Klassiske fastelavnsboller med krem og syltetøy
Fastelavn er en dag de aller fleste feirer med gode, saftige boller. Her er tipsene til hvordan du skal få perfekte boller hver eneste gang.
Fastelavn er en dag de aller fleste feirer med gode, saftige boller. Her er tipsene til hvordan du skal få perfekte boller hver eneste gang. Det er noen ting du må følge, som å elte deigen lenge nok, heve deigen og måle opp ingrediensene nøye. Da får du nydelige fastelavnsboller, som blir gode hver eneste gang.
Gluten
vegetar
3 timer
9-12 boller
Ingredienser deig:
- 450 g hvetemel
- 50 g sukker
- 25 g fersk gjær
- 2 ts kardemomme
- 1 ts kanel
- ½ ts salt
- 1 stort egg
- 2 dl melk
- 75 g romtemperert smør i terninger
- 1 egg til pensling
Krem og syltetøy:
- 3 dl kremfløte
- 1 vaniljestang
- 3 ss sukker
- 1 ss bringebærsyltetøy pr bolle
- Melis
Slik gjør du:
- Ha mel, sukker, gjær, salt, kanel og kardemomme i en kjøkkenmaskinbolle. Du kan bare smuldre gjæren i, men pass på å ikke ha saltet oppå gjæren. Salt dreper nemlig gjær. Pisk sammen melk og egg og varm det opp til litt under lunkent, ca. 30 grader.
- Hell melk-/eggblandingen sammen med de tørre ingrediensene og elt med eltekrok i 10 minutter på lav hastighet til deigen slipper bollen. (Hvis du synes deigen er litt tørr kan du tilsette noen ss mer melk, men det skal i utgangspunktet ikke være nødvendig siden deigen vil bli smidig når smøret kommer i.)
- Når det har gått 10 minutter tilsetter du smør i terninger. Det kan være lurt å dra ned deig fra eltekroken før du tilsetter smør slik at alt fordeler seg fint i deigen. Det vil være ganske klissete til å starte med, men når deigen har fått eltet en stund får du en smidig og blank deig som slipper bollen.
- Når du har tilsatt all smøret skal deigen eltes i 15 minutter på hastighet 2. De siste 5 minuttene kan du øke hastigheten litt til hastighet 4 (medium). Det er altså alfa omega at gjærbakst får elte lenge, da får du en god deig! Så pliis – ikke skip denne prosessen.
- Hvelv deigen ut på kjøkkenbenken og bruk hendene til å kna deigen litt ekstra så den blir smidig. Form deigen til en stram ball.
- Smør en bolle med litt olje og ha deigen i. Dekk med plastfolie og la den heve til dobbel størrelse. Det tar ca. 1-1,5 time. Sett gjerne bollen på et lunt sted, da tar heveprosessen litt kortere tid. Det er vanskelig å si eksakt hevetid siden det kommer an på hvor varmt det er hjemme hos deg. Det viktigste er at deigen skal ha blitt dobbelt så stor når den er ferdig. Hvelv deigen ut på en lettmelet kjøkkenbenk, kna deigen noen ganger og del den i 9 emner på ca. 90 g hver.
- Plasser bollene på et stekebrett med bakepapir. Sett dem litt tett med ca. 4-5 cm mellomrom slik at de vokser inn i hverandre. Dekk med plastfolie eller fuktig kjøkkenhåndkle og la dem etterheve i ca. 30-45 minutter.
- Pensle bollene med egg og stek dem på 190 grader varmluft, eller 200 grader over/undervarme i ca. 14-15 minutter. Ikke overstek bollene, da blir de bare tørre.
- Pisk sammen kremfløte, frø fra vaniljestangen og sukker til en stiv krem, men ikke overpisk så kremen skiller seg.
- Skjær hver bolle i to og smør et godt lag med syltetøy på hver bunn.
- Fordel kremen mellom bollene og dryss med melis