Spar tid, strøm og penger på klesvasken

    Unngå vanlige feil på vaskerommet og spar både miljøet og lommeboken.

    Spar tid, strøm og penger på klesvasken

    – De aller fleste av oss vasker klærne våre for ofte. Venter du til tøyet er svett eller skittent, bevarer du plaggene lenger. I tillegg sparer du strøm og slipper ut mindre mikroplast. Da gjør du også miljøet en tjeneste.

    Det sier Ingun Grimstad Klepp, forskningsleder ved Statens institutt for forbruksforskning. Hun har skrevet boken «Lettstelt», hvor hun forklarer hvordan du enkelt kan komme unna med mindre klesvask – og hva du vil oppnå med det.

    – Ikke vask rene klær

    Kjenner du deg igjen? Du går i skytteltrafikk mellom vaskemaskin og tørkestativ, tørketrommel og klesskap, uten å noen gang se bunnen av skittentøykurven. Mellom sokker som aldri finner sin make, eller noen gang rekker å havne i en skuff.

    Hvis du i tillegg tenker på at du faktisk betaler for moroa på vaskerommet, frister det kanskje å gjøre litt mindre av akkurat det?

    Det kan du veldig godt, og med verdens beste samvittighet, ifølge Grimstad Klepp.

    – Det er fort gjort å slenge tøy i skittentøykurven når vi rydder, uten å sjekke om klærne virkelig er skitne eller flekkete. Det er mye tid og penger å spare på å bruke rene klær om igjen, mener hun.

    Spar penger på klesvasken

     

    Lavere temperaturer

    – Slutt å vaske rene klær, og stapp maskinen full når du først setter den på. Vask tøyet skånsomt, på lavere temperaturer. Når du vasker på mindre varme, minsker du dessuten mengden mikroplast som klærne slipper fra seg i vask, forklarer forskeren.

    Vann som skal varmes opp bruker energi. Det koster, selv i Norge hvor strømprisen jevnt over er lav. Færre vasker og lavere temperatur reduserer strømforbruket. Og det er ikke temperaturen som avgjør hvor rene klærne blir, understreker Grimstad Klepp.

    – Flekker fjerner du enklest som flekker, og ikke i vask. Noen går lettere av i kaldt vann, og andre i varmere vann, sier hun.

    Nøkkelen er altså å ta flekken før du hiver plagget i maskinen.

    Tørketrommelen er verstingen

    Energirådgiver Trond Paasche i Enova bekrefter at det er penger å spare på å velge lavere temperatur på vaskemaskinen.

    – En ny vaskemaskin har normalt et energibruk på 0,5 kWh for en 40-gradersvask og dobbelt så mye, altså 1 kWh, for en vask på 60 grader. Vasker du på 90 grader, bruker maskinen omlag 1,8 kilowatt i timen, sier Paasche.

    Skal du virkelig spare strøm, er hans anbefaling imidlertid å droppe trommelen.

    – Tørketrommelen bruker tre til seks ganger så mye strøm som vaskemaskinen på en 40-gradersvask. Det vil si mellom 1,5 og 3 kWh per tørk, avhengig av type tørketrommel og hvor tørt tøyet blir. Om du kutter tre runder med tørketrommelen i uka, reduserer du strømforbruket med 250 - 500 kWh per år. Derfor er det lurt å henge opp det du kan, sier Paasche.

    Stapp inn

    Veldig mye av tøyet vårt kan med fordel vaskes på 30 grader eller enda lavere. Faktisk viser en ny studie fra universitetet i Leeds at man oppnår en hel rekke fordeler med å vaske klær på 25 grader, sammenlignet med 40. Ikke bare sparer du strøm, men fargen sitter bedre, det er mindre slitasje på plaggene og utslippet av mikrofiber reduseres. Velger du et kortere program med lav temperatur, sparer du dessuten tid, som egentlig er grunn nok i seg selv. Og bruker du den tiden til å henge opp det du ellers ville slengt i trommelen, sparer du altså enda mer strøm.

    Og du: Husk at vaskemaskinen bruker akkurat like mye vann og energi om du vasker to plagg eller tjue. Har du plass til sju kilo klær i maskinen, er det penger ut av vinduet å ikke fylle opp. Tar du den lille ekstra runden i huset eller leiligheten får du samtidig rasket med deg skittentøyet som ellers bare ville ligget til irritasjon. Det tar to minutter, toppen, og voila – du slipper en hel runde med vask!

    Men husk: Sjekk at det virkelig er skittent, ikke bare brukt.

    LOS sin strømapp

    Smart app

    – Den billigste kilowatt-timen er den du ikke bruker, og jo mer du vet om hva du faktisk bruker strøm på, jo lettere blir det å spare både strøm og penger. Derfor er vi opptatt av å veilede våre kunder og å gjøre dem bevisst på eget strømforbruk, sier Ingrid Lofnes, leder for forretningsutvikling og digitalisering hos strømleverandøren LOS. 

    Ingrid Lofnes fra strømleverandøren LOS

     

    Blant annet har LOS nå utviklet en ny app som gir kundene oversikt over eget strømforbruk, rett i lomma. Appen viser hvor mye strøm man bruker, time for time, og forteller også når på døgnet strømmen er dyrest – og billigst. Dermed kan man enkelt planlegge å gjøre unna klesvasken når prisen er lavest, og ta seg en velfortjent pause fra vaskerommet når strømprisen stiger.

    LOS app`en kan du lese mer om her

    Coop strømavtale – en av markedets beste spotprisavtaler tilbys eksklusivt til medeiere i Coop.
    Avtalen er enkel å bestille. Les mer.

    7 smarte tips som sparer strøm på vaskerommet

    1. Vask sjeldnere. Ikke vask klær som er rene.
    2. Bruk ull og andre stoffer som ikke blir så fort svett/skittent
    3. Fyll opp maskinen. De fleste maskiner tar minst fem kilo tøy
    4. Bruk kortprogram på klær som ikke er veldig tilsmusset.
    5. Fjern eventuelle flekker før du hiver plagg i maskinen.
    6. Heng opp klærne, gjerne ute, og la tørketrommelen stå
    7. Når du bruker tørketrommelen: La døra til vaskerommet stå åpen, så sprer du varmen i resten av huset/leiligheten.



     

    Tekst: Heidi Løland Andersen for LOS.
    Vaskeromsinnredningen i toppbildet er fra Foss.