7 hårføner-tabber du vil unngå
Flatt hår, slitt hår, brusete hår – til tross for at du føner, pleier og styler. Frisøren forteller deg hvorfor det sannsynligvis går galt.
Visste du at føning er den varmestylingen som sliter minst på håret? Men bare om du gjør det riktig. Disse 7 tabbene – som veldig mange gjør – gir både et dårligere resultat, og skader håret mer enn nødvendig.
Lene Haug er frisør og grunnlegger av Clou Frisør, og hun peker ut de vanligste tabbene for oss:
1. Du føner håret når det er for vått
Om du føner et klissvått hår tar det ikke bare evigheter å få det tørt, det sliter også mer på håret. Derfor anbefaler frisøren å klemme mest mulig vann ut av håret med et håndkle først.
– Når du tror du har klemt ut alt du klarer, kan du godt børste igjennom det, og så klemme igjennom det en gang til. Klem gjerne også en ekstra gang etter å ha tatt i stylingprodukter, for å få bort det overflødige.
Grunnen til at du bør klemme og ikke gni med håndkleet, er at mye friksjon kan skade hårstråene, som er mer ømfintlige når de er våte.
TIPS: Ta sminke og frokost for føningen om morgenen. Da får håret mer tid til å lufttørke først.
2. Du holder hodet opp-ned
VOLUM: Men – hva er galt med dette, da? Det mest kjente volumtrikset i boka?! Vel, det fins bedre triks, viser det seg ...
Dette velkjente volumtrikset er ikke nødvendigvis feil. Men om du plages av frizz og småhår, er dette ikke riktig fønteknikk for deg. Opp-ned-føning får nemlig alle småhårene til å stå ut og opp.
Dessuten vil du ikke få den samme blankheten og inntrykket av sunt hår, som om du føner håret ovenfra og ned.
– Om du vil ha volum uten så mye småhår, kan du heller løfte håret 90 grader ut fra hodebunnen med hendene og føne ned i røttene ovenfra, råder Skaug.
Om du har tatt av munnstykket på føneren, er det også på tide å setter det på igjen.
– Munnstykket brukes til å konsentrere og kontrollere luftstrømmen, forklarer frisøren.
Slik kan du stille luften slik at den går langs hårstråene, og lukker skjellagene samtidig. Går luften i alle retninger rundt håret, vil det få skjellagene til å sprike, og da blir håret matt og frizzy.
3. Du bruker ikke varmebeskyttelse
BESKYTT HÅRET: Varmebeskyttelse kommer i mange varianter, for eksempel spray, skum og serum.
Føning trenger som sagt ikke å være så skadelig for håret, men det forutsetter at du påfører et varmebeskyttende produkt først. Gjør du ikke det, ber du om å få tørt, livløst og skadet hår.
Et stylingprodukt med varmebeskyttelse vil ikke bare holde håret ditt sunt, det gjør også håret lettere å style og gir hold til frisyren. Så hvorfor ikke bare bruke det hver gang heretter?
4. Du føner ikke håret helt tørt
IKKE GI DEG HALVVEIS!: Å tørke langt hår tar tid, men hold ut til du er i mål, ellers kan det være forgjeves ...
Å føne en lang, tykk manke kan være en langdryg affære. Sliten i armene blir du også.
Men om meningen er å få volum eller en spesiell form, er det ikke noen vits med mindre du holder på til det er ordentlig tørt. Da vil nemlig ikke formen sette seg i håret, og det vil være like flatt igjen etter fem minutter.
5. Du bruker en dårlig hårføner
Om du ønsker å ta vare på håret ditt, kan det være lurt å bytte ut en gammel føner med en ny.
– Noen av de gamle glødetråd-fønerene steker håret og tørker det ut mer enn nødvendig. Men nå finnes det mange bra fønere med ioner som damper håret i stedet, opplyser Skaug.
– Så om du ikke vil ha frizzy hår, er det bedre å bruke en dampføner.
6. Du holder ikke føneren lenge nok
Du har kanskje hørt om at du ikke skal holde føneren i ro på samme sted, fordi at du kan svi håret. Men dette er en sannhet med modifikasjoner, i hvert fall om du prøver å lage en form på håret.
– Det som gjør en føning perfekt, er faktisk å ha litt god tålmodighet og tørre å holde føneren litt lenge slik at du får låst hårstråene i en form, forklarer Skaug, som har stylet hår til utallige moteserier, catwalk-visninger og magasincovere.
7. Du bruker feil temperatur
NÅR SKAL DU BRUKE KALD LUFT?: Mange fønere har muligheter for å blåse kaldt, og det er for å «låse» frisyren til slutt.
Kald luft brukes ikke til å tørke håret, med mindre du har evigheter med tid.
– Varme er nødvendig for å få tørke håret raskt, og også for å forme det, forklarer Skaug.
Kaldluft er egentlig bare for å låse en form, eller gjøre håret blankt.
– Bruk masse kald luft mot slutten av føningen, etter at håret er tørt. Da får du lagt ned småhår, låser håret så frisyren blir mer holdbar, pluss at håret blir blankere fordi skjellagene lukkes så hårstråene får en glattere overflate.
LES OGSÅ: Klipp barna selv med hårklipper
Slik føner du håret med rundbørste
FESTHÅRET: Når du skal på fest, blir det ekstra viktig med volum og glans. Greit når frisøren gjør det, men så var det å få det til selv, da ...
Den beste måten å gi håret både volum og glans, er å føne det med en rundbørste. Dette er en spesiell teknikk som du kanskje må øve litt på for å få til, men når du først har lært det har du hemmeligheten til lekkert, glamorøst Hollywood-hår.
Til dette trenger du en god hårføner med munnstykke, og en stor, rund hårbørste.
-
Føn håret til det er 80-90% tørt, ta volumprodukt i røttene og gre godt gjennom det. Samle alt håret på toppen av hodet, snurr det opp i en knute og fest den med en hårklype.
-
Del av en hårremse langs det nederste hårfestet, og sett også bort alt håret over med en klype.
-
Legg rundbørsten under en hårdel, og dra den langsomt nedover håret, samtidig som du «følger etter» med føneren på oversiden av håret. Husk at luftstrålen hele tida skal peke ned langs håret. Når du kommer til enden av håret, kan du godt krølle den litt med hårbørsten, det gir et fint fall.
-
Gjør det samme med hele det løse håret, til alt er tørt. Så tar du ut en ny remse over, og jobber deg oppover.
-
Håret på toppen skal fønes i passéer på linje med panna. Løft håret rett opp med rundbørsten når du føner det, og vær nøye med å føne godt i røttene.
-
Avslutt med en hårspray for å gi ekstra hold til frisyren.
Kilder: klikk.no