Slik velger du riktige hodetelefoner til barn
Det er slett ikke likegyldig hva slags hodetelefoner de små bruker.
Musikk, filmer, apper - dette er blitt en del av hverdagen også for barna våre. De små koser seg med underholdningen, og lærerikt er det gjerne også.
Men det er ikke alltid vi voksne synes det er topp å høre de samme barneprogrammene og sangene om og om igjen. Da er hodetelefoner en god løsning.
En god løsning er derimot IKKE å la barna låne dine egne hodetelefoner. Barn skal ha hodetelefoner beregnet på små ører som er ekstra følsomme for høy lyd og ekstra utsatt for hørselskader senere i livet.
Kanskje barna ønsker seg hodetelefoner i bursdagspresang eller det står på ønskelisten til jul? Her får du gode tips til hva du bør tenke hvis du skal investere i gode hodetelefoner til barn.
Hodetelefoner med lydkontroll
– Det viktigste å tenke på når man skal kjøpe hodetelefoner til barn, er sikkerheten, sier Espen Devig Andreassen som er audiograf i GN ReSound Norge, produsent av høreapparater og andre hørselsløsninger.
– Hodesettene bør ha en innebygget volumbegrensning som gjør at lyden ikke blir for høy, mener audiografen.
– Andre elementer er passform, man må finne et hodesett som sitter godt og er komfortabelt på ørene til barna. Tetter hodesettet godt, vil mindre lyd fra omgivelsene lekke inn og barna trenger ikke å øke styrken for å kompensere for høyere lyd rundt seg.
Det er lurt å snakke med barna om lyd og viktigheten av å ikke spille for høyt.
– Ta også pauser. Ikke spill for lenge av gangen, råder Andreassen.
Hva som er for lenge, strides ekspertene om. WHO (Verdens Helseorganisasjon) anbefaler et tak på èn time per dag, andre sier to.
Hodetelefoner bedre enn ørepropper
Det er vanlig at hodetelefoner og ørepropper til barn har en innebygget volumbegrensning på 85 decibel. Høyere lydnivå enn dette kan gi hørselskader i det lange løp. Sjekk derfor at det du kjøper, har dette innebygget.
Til sammenlikning kan vi si at 60 decibel er lydnivået på vanlig samtale, mens smertegrensen går på 125 decibel.
Eksperter hevder at det er tryggere med hodetelefoner enn ørepropper til små barn, siden ørepropper gjør at lydkilden vil befinne seg nærmere de sårbare indre delene av øret, som trommehinnen.
Stadig flere unge får hørselsskader, og man regner med at en av årsakene er langvarig bruk av mp3-spillere og ipod.
Det som er helt sikkert, er at hørselsskader stort sett er lettere å forebygge enn å reparere!
(Kilder: Hørselhemmedes Landsforbund, hni.no, pcadvisor.co.uk)