6 fantastiske boller til fastelavn

    Fastelavn betyr boller. Og dette må vi vel si er kremen av boller – bokstavelig talt! Her er både de klassiske bollene, og noen mer kreative varianter.

    6 fantastiske boller til fastelavn

    Visste du at fastelavn betyr «kvelden før fasten» og tidligere også ble kalt fleskesøndag? Kanskje et passende navn ettersom fastelavnsboller ikke akkurat er mager kost, men akk –  så gode de er!

    Det deilige fyllet bestemmer du selv, her er fem fristende forslag. 👇 Grunnoppskriften til bollene og krempisketips finner du nederst i saken. 👇

     

    1. Fastelavnsboller med bringebærkrem


    SØTT OG SYNDIG: Nuvel, det eneste syndige her er vel å la være å forsyne seg!

    Bland kremen med rørte bringebær så blir den rosa og lekker, og ikke minst veldig god. Strø over melis og pynt gjerne med et bringebær på toppen av fastelavnsbollene. 

     

    2. Fastelavnsboller med sjokoladekrem


    FOR SJOKOLADEELSKEREN: Det er mange som går i spinn av sjokolade. For ikke å snakke om sjokoladekrem.

    Denne sjokoladekremen bør du begynne å lage dagen før bollene skal serveres.

    Ingredienser:
    100 g kokesjokolade (mørk eller lys)
    5 dl kremfløte
    2 ss sukker

    Slik gjør du:  

    1. Hakk opp 100 g sjokolade og legg i en bolle, kok opp halvparten av fløten og hell den over sjokoladen sammen med sukkeret.

    2. Rør rundt slik at all sjokoladen smelter. Visp inn resten av fløten, og la blandingen stå i kjøleskapet til dagen etter, siden fløten må være helt avkjølt før den piskes til krem. 

    3. Før servering pisker du sjokoladeblandingen til luftig krem. Strø over litt kakao- eller sjokoladepulver før servering.

     

    3. Skolebolle à la fastelavn


    GENIALT: Alle ingrediensene til skolebolle i fastelavnsdrakt!

    Glad i skoleboller? Da vil du elske disse fastelavnsbollene. Istedenfor krem kan du nemlig bruke vaniljekrem. Del bollene i to, fyll med vaniljekrem og pynt lokket med melis og kokosstrø.

    LES OGSÅ: Slik har du aldri brukt vaffeljernet!

     

    4. Fastelavnsboller med farget melis og innbakt vaniljekrem


    FARGEBOMBER: Ikke de høyeste bollene, men de mest fargerike! 

    Ikke alle liker pisket krem, men nesten alle elsker melis, og for å komme i feststemning kan du jo tilsette litt farge i melisen med konditorfarge. Pynt med barnas favorittstrø så blir du garantert populær.

    Disse bollene kan også fylles med vaniljekrem før steking, slik at de gir en smakfull overraskelse når de spises. 

     

    5. Fastelavnsboller med is og sjokoladesaus


    RENNENDE VIDUNDER: For dem som ikke elsker krem, kan kanskje is være tingen?

    Det er jo bare kreativiteten som setter grenser, så hvorfor ikke fylle fastelavnsbollene med is? Hell over deilig sjokoladesaus før servering. Spises helst med skje! 🥄

    LES OGSÅ: Piff opp kakemiksen!  🍰

     

    6. Fastelavnsboller med krem og syltetøy


    ORIGINALEN: I tilfelle du hadde glemt det!

    De klassiske fastelavnsbollene slik vi er vant til å se dem, med deilig krem og syltetøy. Ikke noe i veien for å gjøre tradisjonelt.

    Pisk 3 dl kremfløte med 2 ss melis. Del bollene i to og smør på et lag med bringebærsyltetøy før du legger et lag med krem. Dryss over litt melis til slutt... mmm farlig godt!

    LES OGSÅ: Slik får du de tradisjonelle fastelavnsbollene helt perfekte

     

    Grunnoppskrift til fastelavnsboller:

    Til ca. 24 mellomstore boller trenger du: 
    150 g smør
    6 dl melk
    50 g gjær
    1 kg hvetemel
    1,5 dl sukker
    2 ts kardemomme

    Slik gjør du: 

    1. Smelt smøret, tilsett melken og rør gjæren ut i den lunkne blandingen. Ha alt det tørre i en bakebolle og tilsett melkeblandingen.

    2. Elt deigen med en kjøkkenmaskin, eller for hånd hvis du vil ha en liten treningsøkt. Tilsett eventuelt mer mel underveis, slik at deigen slipper bollen. Bruker du en kjøkkenmaskin skal deigen eltes i ca. 10 minutter. Elter du for hånd bør du doble eltetiden.

    3. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve i cirka 40 minutter, eller til den er dobbelt så stor.

    4. Del bolledeigen i 24 like store emner og trill ut bollene. Hvis du skal fylle noe inni dem, må det gjøres nå. Sett bollene på et stekebrett, dekk dem til med et kjøkkenhåndkle og la dem heve i en halvtime.

    5. Pensle bollene med egg eller melk og stek dem midt i ovnen ved 200 ˚C i ca. 5-10 minutter, følg med underveis.

    6. Avkjøl bollene på rist før du pynter dem med melis eller fyller dem med krem.

     

    Kremboller bør du kanskje ikke spise veldig ofte, men her er er sunne vafler du kan spise hver dag!

     

     Tips til perfekt krem:


    KREMJOBB: Det gjelder å gjøre den riktig!

    Krem skal være luftig, glatt og silkemyk. Slik pisker du den perfekt:

    Ingredienser:
    3 dl kremfløte
    2 ss melis eller sukker

    Slik gjør du: 

    👩‍🍳  Bruk gjerne melis istedenfor for sukker, da får kremen litt bedre hold.

    👩‍🍳 Sørg for at kremfløten og bakebollen er avkjølt, ellers kan du få utfordringer med å få kremen luftig.

    👩‍🍳 Bruk en håndmikser eller kjøkkenmaskin, eller en ballongvisp hvis du vil piske for hånd.

    👩‍🍳 Ikke pisk mer fløte av gangen enn at toppen av vispen er over fløten, slik at nok luft blir blandet inn i kremen.

    👩‍🍳 Pisk med jevn hastighet, og tilsett melisen eller sukkeret underveis.

    👩‍🍳 Kremen er ferdig vispet når den er lett og luftig, og vispen setter tydelige spor i kremen.

    👩‍🍳 Hvis kremen blir kornete og gulner i fargen har du dessverre pisket for lenge – pisker du mer nå blir det smør. Har uhellet allerede skjedd, kan du prøve å redde kremen ved forsiktig å røre inn litt kremfløte.

    👩‍🍳 Krem faller fort sammen hvis den blir stående lenge i bakebollen, du bør derfor piske den rett før den skal serveres. Den bør ikke fryses, så legg heller fastelavnsbollene du har til overs i fryseren før du har tatt på krem.