvis du synes deigen er litt tørr kan du tilsette noen ss mer melk, men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig siden deigen vil bli smidig når smøret kommer i).
    4. Når det har gått 10 minutter tilsetter du smør i terninger. Det kan være lurt å dra ned deig fra eltekroken før du tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund får du en smidig og blank deig som slipper bollen.
    5. Når du har tilsatt alt smøret så skal deigen elte i 10 minutter. De siste 5 minuttene kan du øke hastigheten litt. Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis – ikke skip denne prosessen.
    6. Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken og bruk henda til å elte deigen litt ekstra så den blir skikkelig smidig. Form deigen til en stram ball.
    7. Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal være dobbelt så står når den er ferdig.
    8. Hvelv deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og kjevle ut en stor firkant.
    9. Smør fyllet utover deigen. Brett deigen inn til midten og ta den andre kanten og brett over hele deigen så du får 3 lag. Kjevle ut igjen så bredden blir ca 18-20 cm.
    10. Bruk en pizzakutter til å kutte ca. 9-12 strimler. Plukk opp en strimmel, dra litt i den, tvist den fra hver sin side og knyt en vanlig enkel knute. Gjør dette med alle strimlene og legg knutene på et stekebrett.
    11. Dekk bollene til med kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca 40 minutter.
    12. Pensle med pisket egg.
    13. Stek på 200 grader over/undervarme i ca. 15 minutter eller til de er gylne.
    14. Avkjøl litt, men de er best lunkne.