Hvor ofte bør du vaske hjemme?

    Nei, det er faktisk ikke nødvendig å våtmoppe stuen og soverommet hver uke. Se her hva som egentlig er viktig å vaske og når.

    Hvor ofte bør du vaske hjemme?

    Igjen er det tid for lørdagsvasken hjemme, og akk en gang blir du fortvilt over hvor skittent det har blitt på bare en uke. Hvordan kan dette unngås? Holder det å støvsuge, eller må man bruke såpe og vann? Og hvor ofte trenger man egentlig å vaske hjemme? 

    Rengjøringsekspert i PlussTid, Malin Skaar, er ekspert på effektiv rengjøring. Her deler hun sine beste tips til et rent hjem året rundt.

    – Nøyaktig hvor ofte enhver husstand trenger å vaske hjemme, er vanskelig å si. Det kommer an på hvor mange det er i familien, og om man for eksempel vasker litt innimellom der det trengs. Stort sett tror jeg mange gjør akkurat det – vasker der man ser behovet, sier Skaar.

     

     

    Vaske rom for rom

    Hvis du hele tiden vasker litt her og der når du ser at det trengs, unngår du å måtte sette av en hel dag til storrengjøring. Likevel er det ikke alle som får tid til det, og det finnes noen tommelfingerregler for hvor ofte du minimum bør finne frem vaskeutstyret.

    – Man bør i hvert fall vaske bad og wc en gang i uken. Det samme gjelder soverom og gang, men her er det oftest nok å gå over med støvsuger ellet tørrmopp, anbefaler Skaar. 

    Sjekk her hvilken rekkefølge du egentlig skal vaske doen i.

    – Kjøkkenet bør holdes rent og vedlike hele tiden for å sikre at matlagingen blir hygienisk. Her bør du vaske etter hver gang du har laget mat.

     

     

    Vaske etter sesong

    Men bør man vaske etter sesong? Ja, mener Skaar.

    – På vinteren florerer det ofte mer sykdom og forkjølelse enn på sommeren. Derfor er det noen områder man bør være ekstra obs på, som for eksempel dørhåndtak, fjernkontroll, toalett og håndklær. Vask disse regelmessig, gjerne med desinfeksjonsmiddel, råder hun. 

    På sommeren gjelder det derimot å ta mer hensyn til allergikere.

    – Da bør du tørrmoppe ekstra for å bli kvitt pollen, sier Skaar. 

     

    Støvsuging eller våtmopp?

    Noen steder holder det altså å støvsuge eller å tørrmoppe, mens man andre steder må gå mer drastisk til verks med såpe og vann. 

    – I stor grad holder det å benytte seg av såkalt tørre metoder for rengjøring av hjemmet. Med en støvsuger får du støvsuget møbler, tepper og gulv. For å tørke av gulv, tak og vegger holder det ofte med en tørrmopp. I stue og soverom holder det stort sett å tørrmoppe eller støvsuge, sier Skaar.

    I rom som gang, bad og kjøkken holder det derimot ikke med kun tørre rengjøringsmetoder. Her er det som regel skitt og smuss som krever vask med såpe og vann. 

     

    Tørt med tørt

    Skaar har en god huskeregel:

    – Tørk alltid tørt med tørt, og vått med vått. For eksempel skal smuler og støv tørkes med tørr klut, mens fuktige baderomsgulv og kjøkkengulv med fett-os og matsøl skal tørkes med en fuktig klut og rengjøringsmiddel, sier hun. 

    Og hvis du har barn, ikke glem lekene. De trenger nemlig jevnlig rengjøring.

    – Sett barna i sving med å vaske egne leker. Noe kan vaskes i vaskemaskin eller oppvaskmaskin, og annet kan tørkes av med en fuktig klut. Sistnevnte kan barna hjelpe til med, sier Skaar. 

     

    Så ofte bør det vaskes

    • Soverom: Gulvet bør støvsuges eller tørrmoppes en gang i uken, og sengen bør skiftes på annenhver uke. 

    • Bad: Bør vaskes med såpe og vann minimum en gang i uken. 

    • Stue: Støvsug eller tørrmopp en gang i uken. 

    • Kjøkken: Her bør det vaskes med såpe og vann nærmest annenhver dag for å sikre god hygiene i matlagingen.

      

     

    5 tips til effektiv vasking

    1. Vask ovenfra og ned. Avslutt alltid med gulvet, der alt smusset faller ned. 

    2. La noen ting rengjøre seg selv mens du vasker. Sett for eksempel på rens av oppvaskmaskin og vaskemaskin, spray ovnrens i ovnen og heng ut dyner til lufting.

    3. Ha en plan for hvor du skal gjøre det lille ekstra hver gang du vasker. Hvis du for eksempel får unnagjort rydding i noen skuffer underveis, vil du slippe behovet for en storrengjøring som tar lang tid. Litt rydding og rengjøring her og der hjelper i massevis.

    4. Tørk tørt med tørt og vått med vått.

    5. Ha fokus på allergi når du vasker på sommeren, og influensa på vinteren.