Vedlikehold av redningsvester
Vurderer du å kjøpe deg en oppblåsbar redningsvest for å være trygg på sjøen? Da bør du lese dette først!
Mange som kjøper flyteplagg går for den nye typen oppblåsbare redningsvester som automatisk blåser seg opp om du faller i vannet, også kalt pølsevest. Men visste du at den krever jevnlig vedlikehold for å holde hodet ditt over vannet?
Om svaret er nei, er du i selskap med 9 av 10 eiere av slike vester. «Livsfarlig mangel på kunnskap», sier Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap.
Oppblåsbare redningsvester er blitt veldig populære de siste årene, fordi de er lette, behagelige, og dekker såpass lite av huden at du har et større areale du kan bli brun på.
Men for å være sikker på at den faktisk blåser seg opp i kontakt med vann, er det veldig viktig at de blir vedlikeholdt riktig og kontrollert ved jevne mellomrom.
Tradisjonelle redningsvester trenger også noe vedlikehold, men langt fra så mye som den oppblåsbare typen. Disse består nemlig av enkeltdeler som må skiftes ut jevnlig for at vesten skal virke som den skal.
– Oppblåsbare vester krever årlig vedlikehold, sier Redningsselskapets Prosjektleder i kurs og opplæring, Torgeir Nergaard Berg.
– Cellulosetablett, CO2-patron og lunge må sjekkes. Fremgangsmåten står skrevet i bruksanvisningen til hver enkelt vest. Vi har også lagt ut en instruksjonsvideo på siden sjekkvesten.no, som viser hvordan det gjøres.
Redningsselskapet anbefaler oppblåsbare vester med inspeksjonsvindu, hvor du kan sjekke om cellulosetabletten og CO2-patronen er i orden.
– Dette vinduet gjør det enkelt å sjekke om vesten er intakt før bruk, forklarer Nergaard Berg. Har du en oppblåsbar vest uten inspeksjonsvindu, må vesten åpnes dersom du skal være helt sikker på at CO2-patron og cellulosetablett er intakt.
FOTO: Scanpix
Manglende vedlikehold kan få fatale konsekvenser
Med en pølsevest er du helt avhengig av at de automatiske funksjonene virker som de skal, og aller viktigst er selvsagt dette når det kommer til barna.
Da «TV 2 hjelper deg» testet oppblåsbare redningsvester for barn i samarbeid med Redningsselskapet, deaktiverte de automatikken i noen av vestene for å se hva som skjer om automatikken svikter.
Det viste seg at selv om det skal være mulig å blåse opp vesten manuelt, var det ingen av barna i testen som klarte det.
LES OGSÅ: Slik gjør du helgen til en deilig miniferie!
Men en tradisjonell redningsvest trenger også vedlikehold:
– Alle typer redningsvester og flytevester trenger vedlikehold, forteller Nergaard Berg. Etter bruk i saltvann må de skylles i ferskvann. Du bør også ta en årlig sjekk på sømmer, stropper og spenner, og sjekke at flyteelementene ser ok ut. Om du er i tvil, er du velkommen til å oppsøke et av Redningsselskapets kontorer, eller en forhandler.
Riktig oppbevaring er også viktig. Nergaard Berg råder oss til å oppbevare redningsvestene tørt når de ikke er i bruk. Dette er for å unngå jordslag og mugg, og forhindre at cellulosetabletten i en oppblåsbar vest blir fuktig. Da kan vesten nemlig blåse seg opp.
– En redningsvest kan ha en levetid på inntil 10 år ved normal bruk, dersom de vedlikeholdes godt. Redningsselskapet anbefaler at flyteplagg som er eldre enn 10 år erstattes med nye.
Sjekkliste for kontroll av oppblåsbar redningsvest:
Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap har følgende metode for å sjekke oppblåsbare redningsvester:
-
GASSPATRON/ CO2-PATRON: Skru løs gasspatronen og sjekk at den er hel og uten skader. Hvis du har en presis kjøkkenvekt, kan du veie patronen og kontrollere at den veier like mye som er angitt på patronen. Hvis alt er i orden, skru patronen godt til igjen. Det er en god vane å sjekke at patronen sitter godt hver gang man bruker vesten.
-
UTLØSERTABLETT/ CELLULOSETABLETT: Sjekk at utløsertabletten ikke er ødelagt, utløpt på dato eller har vært utsatt for fukt. Hvor ofte man må skifte tablett varierer mellom ulike vester – følg instruksjonene som følger med produktet. Produsenter anbefaler som regel å skifte tabletten årlig.
-
AT VESTEN ER TETT: Åpne trekket og sjekk at den oppblåsbare vesten er uskadet og holder på luft i 24 timer. Det gjør du ved å åpne trekket og pumpe opp vesten, for eksempel ved bruk av en sykkelpumpe. Pass på å ikke skade ventilen på munnstykket. OBS: Ikke blås opp vesten med egen pust. Dette vil gi fukt inni vesten. Dersom vesten holder på luft i 24 timer, kan du tømme vesten fullstendig for luft igjen og brette den sammen inn i trekket. Følg leverandørens instruksjon.
-
Når du har gjennomført testen, skriver du ned dato for utført kontroll på vesten eller i serviceheftet – og da er vesten klar for båtsesongen.
(Kilder: Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, sikkerhverdag.no, dsb.no, tv2.no)