Regnværsboller med vanilje i svingene
Regner det ute? Har du lyst til å være inne og lage noe skikkelig godt? Da er disse knutene med vanilje perfekte! Luftige, store og vanvittig gode boller.
Regner det ute? Har du lyst til å være inne og lage noe skikkelig godt? Da er disse knutene med vanilje perfekte! Luftige, store og vanvittig gode boller.
9-12 stk
Gluten
3 timer
Ingredienser fyll:
- 100 g romtemperert smør
- 2 ss sukker
- 3 ss vaniljesukker
Ingredienser deig:
- 450 g hvetemel
- 50 g sukker
- ½ pakke tørrgjær/fersk gjær
- ½ ts salt
- 1 ts kanel
- 2 ts kardemomme
- 2 dl melk
- 1 stort egg
- 75 g romtemperert smør i terninger
- 1 egg til pensling
Slik gjør du:
- Rør sammen fyllet og sett det til side.
- Ha hvetemel, sukker, tørrgjær/fersk gjær, salt, kanel og kardemomme i en kjøkkenmaskinbolle.
- Varm melk og egg til ca 35-36 grader. Hell melk-/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. (Hvis du synes deigen er litt tørr kan du tilsette noen ss mer melk, men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig siden deigen vil bli smidig når smøret kommer i).
- Når det har gått 10 minutter tilsetter du smør i terninger. Det kan være lurt å dra ned deig fra eltekroken før du tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund får du en smidig og blank deig som slipper bollen.
- Når du har tilsatt alt smøret så skal deigen elte i 10 minutter. De siste 5 minuttene kan du øke hastigheten litt. Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis – ikke skip denne prosessen.
- Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken og bruk henda til å elte deigen litt ekstra så den blir skikkelig smidig. Form deigen til en stram ball.
- Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1 time. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal være dobbelt så står når den er ferdig.
- Hvelv deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk og kjevle ut en stor firkant.
- Smør fyllet utover deigen. Brett deigen inn til midten og ta den andre kanten og brett over hele deigen så du får 3 lag. Kjevle ut igjen så bredden blir ca 18-20 cm.
- Bruk en pizzakutter til å kutte ca. 9-12 strimler. Plukk opp en strimmel, dra litt i den, tvist den fra hver sin side og knyt en vanlig enkel knute. Gjør dette med alle strimlene og legg knutene på et stekebrett.
- Dekk bollene til med kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca 40 minutter.
- Pensle med pisket egg.
- Stek på 200 grader over/undervarme i ca. 15 minutter eller til de er gylne.
- Avkjøl litt, men de er best lunkne.