Trygg trening i høstmørket

    Å trene ute i frisk høstluft er en skikkelig energi-boost. Sjekk hvordan du kan trene helt trygt i mørket.

    Selv om timene med dagslys stadig blir færre er det ingen grunn til å legge joggeskoene på hylla. Med en god hodelykt og funksjonelle treningsklær kan du fortsette å løpe langs skogs- og grusstier uten belysning. Med riktig bruk av refleks kan du også løpe trygt i områder med trafikk. Mange sverger til utendørstrening helt til snøen og sprengkulda kommer. Trening i frisk og kjølig høstluft er nemlig en skikkelig energi-boost.

     

    Livsfarlig uten refleks

    Ved trening ute i områder med trafikk er det viktig at du gjør deg godt synlig. Husk at selv om du ser bilen, er det ikke sikkert bilisten ser deg. Visste du at refleks gjør deg synlig for en bilist allerede fra 140 meter, når bilen bruker vanlige nærlys? Uten refleks er du først synlig på cirka 25 meters avstand. Det gir bilisten kun to sekunder til å bli oppmerksom på deg.

     

      

    Gatebelysning er falsk trygghet

    Mange tror de ikke trenger refleks når de går eller jogger langs veier med gatelys, men gatebelysning skaper faktisk en falsk trygghet. Faktisk skjer de aller fleste fotgjengerulykker i byene. I høstmørket kan fuktig veibane, regn, tåke, reklameskilt, lys fra butikkvinduer og lys fra andre kjøretøy gjøre fotgjengere nærmest usynlige. 

    – Det er knapt noen gater i Norge som har så god belysning at en ikke trenger refleks. Og det hender jo påkjørsler i gangfelt i Norge. Dette skjer både der det finnes gatelys, og der det er helt mørkt. Folk blir ofte overrasket over hvor usynlige fotgjengere kan være, selv på opplyste steder, forklarer Hélène A. Formo, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

     

     

    Nordmenn slurver

    Til tross for at vi i Norge har en lang mørkesesong viser Trygg Trafikks undersøkelser at nordmenn er ganske dårlige refleksbrukere. Rundt 50 prosent oppgir at de ofte bruker refleks, men tellinger viser at det kun er cirka 30 prosent som faktisk gjør det. 

    Tall fra Statistisk sentralbyrå viser også at kun fem prosent av alle fotgjengere som blir påkjørt og skadet har hatt refleks. Dermed kunne mange av disse ulykkene vært unngått. Refleks er derfor en billig livsforsikring når du løper ute.

     

    Mange trener med ubrukelige reflekser

    Enkelte undersøkelser antyder at mosjonister som gruppe faktisk er flinkere til å bruke refleks enn den øvrige befolkningen, og kun åtte prosent av dem som jogger ute oppgir at de ikke bruker noen form for refleks. 23 prosent oppgir at de trener med klær som har reflekser sydd inn i tøyet. Men selv om vi er flinkere til å bruke refleks når vi trener, løpe mange sannsynligvis rundt med ubrukelige reflekser. 

    Godkjente refleksvester skal tåle å bli vasket cirka 25 ganger før kvaliteten svekkes, men reflekser på klær er ikke nødvendigvis av samme kvalitet som godkjente vester. Formo advarer mot å stole blindt på at reflekser som er sydd inn i treningstøyet har like god kvalitet som en refleksvest. 

     

     

    – Det er bra med reflekser på treningstøy, men vester gir best synlighet fordi hele vesten er i refleksmateriale. Hvor god refleksen er kan være vanskelig å vite uten å teste den. Ta med plagget inn på et mørkt rom og lys på det med lommelykt. Hold lykta ved siden av hodet, på høyde med øynene. Da ser du best refleksjonen som kastes tilbake og om lyset er sterkt eller svakt, sier Formo. 

    Sammenligner du ulike produkter vil du fort se at det er stor forskjell på for eksempel en gammel og ny refleksvest.

    – Hvis en refleksvest brukes jevnlig, og dermed vaskes jevnlig, bør den byttes ut etter ett år, råder Hélène A. Formo, kommunikasjonsrådgiver i Trygg Trafikk.

     

     

    Godt å ha for trening i høstmørket:

     

    • I tillegg til refleksvest kan det være smart å investere i en hodelykt til utetrening i høstsesongen.

    • Pannebånd, luer og hansker med refleks kan også være praktisk.

    • Skalljakker med refleksbånd, som er vindtette foran og bak, hjelper til å holde deg tørr og varm.

    • Regner det mye kan en vannavvisende jakke også være greit å ha.

    • Mot overgangen til vinter kan det bli nødvendig med flere lag på overkroppen. Da kan en lett superundertøy-trøye være god å ha innerst.

    • Utover høsten vil også noen litt kraftigere og varmere joggesko komme til god nytte.

     

    Kilde: tryggtrafikk.no, Codan Forsikring/YouGov,