For garantert levering før julaften, bruk klikk og hent og få hentemelding innen to timer.

    Velger riktig el-sykkel

    Sport eller transport? Ja takk, begge deler? Her er hjelp til å finne el-sykkelen som passer nettopp DINE behov.

    Velger riktig el-sykkel

    Det er både miljøvennlig, praktisk og mye billigere enn en bil nummer 2. De siste årene har sportsbutikkene meldt om en dobling av el-sykkelsalget!

    Med på kjøpet får du både mosjon og frisk luft – året rundt, om du vil. Stadig flere går nemlig til innkjøp av piggdekk, og bruker sykkelen også om vinteren.

    Trening eller bytur?

    Du kan velge mellom mange forskjellige typer el-sykkel, til mange forskjellige priser.

    Skal du kjøpe en rimelig sykkel eller gå for en dyr variant? El-sykkel eller hybrid? Plass til barn og handlevarer? Skal du sykle i byen eller i ulendt trening?

     – Ulike typer sykler tilfredsstiller ulike typer behov, sier Mats Mikael Larsen, fagpolitisk rådgiver i Syklistenes Landsforening.

     – En el-sykkel er fin for folk som ikke ønsker å bli svett, men likevel få en viss mosjon og oppleve gleden ved sykling. El-sykkelen egner seg fint til å frakte barn, siden dette kan være tungt i oppoverbakkene med en vanlig sykkel, sier Larsen og tillegger:

    – Varesykler/fraktsykler med kasse foran eller bak, er kjempefine hvis du skal frakte barn eller varer.

    Hybridsykkel

     

    En hybridsykkel er derimot bedre egnet for trening og turer, sykling på landevei eller i terreng:

    – Hybridsykkelen er en blanding av terrengsykkel og landeveissykkel, sier Larsen.

    – Den har flatt styre og gjerne noe kraftigere ramme som på en terrengsykkel, men den har hjul med samme diameter som på en landeveissykkel – og gjerne relativt smale dekk.

    En hybridsykkel skal altså fungere fint både på grusvei og asfalt, mens en landeveissykkel i hovedsak er laget for asfalt. Terrengsykkel er først helt nødvendig dersom du skal sykle på sti i skogen, men du kan selvsagt bruke den andre steder også.

    Trening er mulig på alle typer sykler, selv bysykler, men opplevelsen blir gjerne langt bedre hvis sykkelen er laget for trening.

    Rimelig eller dyr el-sykkel?

    – Det er alltid en risiko å velge den rimeligste sykkelen, sier Mats Mikael Larsen.

    – Gjør du det, bør du ha lest i en test at den har tilfredsstillende kvalitet og funksjon. Billige sykler er som regel ikke like attraktive å stjele, men en ny sykkel vil nok alltid kunne omsettes uavhengig av butikkpris. God lås er viktig.

    – Det er mulig å få tak i sykler til over 100 000 kr, men dette er sjelden nødvendig for folk flest.

    Hybridsykkel i by

    Det kan imidlertid være lurt å gjøre en skikkelig investering når du først skal kjøpe el-sykkel. Vurder hvor mye du skal bruke sykkelen, hva du skal bruke den til og eventuelt hvilke behov du har.

    Sammenlignet med andre kjøretøy vil el-sykkel være en billig investering. Mange kommer langt med 10–15 000 kr.

    Prisen har litt å si for sykkelens levetid, men dette gjelder i all hovedsak for de billigste syklene. Der vil gjerne kulelagre og andre bevegelige deler gå fortere i stykker. Men ellers er vask og vedlikehold det som avgjør sykkelens levetid.